Çift ekranlı LG V10 testte!

Çift ekranı ve çift selfie kamerasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken LG V10 testte!

CHIP Online Notu 81
  • İkinci ekran
  • Geniş açılı selfie kamerası
  • Ekstra dayanıklı tasarım
  • Parmak izi okuyucusu
  • 64 GB depolama alanı
  • Kamera deneyimi
  • Olması gerektiğinden pahalı
  • Ağır
  • Pil ömrü
  • Hissedilir ölçüde ısınıyor

LG'nin kavisli G4 hamlesinden sonra çift ekranlı ve çift selfie kamerasıyla tüm deneyimini aktardığı V10, ara bir model olarak karşımıza çıktı. Şirket şimdilerde yeni amirali G5'e hazırlanıyor ve kısa bir süre sonra raflarda telefonu görebileceğiz. Elbette onu takiben, biz de yeni amirali detaylı incelemeye tabi tutacağız. Ancak o zamana kadar, LG'nin çift kamera ve çift selfie kamerasıyla tüm dikkatleri üzerine çeken akıllı telefonu V10'a yakından bakalım...

Fiyatıyla pahalı mı?

Fiyatıyla pahalı mı?

LG'nin yeni amirali çift ekranı ve çift selfie kamerasıyla dikkat çekiyor. Özellikle çift ekranıyla çok konuşulan telefonun en belirgin özelliği bu olsa gerek. Bunun dışında tasarımıyla da özelleştirilmiş biçimde karşımıza çıkan V10, donanım altyapısı olarak ise selef amirali G4'e oldukça yakın yapıda. Hepsinden bahsedeceğiz, fakat önce söze V10'un fiyatından başlayalım.

LG V10, şu an piyasada 2369 TL'ye bulunabiliyor. V10 özel bir telefon olduğundan dolayı, fiyatı olması gerektiğinden yüksek tutulmuş kanısındayız. Zira benzer donanım altyapısını kullanan G4'ü şu an piyasada 1300 TL ila 1600 TL arası fiyatlarda bulabilmek mümkün. Bunun yanı sıra, boyutları itibariyle Samsung Galaxy Note 5'in karşısına konumlanabilecek olan V10, Note 5'in 1977 TL'lik fiyatının karşısında yine pahalı duruyor. Bu nedenle telefonun fiyatının biraz daha törpülenmesi ve en azından 2000 TL çizgisine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ancak az önce de söylediğimiz gibi LG V10, özel bir telefon modeli. Rakiplerinden belli başlı birkaç radikal farklılığıyla ayrılan V10'un bu özelliklerinden bahsedelim şimdi.

Tasarım

Tasarım

Önce söze tasarımla başlayalım. Zira telefon tasarımda da konuşulması gereken radikal farklılıklar getiriyor. LG, V10'da tasarımla güzel bir işe imza atmış. Dura Skin ve Dura Guard olarak isimlendirdiği iki farklı zemini telefonda kullanan LG, arka yüzde silikon bir zemini bizlere sunarken, kenarlarda da paslanmaz çelikten oluşan Dura Guard'ı kullanıyor. Telefonun oldukça sağlam yapıda olduğunu görmek hiç de zor değil. Bunu elinizde tuttuğunuzda da hissedebiliyorsunuz. Arka yüzdeki silikon malzemenin yanı sıra kenarlardaki metalik malzeme de, telefonun düşme ve darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlıyor. Zaten telefonun dayanıklılığı askeri şartlara karşı ölçümlenmiş ve buna karşılık da ona MIL 810G sertifikası verilmiş.

LG V10, büyük bir telefon. Ekran boyutuyla 5.7 inç boyutunda olan telefon, kasa yapısıyla da oldukça geniş. Ekran boyutuyla Note 5'le aynı kategoride olan telefon, kalınlık noktasında 8.6 mm ile Note 5'ten kalın. Aslında net olarak LG V10'un şu an Asus ZenFone Max ile piyasanın en kalın iki akıllı telefon modeli olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Öte yandan 192 gramlık ağırlığıyla da yine ZenFone Max'ın 202 gramlık ağırlığıyla limitleri zorluyor. Tasarım biçimi olarak hoş bulsak da bu, telefonun ağır ve hantal olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Bunu söylemek gerek.

Telefonun arka kısmında yine LG'nin G serisinden aşina olduğumuz gibi kapasitif ses ve güç butonlarını görüyoruz. Burada yer alan güç butonu, aynı zamanda G4'te karşımıza çıkmayan parmak izi sensörü. V10'u özel yapan noktalardan biri de LG'nin amiral seviyesinde ilk kez parmak izi sensörü kullanmış olması. Elbette G5'te de bu sensörü göreceğiz. Hazır sensörden bahsi açmışken, parmak izi sensörünün fazlasıyla başarılı çalıştığını da söyleyelim.

LG V10'un arka kapağı açılıyor. Bataryayı da değiştirebildiğiniz telefonda, nano SIM kart girişi ile microSD kart slotu kapağın altında bulunuyor. Bunların dışında kulaklık girişi, microUSB bağlantısı ve hoparlörü telefonun alt kenarında görüyoruz. Çevrede başka bir bağlantı yer almıyor.

İkinci ekran ve işletim sistemi

İkinci ekran ve işletim sistemi

V10'un en önemli özelliği kuşkusuz üzerinde çift ekrana yer veriyor olması. Ana ekranı 5.7 inç boyutunda olan telefonun ikinci ekranı ise, hemen ana ekranın üzerinde yer alan 2.1 inç boyutunda bir alandan oluşuyor. Bu ekranıyla 160x1040 piksel çözünürlüğünde görüntü sunan telefon, bu alanda bize bildirimleri bir arada sunuyor. Öte yandan her zaman açık olan bu ekran yoluyla son açık olan uygulamalara hızlıca erişebiliyorsunuz. Ayrıca özelleştirmeye de açık olan bu ekrana, imzanızı da ekleyebiliyorsunuz.

Telefonun ana ekranıysa, 2K çözünürlüğünde görüntü üreten 5.7 inç boyutunda IPS LCD panel. 515 ppi piksel yoğunluğunda olan ekran, Gorilla Glass 4'le korunuyor.

LG V10'da işletim sistemi olarak Android 5.1.1 bulunuyor. Marshmallow güncellemesi için adı geçen telefonun bu yıl içinde Android 6.0 güncellemesi alması bekleniyor.

(Güncelleme: İncelemeyi gerçekleştirdiğimizde Android 6.0 Marshmallow güncellemesi henüz gelmemişti, ancak artık indirilebilir.)

Arayüz olaraksa LG UX 4.0'ı görüyoruz. B arabirim bazı kullanıcılar tarafından çok kolay ve işlevsel bulunurken, kimileri tarafından ise karmaşık olarak değerlendirilebiliyor. Ancak bizim işlevsel olarak nitelendirdiğimizi söyleyebiliriz. Üst çekmecede tüm gerekli olabilecek ayarları bir arada bulabiliyor ve dilerseniz kendi önem sıranıza göre burada yer alan servisleri düzenleyebiliyorsunuz. Öte yandan telefonda Çift Pencere uygulaması yoluyla ekranda aynı anda iki farklı uygulama görüntülemeniz de mümkün.

Ana kamera ve çift selfie kamerası

Ana kamera ve çift selfie kamerası

LG V10'un özel olduğu yönlerden bir diğeri ise elbette çift selfie kamerası. Telefonun ön yüzünde çift kamera bulunuyor. Bunların her ikisi de 5 megapiksel çözünürlüğünde, fakat farklı açıları kullanan lenslerden oluşuyor. Bunlardan biri 80 derece, bir diğeri ise 120 derece. Böylece bireysel veya arkadaşlarla selfie için farklı kameraları kullanabiliyorsunuz.

Bunu kullanmak da gayet kolay. Kamera arabiriminde üst kenarda yer alan küçük karecikleri kullanarak iki kamera arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Telefon selfie noktasında iyi sonuçlar almanızı da sağlıyor.

Yüz güzelliğini manüel olarak kendiniz ayarlayabiliyor, öte yandan fiziksel bir ön flaş yer almamasına karşın, selfie'lerde flaşı kullanabiliyorsunuz. Yine arabirimde yer alan flaş ikonuna tıkladığınızda, telefon selfie karesini daraltarak çevreyi beyaz fonla dolduruyor. Böylece nispeten gece çekilen selfie'lerde iyi sonuç almanız mümkün hale geliyor.

Ön kameralara ilişkin bir diğer detaysa Çoklu Görüntü modu. Ayarlar sekmesinden Çoklu Görüntü'ye geçtiğinizde, telefonda yer alan tüm kameralar devreye giriyor. Böylece arka kamera ile dar ve geniş açılı selfie kameralarıyla aynı anda çekim yapabiliyorsunuz.

LG V10'un arka kamerasına gelecek olursak, burada 16 megapiksellik bir sensörün karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. Burada en önemli detaylardan biri lensin f/1.8 diyafram açıklığı sunması. Böylece düşük ışık koşullarında iyi sonuçlar üreten telefon, optik imaj sabitleyici ve lazer otofokusun da sahibi. Açıkçası yaptığımız çekimlerde LG V10'un Sony Xperia Z5 Premium'la çok yakın fotoğraflar çektiğini ve bununla birlikte şu an Galaxy S7 edge de dahil olmak üzere, en iyi kamera performansı sunan modellerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Çeşitli kamera modlarıyla da kullanılabilirliğini arttıran V10, ağır çekim ve hızlandırılmış çekim gibi özellikleri bize sunuyor. Öte yandan manüel fotoğraf yeteneklerinin yanı sıra manüel video olanağını sunan ilk cep telefonu olma unvanını da elinde bulunduran telefon, bu noktada geniş seçenekler sunuyor. Video aşamasında ISO, beyaz dengesi, shutter speed'in yanı sıra video modu, görüntüleme oranı ve bu gibi daha pek çok seçeneği manüel olarak ayarlayabiliyorsunuz. V10'un ayrıca 4K video kayıt yeteneği de bulunuyor.

Teknik kadro ve performans

Teknik kadro ve performans

LG V10, teknik altyapı olarak LG'nin selef amirali G4'e oldukça yakın seyrediyor. Bunun karşılığını da sentetik test sonuçlarında gösteriyor zaten. Onları az sonra sizinle paylaşacağız, ancak önce teknik kadroyu açıklığa kavuşturalım.

LG V10'da Qualcomm'un 6 çekirdekli işlemcisi Snapdragon 808 kullanılıyor. 4 çekirdekli ve 1.44 GHz frekansında çalışan Cortex-A53 ile 2 çekirdekli ve 1.82 GHz saat hızında çalışan Cortex-A57 yonga setlerini barındıran telefon, Adreno 418 grafik birimiyle entegre. RAM hanesinde ise 4 GB görüyoruz. Geniş RAM kapasitesinin yanında geniş de bir depolama kapasitesi sunan telefon, elimizdeki modeliyle 64 GB hafızaya sahip. Buna bir de 200 GB'a kadar microSD kart takviyesi yaptığınızda, elinizde adeta tükenmek bilmeyen bir depolama kapasitesi oluyor.

LG V10'un batarya kapasitesi ise 3000 mAh seviyesinde. Bataryadan ayrıca az sonra bahsedeceğiz. Grafik ve işlem performansına dönecek olursak, genel çalışma performansıyla G4 ile yakın seyreden telefon, oyunlarda ise gayet akıcı bir performans sergiliyor. Adreno 418 grafik yongası halen iyi durumda. Elbette artık Snapdragon 820 ile beraber Adreno 530 karşımızda. Onu da LG'nin yeni amirali G5'te görüyoruz zaten. Ancak V10 özelinden bahsedecek olursak, telefonda oynadığımız FIFA 16 ve Mortal Kombat X performansından memnun kaldığımızı söyleyebiliriz.

Şimdi sizlerle LG V10'a uyguladığımız sentetik test sonuçlarını ve kıyaslama tablolarını paylaşalım.

Pil ömrü

Pil ömrü

Az önce de söylediğimiz gibi, LG V10'da 3000 mAh'lik bir batarya kullanılmış. LG G4'te de aynı batarya kapasitesini görmüş ve bunun pil ömrüne yansımasını o incelememizde beğenmediğimizi dile getirmiştik. Ne yazık ki benzer bir senaryo V10'da da tekrarlanıyor. Telefona uyguladığımız hem sentetik test hem gerçek kullanım neticelerinde pek iyi sonuçlar alamadığımızı söylemeliyiz.

Geekbench 3'le yaptığımız teste göre 3 saat 48 dakikalık bir performans gösteren V10, bu anlamda LG G4'ün gerisinde kalıyor. Zira LG G4, aynı testten 5 saat 32 dakika almıştı. Öte yandan aynı boyutta ekran ve batarya kullanan Note 5'ten aldığımız sonuç ise 9 saat 34 dakika olmuştu.

Bataryanın çabuk tükenmesinde elbette ikinci ekranın da rolü var. Fakat LG'nin iddiasına göre ikinci ekranın bataryaya etkisi 1 günde yüzde 5 dolaylarında oluyor.

Gerçek kullanım testine geldiğimizde, hemen her telefona uyguladığımız 90 dakikalık Full HD video testi neticesinde yüzde 22'lik batarya kaybı yaşadığını gözlemliyoruz. Bu da kabaca bir hesapla, telefonla yaklaşık 6 saatlik bir multimedya etkileşiminde bulunabileceğinizi ortaya koyuyor. Aynı testte Note 5 yüzde 14 değer kaybetmişti. LG G4 ise bütün bataryasını yaklaşık 9 saatte tüketmişti. Bu sonuçlara dayanarak LG V10'un pil performansını beğenmediğimizi söyleyebiliriz. Bu bağlamda bataryanın değiştirebilme seçeneğinin sunulması ayrı bir önem kazanıyor. Öte yandan hızlı şarj özelliğinin de bulunduğunu ve telefonun yüzde 50'sini 40 dakika içinde doldurabileceğinizi de söyleyelim. Tabii bu sırada telefonun kapalı olması gerekiyor.

Özetle

LG V10, üst segment cep telefonları arasında kendine yer buluyor. LG G4'le teknik altyapı bakımından benzerlik gösteren telefon, özel tasarımı, çift ekranı ve çift selfie kamerasıyla ondan ve diğer rakiplerinden ayrılıyor. Telefonun tasarım çizgisini boyutlarından dolayı biraz hantal bulmuş olsak da, dayanıklı yapıda olmasıyla bizden beğeni görmedi değil. Kamera performansıyla ise şu an piyasadaki en iyi alternatiflerden biri olmaya hak kazanan LG V10'un fiyatı ise biraz yüksek seyrediyor. O nedenle fiyat etiketinin daha aşağı çekilmesi kanaatindeyiz. Ancak sahip olduğu özelliklerle kendine özel bir yer edinen LG V10, böylece sıradan akıllı telefon modellerinden fark yaratmak isteyen kullanıcılar tarafından tercih edilebilirliğini de arttırmıyor değil doğrusu.

LG V10'un fiyatı 2369 TL civarında.

Kimler Almalı

Büyük ekranlı –hatta çift ekranlı- ve gerek tasarımıyla, gerek kameralarıyla farklı bir cep telefonu sahibi olmayı isteyen kullanıcılar LG V10'u edinmek isteyebilirler.

Alternatifleri

LG V10'a alternatif olarak büyük ekranlı bir telefon arayanlar Note 5'e, performans konusunda yakın seyreden bir model arayanlar ise LG G4'e yönelebilirler.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli LG V10
Ürün Markası LG
CHIP Online Notu
81
İşletim SistemiAndroid 5.1.1
İşlemciQualcomm Snapdragon 808
Çekirdek (CPU)8
Ekran TeknolojisiIPS LCD
Ekran Boyutu5.7 inç
Ekran Çözünürlüğü1440 x 2560 px
Grafik İşlemciAdreno 418
Bellek (RAM)4 GB
Dahili Depolama64 GB
Arttırılabilir Depolama200 GB
Ön Kamera16 MP
Arka Kamera8.0 MP
Çift HatYok
Wi-FiVar
NFCVar
GPSVar
LTE (4G)Yok
HDMI (MHL)Yok
BluetoothVar
FM RadyoVar
Boyutlar79 x 159 x 8.6 mm
Ağırlık192 gr.
Okuyucu Yorumları