Casper'ın yeni akıllı telefonu VIA A1 testte!

Casper'ın yeni akıllı telefonu VIA A1'i tüm detaylarıyla teste aldık. İşte raporumuz!

CHIP Online Notu 86
  • Tasarım
  • Güzel fiyat
  • 4 GB RAM, 64 GB ROM
  • Parmak izi sensörü
  • Akıcı performans
  • Kamera arayüzü
  • Hoparlörler
  • Biraz ağır

Casper, birbiri ardına piyasaya sürdüğü son akıllı telefonlarıyla gerçekten başarılı işlere imza atıyor. Bunu söylüyoruz, zira ülkemizde büyük bir kesim üst düzey amiral gemilerinin yüksek fiyatlarından ötürü, onları uzaktan izlemek zorunda kalıyor. Bununla beraber de daha uygun fiyata iyi özellikler sunan telefonlar elbette raflarda yıldızını parlatıyor. Casper'ın da piyasaya sürdüğü ve bizim de inceleme şansı bulduğumuz son modelleri, özellikle bu ikiliyi aynı potada iyi bir şekilde eritebiliyor. Bugün de bu modellerden biri olarak karşımıza çıkan VIA A1 modelini inceleyeceğiz. Lafı uzatmadan önce A1'in tasarımıyla başlayalım.

Tasarım

Tasarım

Son dönemde karşılaştığımız hemen her telefon, artık açıkçası eli yüzü düzgün olarak karşımıza çıkıyor desek yeridir. Casper'ın VIA A1 modeli de, tasarımıyla önemli telefonlardan biri oluyor. Tamamıyla metalik yüzeyiyle dikkat çeken VIA A1, açıklanana göre yüzde 97 oranında metal yekpare gövdeden oluşuyor. CNC elmas kesim ile parlak köşelere sahip olan ve ince bir profille sunulan telefon, ayrıca ekran kenarlarıyla da 2.5D olarak adlandırılan eğimli bir yapıyı kullanıyor. Böylece göze hoş gelen bir izlenim bırakan telefon, elimizdeki modeliyle altın renkli bir gövdeye sahip.

VIA A1, çift SIM kart desteği getiren bir telefon modeli. SIM kart slotunu hemen telefonun sol kenarında görebiliyorsunuz. Aynı alanda microSD kart yeri de bulunduran telefon, üst kenarda alışkın olduğumuz gibi kulaklık girişini, alt kenarda da USB-C port girişini sunuyor. Casper, bununla da yenilikçi bir hamlede bulunduğunu bizlere gösteriyor doğrusu. Fakat yalnızca bu değil, telefonda bir parmak izi sensörü de bulunuyor.

Ekranın hemen altındaki kapasitif buton, bir parmak izi sensörü görevi görüyor. Tıpkı Samsung'un S7 ve Note 7'sinde gördüğümüz gibi iki kademeli olarak çalışan sensör, bastığınızda parmak izinizi okuyarak kilit ekranını açmayı başarıyor. Parmak izi sensörünün performansını gayet beğendiğimizi de bu noktada söyleyebiliriz.

Telefonun çevresine baktığımızda, altta USB-C portunun yanında iki hoparlör yer aldığını görüyoruz. Her ne kadar burada iki hoparlör ızgarası bulunsa da bunlardan yalnızca sağ taraftakinden ses geldiğini söyleyelim. Yani diğer ızgara yalnızca görüntü için buraya konulmuş, ses gelmiyor. Öte yandan telefonun ses performansını da beğendiğimizi söylesek yalan söylemiş oluruz. Hoparlör mono ve çok tiz ses veriyor.

7.6 mm kalınlığında olan telefon, 170 gram ağırlığında. Telefonun biraz ağır olduğunu kabul etmek gerek.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Şimdi yavaş yavaş VIA A1'in ekran ve işletim sistemi detaylarına gelelim. Telefonda 5.5 inç boyutunda bir ekran kullanılıyor. IPS panelden oluşan bu ekran, panel yapısı gereği 178 dereceye kadar görüş açısı sağlayabiliyor. Full HD çözünürlüğünde olan ekran güzel görüntü veriyor, renkleri canlı biçimde yansıtıyor, parlaklık oranıyla da memnun ediyor. Ekranın Gorilla Glass 3'le korunduğu bilgisini de verelim. Böylece darbe ve çizilmelere karşı dayanıksız bırakılmamış ekran. Hatırlarsanız Kaan N1'de Gorilla Glass yerine DragonTrail Glass koruma tercih edilmişti. Fakat ikisi arasında Gorilla Glass 3'ün öne çıktığını görmek zor değil.

VIA A1'de Android 6.0, yani Marshmallow işletim sistemi yer alıyor. Bu fiyat çizgisinde yer alan tüm telefonlarda zaten artık 6.0 görüyoruz. Buraya kadar bir farklılık yok, ancak işletim sisteminin arayüzü hakkında birkaç farklılık göze çarpıyor.

Bunlardan ilki bildirim menüsünde karşımıza çıkıyor. Ekranın üstünden ekranı tutup çektiğinizde gelen ekran, sadece bildirimlere özel olarak ayrılmış. Hızlı ayarlar içinse ekranı aşağıdan tutup çekmeniz gerekiyor. Böylece bildirim ve kısayol tuşlarının birbirinden ayrılmış olması güzel olmuş. Hatırlarsanız iPhone'larda da benzer kullanım biçimi mevcut.

Öte yandan telefonda bir Dual Pencere özelliği de mevcut. Böylece tam ekran video izlerken sosyal medya uygulamalarından ileti aldığınızda, dual pencere moduna geçebiliyorsunuz. Ancak bu özelliği önceden ayarlardan açmanız gerekiyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

Casper VIA A1, orta segmentte yer alan bir akıllı telefon. Ancak artık orta segment telefon deyip geçmemek gerekiyor, zira her biri teknik birimleriyle neredeyse iyi performans sunabiliyorlar. Bununla yalnızca arabirimde akıcı bir deneyim sunmasını kastetmiyor, oyun ve uygulama çalıştırmalarında da seri davrandıklarını işaret ediyoruz.

Uygun fiyatı ve iyi performans sunan telefonların pek çoğunda gördüğümüz işlemci MediaTek'e ait oluyor. Elimizdeki VIA A1'in de işlemcisi MediaTek MT 6755M olarak karşımıza çıkıyor. 1.8 GHz frekansında çalışan ve 8 çekirdekli olan bu işlemci, kuşkusuz 64-bit yapıda. Bu işlemciyle beraber gelen önemli iki ayrıntıdan biri, grafik hanesinde 700 MHz frekansta çalışan Mali T860'ın bulunması; bir diğeri ise 4.5G LTE desteğini kategori 6 statüsünde sunması. Böylece telefonla 300 Mbps teorik hızlara kadar mobil veri iletişiminde bulunabilmenin kapısı aralanıyor.

VIA A1, RAM ve depolama alanı konusunda da zengin. Zira telefonda tam 4 GB RAM, tam 64 GB kapasitesinde depolama alanı sunuluyor.

Telefonun batarya kapasitesi ise 3130 mAh. Bu kapasiteyle günü rahat çıkartabilen VIA A1, 32 saate kadar konuşma süresi sunabiliyor. Ayrıca telefonda yer alan güç yöneticisi kısmından, güç koruma modu ve süper güç tasarruf modunu kullanarak pil ömrünü uzatabilmeniz de mümkün.

Peki, telefondan aldığımız test sonuçları neler ve nasıl bir oyun performansı sunuyor? Şimdi yakından bakalım... (VIA A1'in oyun performansını hemen yukarıdaki videodan izleyebilirsiniz.)

Kamera

Kamera

Casper VIA A1, kameralarıyla da rakipleriyle kıyasıya yarışacak seviyede bir akıllı telefon olmuş. 13 MP arka kameranın sahibi olan telefon, ön yüzde de 8 MP lens getiriyor. Otomatik odaklama ve dokunmatik odaklamanın sunulduğu telefonda, arka kamera tek LED flaşla desteklenmiş. Arka kamera 1080p video kaydı yapabiliyor, ayrıca hızlı çekim modunu da bizlere sunuyor. Ön yüzde de yüz güzelliği ve 720p video çekim imkanının tanındığını söyleyelim.

VIA A1, gün ışığında güzel kareler yakalıyor. Elbette fotoğraflara biraz yaklaşırsanız grenlerle karşılaşmanız mümkün. Ancak fiyat segmenti için başarılı sonuçlar aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Ona geçene kadar kamera arayüzünden de kısaca bahsetmek istiyoruz. Casper VIA A1'de zengin bir kamera arayüzü mevcut. Burada HDR, profesyonel, hızlı çekim, akıllı sahne, metin tanıma, makro, GIF, gece çekim modu, Ultra piksel gibi pek çok çeşitli modlar bulunuyor. Bunlarla beraber telefonun kamera kullanımını zenginleştirdiğini söylemek gerek.

Özetle

Belki de üst segmentte olduğundan daha fazla rekabeti orta segmentte görüyoruz diyebiliriz. Burada birbirine yakın fiyat çizgisinde çok sayıda telefon modeli bulunuyor. Bunlardan biri de Casper VIA A1 oluyor. 1000 – 1500 TL fiyat bandında 1399 TL'den kendine yer bulan VIA A1, genel hatlarıyla sahibini kendinden fazlasıyla memnun bırakacak bir akıllı telefon olmayı başarıyor. Tasarımından performansına beğendiğimiz VIA A1, öte yandan yerli marka ürünü olmasıyla da dikkat çekiyor kuşkusuz. Özellikle Casper'ın satış sonrası desteğinin de bir hayli başarılı olduğunun altını bu noktada çizmek gerekiyor. Bununla beraber, şu sıralar uygun fiyata iyi bir akıllı telefon satın almak isteyenlerin, Casper VIA A1'i beğenebileceklerini söyleyebiliriz.

Kimler Almalı

1000 TL – 1500 TL fiyat bandında iyi bir akıllı telefon arayan kullanıcılar Casper VIA A1'i değerlendirmek isteyebilirler.

Alternatifleri

Casper VIA A1'e alternatif olarak Kaan N1'i de tercih edebilir veya Xiaomi Mi5'e de yakından bakabilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Casper VIA A1
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
86
İşletim SistemiAndroid 6.0
İşlemciMediatek MT 6755M
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1080 x 1920 px
Grafik İşlemciMali T860
Grafik İşlemci Hızı700 MHz
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama128 GB
Ön Kamera8.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatVar
Wi-FiVar
NFCYok
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoYok
Bekleme Süresi500:00 saat
Konuşma Süresi015:30 saat
Boyutlar75 x 153 x 7.6 mm
Ağırlık170 gr.
Okuyucu Yorumları