Excalibur G911 (2024) İnceleme

Casper, 2024 yılına damga vuracak üst seviye oyuncu laptop’u Excalibur G911’i piyasaya sürdü. 14. Nesil işlemcisi ve RTX 4090 ekran kartıyla öne çıkan Excalibur G911’i tüm detaylarıyla inceledik!

CHIP Online Notu 93
  • En üst seviye donanım
  • Geniş depolama alanı
  • Herkese hitap eden tasarım
  • Oyun performansı
  • Geniş depolama alanı
  • 240 Hz ekran
  • Ömür Boyu Performans Garantisi
Editörün Seçimi

Casper, geçtiğimiz ay gerçekleştirdiği Casper Tech Vision Day etkinliğinde merakla beklenen yeni ürünlerini tanıttı. Etkinlikte tanıtılanlar arasında hafifliğiyle öne çıkan yeni dizüstü bilgisayarı Nirvana Z100 ve VIA akıllı telefon ailesinin yeni üyesi olan ve bizim de kısa süre önce incelediğimiz VIA X40 da vardı. Ancak hardcore bir oyuncu olarak bizim en dikkatimizi çeken ürün, Intel’in yeni 14. Nesil işlemcileriyle donatılan Excalibur G911 serisi oldu. Gerçekten güçlü bir seri ve G911’in en iyi yanı; satın almadan önce ekran kartı, işlemci, lisans, bellek, depolama ve hatta farklı ekran çeşitlerinden birini seçerek kendinize göre konfigüre edebiliyor olmanız.

Evet, etkinlikte gördüğümüz Casper Excalibur G911, bugün yanımızda; hem de en üst seviye donanımla konfigüre edilmiş haliyle. Yani üzerindeki bileşenler, şu anda bir dizüstü bilgisayarda piyasada bulabileceğiniz en üst seviye bileşenler. Bu kadar laf kalabalığı yeter; şimdi, sizi bu güçlü laptop’la tanıştıralım; bakalım bize neler sunuyor, performansı nasıl?

Casper Excalibur G911: RTX 4090 Ekran Kartı Özellikleri Neler?

Elbette konu oyun olunca, elbette en önemli parça kullanılan ekran kartı oluyor. G911’de RTX 40 serisinin en tepesinde yer alan RTX 4090 bulunuyor. 16 GB GDDR6 bellekle karşımıza çıkan bu ekran kartında 3. nesil RT çekirdek ve 4. nesil Tensor çekirdekler yer alıyor. Yani hem yeni nesil ışın izleme teknolojisinden yararlanıyor hem de DLSS teknolojisini destekliyor. Artık bunların ne anlama geldiğini çoğunuz biliyor olsa da bilmeyenler için kısa kısa hepsine hızlıca değinelim.

DLSS Nedir?

Türkçe açılımı Derin Öğrenme Süper Örnekleme olan DLSS, NVIDIA'nın geliştirmiş olduğu bir yapay zeka algoritması. Bu teknolojide, bahsettiğimiz ekran kartları üzerinde yer alan tensör çekirdekleri sayesinde oyun daha düşük bir çözünürlükte hesaplanıp ekran çözünürlüğüne yükseltiliyor. Daha anlaşılır şekilde örnek vermek gerekirse; 4K çözünürlükteki bir monitörde oyun oynuyorsak, oyun motoru oyun hesaplamalarını sanki çözünürlüğü 1080p olarak seçmişiz gibi yapıyor ama DLSS aradaki eksik pikselleri yapay zeka algoritması ile hesaplayıp bizim oyunu yine de 4K'da görmemizi sağlıyor. Bu sayede 2 kadar ulaşabilen bir performans artışı yakalayabiliyoruz.

Tabii DLSS ilk çıktığı günkü gibi kalmadı; DLSS 1, 2, 3 ve en son 3.5 olarak gelişmeye devam ediyor. Mesela DLSS 3, DLSS 2'nin sunduğu süper çözünürlük özelliğine ek olarak tamamen yeni kareler oluşturarak performansı 4-5 kata kadar artırabiliyor. Kare oluştururken sistem gecikmesinde herhangi bir artış olmaması için rekabetçi oyunlardan bildiğimiz NVIDIA Reflex teknolojisi de bu sürümle devreye giriyor.

DLSS 3.5 Yenilikleri Neler?

DLSS 3.5’da gelen en büyük yenilik ise Işın Oluşturma (Ray Reconstruction). Işın Oluşturma, tam ışın izlemeli (path traced) oyunlarda kullanılan gürültü giderici algoritmaları yapay zeka temelli tek bir algoritmayla değiştiriyor ve bu sayede hem ışın izleme kalitesini, hem de oyun performansını artırıyor. Bilmeyenler için hemen ışın izleme ve path tracing’in ne olduğuna da değinelim.

Işın İzleme (RTX) ve Patch Tracing Nedir?

Işın izleme en basit anlatımıyla, oyundaki ışık ve ışık kaynaklı efektleri simüle edilerek çok daha gerçekçi grafikler sunan bir teknoloji. Patch tracing ise Türkçe'de henüz tam karşılığı olmayan, ismini simüle edilen ışınların oyun dünyasında izledikleri patikaların takip edilmesinden alıyor. Işın izlemeden temel farkı, oyunun tamamının ışın izlemeyle görüntüleniyor olması. Işın izleme opsiyonlarını kimi grafik ayarları için açıp kapayabiliyorken path tracing'i açtığımız zaman oyun A'dan Z'ye ışın izleme ile görüntüleniyor. Ancak bu ekran kartı üzerine çok ciddi bir yük bindirdiği için hem GeForce RTX 40 serisi ekran kartlarında yer alan başta Shader Execution Reordering olmak üzere pek çok yeni teknolojiden faydalanmamız hem de DLSS 3.5 ile yapay zeka desteğini devreye almamız gerekiyor. Bu teknolojiler oyunun görselliğini ve performansını mükemmel hale getiriyor.

Casper Excalibur G911: Core i9-14900HZ İşlemci Özellikleri Neler?

Ekran kartını bir kenara bırakırsak, Excalibur G911’i öne çıkaran bir diğer bileşeni pek tabii işlemcisi. Laptop, 14. nesil Core HX serisinin amiral gemisi modeli Core i9-14900HX ile donatılmış durumda. Intel Hibrit Mimari teknolojisine sahip i9 14900HX’de, 8 Performans ve 16 Verimlilik olmak üzere 24 adet çekirdek bulunuyor. Performans çekirdekleri 5.8GHz hıza çıkabilen işlemcinin verimlilik çekirdeklerinde bu hız 4.1GHz'i bulabiliyor. Ayrıca bu işlemci, Wi-Fİ 7, Bluetooth 5.4 ve hızlı veri aktarımı için Thunderbolt 5 gibi destekler de sunuyor.

Casper Excalibur G911 Özellikleri Neler?

Excalibur G911’in geri kalan konfigürasyon öğeleri de bu ikili kadar iyi. Laptop’ta 2 adet 32 GB olmak üzere toplam 64 GB kapasitede ve 4800 MHz çalışan RAM’ler kullanılmış. Daha üst seviye bir performans elde etmek için çift kanallı olmaları kesinlikle çok daha iyi bir tercih olmuş.

Depolama konusunda da alan epey geniş. Laptop’un içerisinde 2 adet 2 TB’lık GEN4 SSD bulunuyor. Yani veri okuma ve kopyalama aşamasında tüm işlemin sorunsuz olacağını ve oyunlarınız ve uygulamalarınız için çokça alanınız olduğunu söyleyebiliriz.

Tüm bunların ötesinde oyuncular için soğutma sistemi de elzem. Excalibur G911’de bunun için 5400 RPM değerine sahip 2 adet akıllı turbo fan bulunuyor. Bu akıllı turbo fanlar, 5 adet termal bakır boru ve 12 termal ped ile ısınma sorununun üstesinden kolaylıkla geliyor. Ayrıca Casper’ın turbo termal soğutma teknolojisi sayesinde işlemci ve ekran kartı ayrı ayrı soğutuluyor. Böylelikle performansta gözle görülür bir artış oluyor.

Teknik tarafta bahsedebileceğimiz son şey Excalibur G911’de bulunan Mux Switch desteği. Bu Mux Switch sayesinde, yüksek grafik veya oyun performansı istenildiğinde RTX 4090’ı, ekran kartına ihtiyaç duyulmadığı zamanlarda ise işlemcinin içerisinde bulunan dahili ekran kartını kullanabiliyorsunuz. Doğal olarak bu da enerji tüketimini oldukça azaltıyor.

Casper Excalibur G911 Performansı Nasıl?

Evet, teknik kadromuz gerçekten şahane. Hem ekran kartı hem işlemci tarafında hiçbir sorun yok, diğer bileşenler de eşlik edecek cinsten üst seviye. Peki, iş gerçek hayata geldiğinde de her şey şahane mi? Bunun için hemen en merak edilen konuya; yani oyun testlerine geçelim.

Rahatlıkla söyleyebiliriz: Beklendiği gibi Excalibur G911, tüm oyunlarda mükemmel bir performans sergiliyor. İlk olarak DLSS 3.5 desteğine sahip Cyberpunk 2077’de tüm grafik ayarları ultra’da, DLSS kalite modunda ve ışın izlemesinden ışın izlemeye kadar her şey açıkken fps 100 sınırının hep üstünde kalmayı başardığını söyleyelim. Bu oyun rekabetçi bir oyun olmadığı için bizce gerek yok ancak, ayarları kendinize göre optimize ettiğinizde ve DLSS’i performans moduna aldığınızda 160’lara varan fps değerlerini bile görebiliyorsunuz.

İkinci oyunumuz Marvel's Spider-Man: Miles Morales’te ise DLSS kalite modunda ve yine tüm ayarlar en yüksekteyken laptop muazzam bir performans gösteriyor. Fps, bazı sahnelerde 180’lere düşse de genel ortalama olarak 200 fps değerlerini gördüğümüzü söyleyebiliriz -ki bu özellikle Spider-Man gibi hızlı bir oyun için harika bir akıcılık anlamına geliyor. Bir de 240Hz’lik ekranda oynayınca binalar arasında savrulurken büyük keyif alıyorsunuz.

Ve pek tabii ki bir diğer Playstation klasiği olan God of War da PC’ye geldiğinden beri test oyunlarımızdan biri oluyor. God of War’da da sonuç değişmiyor. DLSS kalite modundayken fps 130 civarlarında seyrediyor. DLSS performans modunda ise 10-20 fps’lik bir artış gözlemliyoruz.

Laptop uzun süredir bizde olduğundan bunlar dışında test amaçlı olmayan birkaç oyun da oynadık. Bunlardan biri RTX desteği olmayan eski oyunlardan Detroit: Become Human’dı. Oyunda maksimum fps limiti 60 olduğundan test verisi paylaşmak için pek uygun değil elbette. Fakat performans konusunda biz beklediğimiz eğlenceyi aldık. Yine bir diğer oyun ise korku severlerin yakından bildiği Visage. Bu oyunda da tüm ayarlar en yüksekteyken ortalama 240 fps değerlerini gördük.

Casper Excalibur G911 Ekran Özellikleri ve Tasarım Detayları

Excalibur G911’in ekranı hem taşımak hem oyun oynamak hem de video izlemek için en ideal boyutlarda. Bu 16 inçlik IPS ekran, 240 Hz yenileme hızı ve 9 ms tepki süresiyle oyuncuların ihtiyacı olan her özelliği barındırıyor. Bunların yanına ekranın QHD çözünürlüğünü ve 500 nit parlaklığını da eklediğimizde sadece oyunculara değil tüm kullanıcılara uygun olduğunu kanıtlıyor. Parlaklık seviyesi yeterli olduğu gibi IPS panel yoğun ışık altında parlama da yapmıyor ve görüş açısı gayet iyi seviyelerde. Laptop’taki Dolby destekli 2 adet hoparlörler de hem oyunlarda hem de dizi/film izlerken güzel bir deneyim sağlıyor.

Görünüş olarak Excalibur G911, metal tasarımıyla oldukça hoş gözüküyor. 3 bölge aydınlatmalı RGB klavyesi ve fan çıkışlarındaki aydınlatmalarla oyuncu laptop’u olduğunu belli ediyor. Ancak öyle abartılı bir oyun bilgisayarı değil, aynı zamanda günlük kullanım için de ideal. Üstelik en yüksek donanıma sahip olmasına rağmen 27.3 mm kalınlığa ve 2.5 kg ağırlığa sahip. Yani taşıması son derece kolay.

Bağlantı noktalarına baktığımızda oldukça zengin seçeneklere sahip. USB-A’sından USB-C’sine HDMI’ndan Mini Display Port’una kadar her giriş mevcut. Ek olarak Thunderbolt 4 özelliği sayesinde saniyede 40 Gb çift yönlü bant genişliği ile oyun monitörü veya SSD gibi cihazları zorlanmadan çalıştırabiliyor. Yalnız Thunderbolt seçeneğinin sadece RTX 4090 ekran kartlı versiyonlarda olduğunu belirtelim. RTX 4070’li modellerden birini tercih ederseniz Thunderbolt seçeneği Tip-C olarak kullanılıyor.

Sonuç

Evet, Casper Excalibur G911, gerçekten tüm oyuncuların hayallerini süsleyecek bir dizüstü bilgisayar olmuş. Üstelik Excalibur G911 için sunulan hizmetler sadece güçlü donanımlarla sınırlı değil. Excalibur, Ömür Boyu Performans Garantisi kapsamında 6 ayda bir ücretsiz, fan ve toz temizliği, termal macun değişimi, klavye ve ekran temizliği, aksesuar ve bileşen kontrolleri, performans ölçümleri ve risk raporlama imkanı da sunuyor. Ayrıca 12 aya varan taksit seçenekleri, 1 günde kargo gibi hizmetler de Excalibur G911 ile birlikte sunuluyor. Eğer bu aralar üst seviye bir oyuncu notebook’u almayı düşünüyorsanız, buradan cihaz hakkında detaylı bilgilere ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz.

Sponsorlu İçerik

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Excalibur G911 (2024)
Ürün Markası Casper
CHIP Online Notu
93
USB-A 3.1 Gen1 2 adet
USB-A 3.2 Gen1 1 adet
Genel
İşletim SistemiWindows 11 Home
İşlemciIntel Core i9-14900HX
Ekran ve Grafik
Ekran16 inç
Ekran PaneliIPS
Çözünürlük2560 x 1600 px
Grafik İşlemciNVIDIA GeForce RTX 4090
Bellek ve Depolama
Bellek (RAM)64 GB
SSD4000 GB
Optik SürücüYok
Bağlantılar
USB Type-C1
HDMIVar
DisplayPortVar
VGAYok
EthernetVar
BluetoothVar
Wi-FiWi-Fi7
Kart OkuyucuYok
Ağırlık2.5 kg. kg