Mushkin Ventura Ultra testte.

Yüksek kapasitesi ve performansıyla dikkat çeken USB bellek Ventura Ultra testte.

CHIP Online Notu 92
  • Alüminyum tasarım
  • Performans
  • Yüksek kapasite
  • Fazla ısınıyor

Performans anlamında büyük atılım getiren SSD'lerden sonra USB 3.0'la birlikte USB belleklerde de hem geniş kapasite hem yüksek transfer hızlarını görmeye başladık. Veri depolama çözümleri geliştiren Mushkin'in bugün inceleyeceğimiz ürünü Ventura Ultra da buna iyi bir örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Monster dizüstü bilgisayarları da oyunseverlerle buluşturan Fokus Bilgisayar tarafından ülkemize sağlanan Mushkin Ventura Ultra, taşınabilir platformda yüksek performans ve yüksek kapasiteyi bir arada bulmak isteyenler için özel bir ürün. Bunu teknik birimleriyle olduğu kadar tasarımıyla da gösteren Ventura Ultra, incelediğimiz modeliyle 240 GB kapasitede. Fakat ürünün elbette farklı kapasite seçenekleri de mevcut. Bunlar arasında 60 ile 120 GB gayet alışılagelmişken, 480 GB'lık olan modelse bir hayli kışkırtıcı görünüyor. Peki, elimizdeki 240 GB'lık Ventura Ultra bizlere neler sunuyor? Şimdi yakından bakalım...

Alüminyum tasarım

Mushkin Ventura Ultra, 60, 120 ve 480 GB'lık kapasite seçeneklerine de sahip demiştik. İncelediğimiz modelin kapasitesi ise 240 GB. Bu alanın ne kadarının kullanılabildiğini ve belleğin yazma ile okuma hızlarından az sonra bahsedeceğiz. Ancak önce ürünün tasarımına yakından bakalım ve belleğin içini açalım.

Parmak boyunda alüminyum malzemeyle kaplı bir USB bellek olan Ventura Ultra, hem sağlam hem şık görünüyor. Ön köşesinde bir LED ışık bulunduran cihaz, böylece çalıştığı durumlarda geri bilgilendirme yapıyor. Diğer ucunda ise anahtarlık halkasını görebiliyoruz. Ventura Ultra'nun kapağı ise plastik. Açıkçası kapağın plastik olması tasarım bütünlüğünü bozuyor, ancak bu çok da mühim değil diye düşünüyoruz.

Ventura Ultra, USB 3.0 arabirimini kullanıyor. Elbette geri uyumluluk da gösteriyor. Merak edenler her iki yüzündeki vidaları sökerek belleğin içini açabilir. İçindeki işlemciyi görmek için biz açtık ve SandForce SF-2281 yongasının kullanıldığını gördük.

Performans

Şimdi gelelim Ventura Ultra'nın çalışma performansına. Öncelikle diskin kullanılabilir alan olarak 223 GB sunduğunu söyleyelim. Firmanın yaptığını açıklamaya göre 450 MB/s okuma ve 445 MB/s yazma hızlarına sahip olan Ventura Ultra'ya elbette biz de testler uyguladık. İlk testimiz BlackMagic Disk Speed Test. Bu yazılıma göre ölçümlenen rakam 154 MB/s yazma ve 209 MB/s okuma şeklinde karşımıza çıktı.

Diğer bir testi ise CrystalDiskMark ile uyguladık. Test sonuçlarına göre sıralı okumada saniyede 196 MB'ı gören bellek, yazmada ise yine saniyede 161 MB sonucunu aldı. 1000 MB'lık dosya boyutunda bu sonucu gören Ventura Ultra için aynı testte boyutu 4000 MB'a çektiğimizde karşılaştığımız sonuçlar ise 213 MB/s okuma ve 159 MB/s yazma şeklinde.

İçinde irili ufaklı birçok dosyanın bulunduğu 32 GB'lık bir klasörü kopyalama sırasında ise okumada 190 MB/s ortalamasını gördük. Yazma noktasında ise karşılaştığımız ortalama değerse 81 MB/s civarındaydı.

Ventura Ultra'yı performans noktasında gayet beğendiğimiz açık. Ancak şunu da söylememiz gerek, Ventura Ultra metalik tasarıma sahip olduğundan dolayı çalışırken çok fazla ısınıyor. Öte yandan bir bilgilendirme de garanti hakkında yapalım ve incelememizi noktalayalım. Mushkin, Ventura Ultra için iki yıl garanti desteği veriyor.

Özetle

Performansıyla oldukça başarılı bulduğumuz Ventura Ultra, hem yüksek kapasitede olması hem de hızlı çalışma performansı ile tüm verilerini ve hatta işletim sistemini cebinde taşımak isteyenler için ideal.

Kimler Almalı

Ventura Ultra, tüm verilerini ve hatta işletim sistemini cebinde taşımak isteyenler için ideal.

Alternatifleri

Ventura Ultra'ya alternatif olarak Kingston DataTraveler HyperX 3.0 USB belleğini incelemenizi önerebiliriz.

Teknik Özellikler
Ürün Modeli Mushkin Ventura Ultra
Ürün Markası Mushkin
CHIP Online Notu
92
Kapasite 240 GB
Okuma Hızı 450 MB/s
Yazma Hızı 445 MB/s
Arabirim USB 3.0
Boyutlar 93 x 13.25 x 24 mm
Garanti 2 yıl
Okuyucu Yorumları