Lenovo Moto Z testte!

Dünyanın en ince amiral gemisi Lenovo Moto Z, MotoMod'larıyla inceleme konuğumuz...

CHIP Online Notu 87
  • Çok hafif & çok hafif
  • Kutusundan Android 7.0'a güncellemeyle çıkıyor
  • MotoMods aksesuar sistemi
  • Harika ekran
  • Başarılı özellikler & performans
  • Kamera performansı
  • Ön kamerada LED flaş
  • Hızlı şarj
  • Moto Gösterim
  • 3.5 mm jak yok
  • Kutu içeriğinden kulaklık çıkmıyor
  • Kablosuz şarj yok
  • Parmak izi okuyucu Home butonu olarak karışıyor

Google'ın Project Ara'sıyla başlayan modüler telefon hayali belki şimdilik rafa kalktı ancak bu hareket, pek çok teknoloji devine de fikir verdi. LG G5'te de gördüğümüz "kısmi" modüler telefon tasarımı, Moto Z'de de temel alındı ve telefon bu şekilde karşımıza çıktı. İncelememiz için bize modlarıyla birlikte gelen Moto Z, hatırlayacak olursanız geçtiğimiz haftalarda CHIP TechTalk canlı yayınımızda da derinlemesine konuştuğumuz bir akıllı telefon olmuştu. Telefonun gerek kendisinden gerek modlarından incelememiz boyunca sizlere bahsedeceğiz. Fakat söze her zaman olduğu gibi fiyatla başlayalım.

Moto Z mercek altında!

Moto Z, şu an ülkemizde 2399 TL fiyat etiketiyle satışta bulunuyor. Bu fiyatıyla şu an Galaxy S7'den ve ZenFone 3 Deluxe'ten ucuz olan Moto Z, HTC 10 ve Xperia XZ modeliyle de yan yana duruyor. LG G5 ise ondan bir miktar daha ucuz konumda. Bu bağlamda Moto Z'nin fena bir fiyatla satışta olmadığını söylemek lazım.

Zira pazara yeni giren akıllı telefonların çoğu, hatırlayacak olursanız 3000 TL barajından giriş yaptı son dönemde. Moto Z ise ilk girişte 2499 TL'den kapıyı açmıştı. Şu anda da biraz ucuzlayarak 2399 TL'ye bulunabiliyor olması Moto Z'nin, fiyatıyla iyi bir seviyede olmasını sağlıyor. Peki, telefon bize neler sunuyor? Bu fiyatı hak ediyor mu? İlk başta söze tasarımla başlayalım...

Tasarım

Tasarım

Moto Z'nin tasarımında sanıyoruz ki ilk bahsetmemiz gereken nokta inceliği olmalı. Zira telefon fazlasıyla ince. Yalnızca 5.19 mm kalınlığında olan telefon, bu değerle şu an amiral gemisi statüsünde yer alan akıllı telefonlar arasında dünyanın en ince tasarımına sahip. Bu incelik onun fazlasıyla zarif görünmesini sağlıyor. Ancak onu elde tutmayı da bir o kadar zorlaştırıyor. Lenovo da bunu düşünmüş olsa gerek ki, Moto Z'nin kutusuna bir de arka kapak yerleştirmeyi ihmal etmemiş. Evet, telefonla birlikte kullanacağınız ilk mod, Moto Z'nin arka kapağı oluyor.

Hatırlarsanız Nokia'nın eskiden değiş tokuş kapakları vardı. Moto Z'nin bu kapağı da açıkçası ona fazlasıyla benziyor. Kapağı, telefonun arkasına yerleştirdiğiniz anda alttaki mıknatıslı pinler hemen birbirini buluyor ve kapak telefona oturuyor. Kutu içindeki kapak tasarımını bir hayli beğendik. Hem telefonun gövdesini biraz kalınlaştırarak elde tutumu kolaylaştırıyor, hem de güzel görünüyor. Elbette Lenovo tarafında farklı kapak seçenekleri de mevcut. Dilerseniz sonradan farklı kapakları da satın alabilirsiniz.

Android 7.0'lı Nokia 6 Artık Gerçek!

Hazır kutu içeriğinden bahsetmişken, burada bir çerçeve korumasının yer aldığını da belirtelim. Kutudan ayrıca kuşkusuz bir şarj cihazı da çıkıyor, fakat kulaklık göremiyoruz. Lenovo, onun yerine bir çevirici adaptör bırakmış. Evet, tahmin edebileceğiniz gibi Moto Z'de 3.5 mm kulaklık girişi yok. USB-C üzerinden müzik dinliyorsunuz. Burada ayrıca bir kulaklık da bulsak iyi olurdu demeden geçemiyoruz maalesef.

Evet, telefona dönelim. Telefon ince olduğu kadar arka yüzündeki desenli tasarımıyla bir o kadar da güzel görünüyor. Fakat arka yüzeyin çok fazla parmak izi tuttuğunu da söylemek lazım. Neyse ki kutu içeriğinden çıkan kapağı kullanarak bunu engelleyebiliyorsunuz.

Telefonun arka yüzünde üstte genişçe bir kamera, alt kenarda mod kullanımı için 16 adet altın kaplama pin yer alıyor. Ön tarafta ise 5.5 inç boyutundaki ekranın üzerinde flaşlı bir kamera, yine altında da parmak izi sensörü bulunuyor. Parmak izi sensörü, tam anlamıyla parmak izi sensörü olarak çalışıyor. Yani bu tuşu ana ekrana dönmek için kullanamıyorsunuz. Bu işi sanal butonlar üstleniyor. Açıkçası bu kullanım biçimi kafa karıştırıyor. Zira ana ekrana dönmek istediğinizde, kendinizi ister istemez bu tuşa basarken bulabiliyorsunuz.

Modüler tasarımlı LG G5 testte!

Öte yandan parmak izi okuyucusunun şöyle de güzel bir işlevi var: Telefonu uyandırırken kullandığınız parmak izi okuyucu, aynı zamanda ekranı kapatmak için de kullanılabiliyor. Yani ekranı kilitlemek için bir de ayrıca güç butonuna basmak zorunda değilsiniz.

Bu arada güç butonu ve ses butonları da telefonun sağ kenarında yer alıyor. Onu da söyleyelim.

Ekran ve işletim sistemi

Ekran ve işletim sistemi

Moto Z'nin ekranı, şu an piyasadaki en iyi ekranlardan biri. 5.5 inç boyutundaki ekranın paneli, AMOLED. Renk canlılığı ve doygunluğunu çok beğendiğimiz telefon, parlaklığıyla da iyi seviyede. 535 ppi piksel yoğunluğuna sahip olan ekran, 1440x2560 piksel çözünürlük sağlıyor. Ekran koruması olarak S7 edge ve V20 modellerinde de yer alan Gorilla Glass 4 tercih edilmiş. Telefonun ekran – gövde oranına baktığımızda, fiziksel parmak izi okuyucunun yer almasına karşın, yüzde 72 seviyesinde olması da sevindirici.

Samsung Galaxy S7 edge testte!

Ekrana -ve elbette işletim sistemine- ilişkin önemli bir detaysa, son zamanlarda Galaxy S7, S7 edge ve LG G5'te gördüğümüz Always On, yani her zaman açık modunun bulunmaması. Ancak açıkçası daha iyi bir şey var Moto Z'de: Moto Gösterim. Moto Gösterim, ekran kapalıyken elinizi telefona yaklaştırdığınızda, Always On benzeri bir ekranla karşılaşmanızı sağlıyor. Bu ekranda saati ve bildirimlerinizi görebiliyorsunuz. Bu sayede hem ekran sürekli açık kalmayarak -her ne kadar az da olsa- pil ömrü tüketilmemiş oluyor, hem de saat ve bildirimleri görmek için ekranı uyandırmanız engellenmiş oluyor. Akıllıca bir yöntem doğrusu.

Bu arada Moto Gösterim'i uygulamalar arasında "Moto" simgesinden bulabilirsiniz. Burada ayrıca telefonu daha sezgisel kullanabileceğiniz daha bir dizi seçenek sizleri bekliyor.

Telefonun işletim sistemine de göz atalım. Moto Z, ilk açıldığında Android 6.0.1 işletim sistemiyle geliyor. Fakat hemen Android 7.0 Nougat güncellemesi alabiliyorsunuz. Yani güncelleme konusunda sıkıntınız yok. Telefonun Android 7.0'la gelmesinin yanında Google'ın Daydream VR uyumlu olduğunu da bu noktada söyleyelim. Şu an resmi Daydream VR sayfasında, Google Pixel'lerin yanında farklı marka olarak duran tek telefon Moto ailesi oluyor.

Google, Daydream sunumunu yaptı

İşletim sistemine ilişkin çok anlatılacak bir şey yok. Android 7.0'ın bütün avantajlarını sunan telefon, stok Android kullanıyor. Böylece gayet sade bir kullanım sunulmuş. Elbette sizler farklı tema ve launcher seçeneklerini tercih edebilirsiniz.

Teknik kadro

Teknik kadro

Şimdi gelelim Moto Z'nin teknik kadrosuna. Snapdragon 821'li modelleri birkaç adetle sınırlı olarak görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ise Snapdragon 835'li modellerle tanışacağız. Ancak şu sıra piyasada amiral gemisi statüsündeki telefonlarla birlikte Snapdragon 820 işlemci bolluğu yaşanıyor. Moto Z de bu telefonlardan biri. Snapdragon 820'den güç alan telefon, 2 adet 1.8 GHz, 2 adet de 1.6 GHz'den oluşmak üzere 4 çekirdekli bir yonga setine sahip. 4 GB RAM ve 32 GB dahili hafızayla beraber sunulan Moto Z'de ayrıca Adreno 530 grafik birimi yer alıyor. Telefonun dahili hafızasını microSD kart yoluyla 256 GB daha arttırmak mümkün.

İşte 2017'nin Mobil İşlemcisi Qualcomm Snapdragon 835!

Bu teknik kadrosuyla şu an piyasadaki en hızlı telefonlar arasında yer alan Moto Z, 2600 mAh kapasitesinde de bir bataryaya sahip. Telefon elbette ince yapısından dolayı dar bir bataryayı taşıyor. Buna bağlı olarak geliştirdiği pil performansından az sonra detaylı olarak bahsedeceğiz.

Kablosuz bağlantılarına baktığımızda 802.11ac Wi-Fi bağlantı desteği sağlayan telefonun, Bluetooth 4.1 versiyonunu desteklediğini görüyoruz. Wi-Fi Direct ve LTE desteği de kuşkusuz yer alıyor. Moto Z, LTE Cat9 olarak ABD'de satışa sunulurken, elimizdeki model LTE Cat6 seviyesinde geliyor.

Son olarak telefonun su sıçramalarına karşı dayanıklı olduğu, ancak suya karşı ekstra koruma taşımadığı bilgisini de verelim ve şimdi Moto Z ile aldığımız test sonuçlarına geçelim.

Performans

Performans

Moto Z'ye uyguladığımız sentetik testlerde ilk olarak Geekbench'e baktığımızda telefonun burada çoklu çekirdek performansıyla 5167 puan ürettiğini görüyoruz. Bu skorla HTC 10'un 4962 skorunu geride bırakmayı başaran Moto Z, Samsung Galaxy S7'nin 5337'lik ve S7 edge'in 5398 puanlarını ise az farkla takip ediyor.

AnTuTu Benchmark'ta da 131843 puan toplayan telefon, burada ise S7 edge ve S7'nin 128 ve 129 binlik skorlarını geride bırakarak HTC 10, LG G5 ve ZTE Axon 7 ile yan yana duruyor.

ZTE'nin iddialı amirali Axon 7 testte!

Bu sonuçların günlük kullanıma etkisi ise, amiral gemisi seviyesindeki telefonlardan beklenebilecek seviyede. Gayet akıcı çalışan telefon, zorlayıcı oyunların altından da bekleneceği üzere başarı ile kalkıyor. Epic Citadel testimizde 2K çözünürlükte 60fps sonuç alan telefon, ayrıca Real Racing 3 ve Mortal Kombat X gibi oyunlarda da teklemeden oyun keyfi sunuyor. Bu arada telefonun oyun oynarken biraz ısınabileceği bilgisini de verelim.

Hazır oyundan bahsetmişken, ses ve video noktasına da değinmek gerek. Telefonun sunduğu görüntü zaten muazzam; ses ise onu destekler nitelikte bize sunulmuş. Hoparlör olarak ahize kısmını kullanan Moto Z, böylece oyun oynarken veya video izlerken hoparlörü parmağınızla kapatmanızı da engelliyor. Bu da hoş bir detay.

Peki, telefonun pil performansı nasıl? Telefonun 2600 mAh kapasitesinde bir bataryayla geldiğini söylemiştik. Moto Z, tasarım odaklı bir telefon olduğu için rakiplerine oranla nispeten dar bir bataryaya sahip. Moto Z'ye yaptığımız testler neticesinde gördük ki, karışık kullanım neticesinde 24 saat kullanım imkanı sağlayabiliyor. Bu sonuç hiç fena değil elbette, ancak Lenovo'nun Moto Z için iddiası olan 30 saati bulamadığımızı da söylememiz gerekiyor.

Her zaman uyguladığımız 90 dakikalık HD video testimiz sonucunda bataryanın yüzde 77'ye gerilediğini söyleyebiliriz. Bu da 90 dakikada yüzde 23'lük bir kullanım demek. Bu skor açıkçası 2600 mAh'lik bir batarya için fena değil. Zira bu testi kısa süre önce incelediğimiz LG V20'ye uyguladığımızda, 3200 mAh batarya kapasiteli V20'nin yüzde 29 pil tükettiğini görmüştük. O anlamda Moto Z'nin pil performansı, bu seviyede ince bir telefon için ideal.

LG V20 İncelemesi

Pil sonuçlarını toplu olarak verirsek, Moto Z'nin 10 saat dolaylarında konuşma süresi, 6 buçuk saat süresince web dolaşım performansı, 11 saate yakın video oynatımı sergilediğini söyleyebiliriz.

Peki, telefonu ne kadarda şarj edebiliyoruz? Moto Z'yi yalnızca 15 dakika şarj ederek yüzde 27'sini doldurmanız mümkün. Kablosuz şarjı desteklemeyen ancak hızlı şarj desteği gösteren Moto Z, 74 dakika sürede de yüzde 100 bataryaya ulaşabiliyor. Yine burada kısaca V20 ile kıyaslayacak olursak, V20'de gereken süre 80 dakika olarak karşımıza çıkmıştı hatırlarsanız.

Kamera

Kamera

Evet, Moto Z'nin kameralarına da bakalım. Moto Z, ana kamerasında bizlere 13 MP sensör getiriyor. f/1.8 diyafram açıklığı, lazer otofokus ve optik imaj sabitleyicinin sahibi olan telefon, arka yüzde çift LED flaşı da bizlere sunuyor.

Ön tarafta ise 5 MP seviyesinde bir kamera görüyoruz. Bu kamera için de iyi bir haber, yanında LED flaş bulundurması. Böylece karanlıkta selfie çekmek, Moto Z ile sıkıntı olmaktan çıkıyor. Ayrıca buradaki lensin de f/2.2 diyafram açıklığında olduğunu söyleyelim.

iPhone 6S Plus'ın kamerası detaylı testte!

Moto Z ile yaptığımız çekimlerde gerçekten memnun edici sonuçlar aldık. Optik imaj sabitleyici ve sıfır deklanşör gecikmesi, bu telefonu özellikle gündüz çekimlerinde iyi bir fotoğraf makinesi haline getiriyor diyebiliriz. Bu alanda Samsung ve LG ile rekabette olan Moto Z, yine de sizleri fotoğraflarda karanlık sahnelerde grenlerle karşılaştırabiliyor. Özellikle düşük ışıkta hareketli çekimlerde blur efekti görmek mümkün.

Moto Z'nin kamera arayüzüne baktığımızda burada bizlere bir profesyonel modun sunulduğunu görüyoruz. Bu oldukça sevindirici, zira üst seviye bir telefonda artık bu özellik atlanmaması gereken önemli bir detay. Buradan ISO, beyaz dengesi diyaframı ve diğer ince manüel ayarları yapabiliyorsunuz. Öte yandan profesyonel mod yalnızca arka kamerada değil, ön kamerada da çalışıyor. Bu da bir diğer güzel haber.

Kamera arabiriminde ayrıca panorama, HDR, güzellik modu, ağır çekim gibi modlar da bizlere sunulmuş. Fakat arayüz zenginlik bakımından Samsung ve LG amirallerinde gördüğümüzden daha yalın bir kullanım sunuyor. Arayüzde en çok takıldığımız noktalardan biri ise, çektiğiniz fotoğrafları açmak için galeriye ulaşmak istediğinizde, ekranı sağdan sürüklemenizin gerekmesi. Onun yerine bunun için arayüze bir tuş yerleştirilebilirdi.

Moto Z'nin video noktasında ise 30fps'de 4K video kaydı yapabildiğini, 1080p çözünürlükte de 60fps video kaydı sağlayabildiğini söyleyelim. Arka kamera üzerinde ağır çekim video çektiğinizde de 720p'de 120fps performans alabiliyorsunuz.

Moto Z için DxOMark'ın verdiği not 84 puan. Bu da onu iPhone 6S Plus ve Nexus 6P ile aynı basamağa yerleştiriyor. Evet, halen S7 edge ve HTC 10, 88 puanla tepedeler, hatta onların da üzerinde Google Pixel 89 puanla yer alıyor, ancak Moto Z'nin kamerası da onları yakından takip edebilecek seviyede.

Şimdi sizlerle Moto Z ile çektiğimiz fotoğrafları paylaşalım...

MotoMod'lar

MotoMod'lar

Evet, incelemeyi noktalamadan önce son olarak Moto Z ile birlikte tanıtılan MotoMod'lardan da bahsetmek gerekiyor. MotoMod'lar, Moto Z'nin kullanımını bir hayli zenginleştirebiliyor. Elimizde 4 adet MotoMod bulunuyor. Bu modları tıpkı az önce bahsettiğimiz arka kapak gibi Moto Z'nin arkasına kolayca yerleştirebiliyorsunuz.

Bunlar Insta-Share Projektör, offGRID Power Pack, Hasselblad True Zoom ve JBL SoundBoost hoparlör. İlk olarak Insta-Share Projektör'den başlayalım, sonra sırasıyla devam edelim.

Insta-Share Projektör

Insta-Share Projektor, Moto Z'yi bir projeksiyon cihazına çeviriyor. Telefondaki görüntüyü 70 inç boyuta kadar duvara yansıtabilen bu cihaz, beraberinde ek batarya da taşıyor. Bu sayede telefonunuzdaki pil ömrü azaldıysa bile, ek 1 saate kadar projeksiyon performansı alabiliyorsunuz. DLP projektör teknolojisini kullanan ve görüntü çözünürlüğü 854x480 piksel, yani 480p olan bu cihaz, 10 bin saate kadar lamba ömrü sunuyor. Görüntü kalitesi ise iyi denilebilecek seviyede. Elbette bu cihazdan yüksek bir görüntü performansı beklemek hata olur. Mobil anlarda, ailenizle birlikte veya toplantıda telefonunuzdaki görüntüleri hızlıca yansıtabilmenizi sağlıyor ki bu da gayet yeterli bir kullanım. Elbette kaliteyi belirleyen en büyük etkenlerden biri de ortam ışığı. Bu cihazla karanlık ortamda gayet keyifli bir kullanım yakalayabiliyorsunuz.

offGRID Power Pack

offGRID Power Pack ise, ek batarya olarak kullanılıyor. 79 gram ağırlığında olan bu cihaz, Moto Z'yi 6.2 mm oranında kalınlaştırabiliyor. 2250 mAh kapasitesinde bataryayı taşıyan bu cihaz, Moto Z'ye toplamda 22 saate kadar ek pil desteği sunabiliyor. Özellikle Moto Z'nin pili bana yetmez diyen kullanıcılar tarafından oldukça rağbet göreceğini düşünüyoruz.

Hasselblad True Zoom

Hasselblad True Zoom, Moto Z'den daha geniş ölçüde kamera performansı bekleyenler için bir MotoMod. 12 MP sensöre sahip olan bu cihaz, 30fps'de 1080p video kaydı yapabiliyor. BSI CMOS sensörü taşıyan Hasselblad True Zoom, 10x optik, 4x dijital zum yeteneğine de sahip. Hasselblad True Zoom'un özellikle manüel yakınlaştırma yeteneğinden oldukça hoşlandık. Görüntü kalitesi de gayet başarılı. Özellikle bol bol fotoğraf çekmeyi seven kullanıcılar, bu çözümü bir hayli seveceklerdir.

JBL SoundBoost

JBL SoundBoost hoparlör ise, son bahsedeceğimiz son Mod. Mobil ortamlar için ses kalitesini muazzam seviyeye taşıyan JBL SoundBoost, 2 hoparlör sahibi. Her hoparlörüyle 3'er watt sunan cihaz, toplamda 6W'lık ses üretebiliyor. 10 saatlik pil süresi sunan ek batarya da taşıyan JBL SoundBoost, böylece Moto Z'nin müzik anlamında kullanımını zenginleştiren bir model.

Peki, bu cihazların fiyatları neler? Hemen onu da söyleyelim: JBL SoundBoost 399 TL olarak raflarda bulunabiliyor. offGrid batarya ise 199 TL'ye satışta. Hasselblad True Zoom 799 TL, Insta-Share projektör ise bu modlar arasında en pahalı olanı: 899 TL.

Son olarak bu modların gelecek Moto Z akıllı telefonların hepsiyle kullanılabileceği bilgisini de verelim ve artık sonuç bölümüne geçelim.

Özetle

Evet, Moto Z'yi tüm detaylarıyla değerlendirdikten sonra artık incelememizi sonuçlandıralım. Sonuç olarak Moto Z, işlevselliği, tasarımı ve kullanımı zenginleştiren MotoMod'larıyla özel akıllı telefonlardan biri olmayı başarıyor. Fiyatıyla da diğer amiral gemisi statüsündeki akıllı telefonlarla arasında iyi bir denge kuran Moto Z, şu anda piyasada en iyi performansı gösteren akıllı telefonlardan biri. Ha, telefonla ilgili eleştirdiğimiz yanlar da oldu elbette; sizlere aktardık bunları.

Kısaca özetleyecek olursak, 3.5 mm'lik jak girişinin olmaması, kutu içeriğinde bir kulaklık yer almaması, parmak izi sensörünün Home butonu olarak kullanılamaması ve kablosuz şarj desteği bulunmaması gibi noktalar da telefonda gördüğümüz eksikliklerden bazıları. Elbette kameranın düşük ışık ve hareketli koşullarda bulanık fotoğraflar üretebilmesi de bunlardan biri.

Fakat genel tabloya baktığımızda, Moto Z'nin eksik yanlarından çok daha fazla artısı olduğunu görüyoruz. Yine MotoMod'a dönersek mesela, kullanıcılar bu telefonu satın aldıktan sonra da, kendi kullanım ihtiyaçları doğrultusunda diledikleri gibi özelleştirme imkanına sahipler. Bu arada, Lenovo yetkililerinin açıklamasına göre, daha pek çok farklı Mod seçeneği de gelecekte karşımıza çıkacak. Bizler de en az sizler kadar merakla bekliyoruz.

Kimler Almalı

"Klasik" akıllı telefonlardan farklı olan ve sadece arayüz olarak değil, fiziksel olarak da özelleştirebileceğiniz ve kendi kullanımınıza göre şekillendirebileceğiniz bir akıllı telefon arıyorsanız, Moto Z, size göre bir seçim olacaktır.

Alternatifleri

Moto Z'nin kısmi modüler tasarımına benzer bir model olarak LG G5'i de daha önce görmüştük. Dilerseniz LG G5'i de alternatif bir model olarak değerlendirebilirsiniz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Lenovo Moto Z
Ürün Markası Lenovo
CHIP Online Notu
87
İşletim SistemiAndroid 7.0
İşlemciQualcomm Snapdragon 820
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiAMOLED
Ekran Boyutu5.5 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 530
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama32 GB
Arttırılabilir Depolama256 GB
Ön Kamera5.0 MP
Arka Kamera13 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Var
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Konuşma Süresi010:00 saat
Boyutlar75 x 153 x 5.2 mm
Ağırlık136 gr.
Okuyucu Yorumları