Football Manager 2014: İNCELEME

FIFA ve PES'in başladığını, Football Manager 2014 mü bitiriyor? İşte yenilikleriyle bir FM daha!

FM 2014: İNCELEME

Spor oyunları sevenler günümüzde büyük bir kısmı oluşturuyorlar. Özellikle ülkemizde futbol ve basketbol oyunları çok moda keza ikisinde de iddialı takımlarımız ve milli takımlarımız bulunuyor. Yine de şu bir gerçek ki futbol oyunlarının yeri bizler için farklıdır. Koskoca internet cafe'lerin adının PES kafeye çevrildiği bir toplumuz en nihayetinde. Tabii bizler için futbol oyunu dendiği zaman akıllarda genelde iki yapım uyanır: PES ve FIFA. Yıllardır rekabet halinde olan iki dev isim, son yıllarda rekabeti iyiden iyiye geliştirdi ve büyük paraların döndüğü, her saniye farklı takımlarla anlaşma yapılan bambaşka bir sektör halini aldı. Evet, oyuncu kontrolünün direk olarak elimizde olduğu bu tarzdaki oyunlar çok revaçta ama bir de işin teknik direktörlük kısmı var. İşte orada devreye Football Manager serisi giriyor. İlk olarak 2005 yılında görücüye çıkan oyun serisi, zamanında FIFA'nın yaptığı işi çok daha farklı bir şekilde ele almış, çıkardığı ilk oyunu ile anında çok satanlar listesine girmişti. Akabinde her yıl düzenli olarak çıkan seriye eklenen Football Manager Live sayesinde olay tamamen online ortamlara taşınarak, ne kadar yol kat edildiğini herkese göstermişti.

Her karesinde farklı bir detay

Her karesinde farklı bir detay
Sıralama mantığı ve daha nicesi bu oyunda

Şimdi kameralarımızı Football Manager 2014'e çeviriyoruz. Dediğimiz gibi, her yıl milyonlarca oyuncu tarafından heyecanla bekleniyor bu isim ve her yıl kendisini onlarca, yüzlerce farklı noktada geliştiriyor. Bu durumun sebebi, yapısının bir hayli açık uçlu olması. Zaten biz oyuncular da her yıl farklı bir özelliği eksik buluyor, adamlar onu yapsa bile bu sefer bir diğer açığı görüyoruz. Hal böyle olunca, her Manager oyunu beraberinde tonlarca yeniliği getiriyor. İlk gözümüze çarpan özellik, 2013 versiyonunda bulunan sistemin neredeyse aynı şekilde yeni oyuna da eklenmesi oldu. Fakat aynı olan sadece şekil zira oyunun aynı zaman da bir nevi ana paneli olan inbox, daha önce olmadığı kadar kullanışlı bir hale getirilmiş durumda. Öncelikle sağına soluna baktığımız anda çok daha temiz bir ara yüz ile tasarlandığını görüyoruz. Daha doğrusu bir önceki ara yüzün daha temiz bir versiyonu bulunuyor 2014'te. Özellikle inbox'ın sağ tarafında bulunan yazı panelinin genişlemesi büyük fark yaratmış. Böylece daha çok yazıyı tek seferde okuyabiliyoruz.

Raporlarla takımımızı daha iyi tanıyabilme

Raporlarla takımımızı daha iyi tanıyabilme
Bu zamana kadarki en çok okunacak metin bu FM'de

Bir diğer önemli eklenti: Yazıların hangi kategorilere ait olduğunu tek bir tuşa basarak görmemizin artık mümkün kılınması olmuş. Bu sayede bir noktadan sonra üzerimize yığılan mailler arasında, nerede ne vardı diye aranmak zorunda kalmıyoruz. Zaten kategorileme mantığı oyunun birçok noktasına yayılmış. Oyuncuları bile belirli kategorilerde sıralamamız mümkün. Yapılan tekliflerin mail üzerine alınması da bir hayli önemli. Konuyu daha da önemli hale getirense şüphesiz tüm oyuncu bilgilerine yine aynı pencere üzerinden ulaşabilmemiz. Maç analizleri hakkında şikayet edip duran kullanıcıları da yakından dinlemiş olan yapımcı ekip, artık gelen analiz maillerinde, Match Report, Match Confidence ve Analysis isimli üç sekme aracılığı ile olan biteni çok daha yakından takip etmemize imkan tanımış. Detaylar saymakla bitmiyor! Yine mail aracılığı ile spesifik bir oyuncu üzerinde çalışmak ve gerekli yaptırımları sağlamak da mümkün. Kendisine atayacağımız Focus ve Focus Intesivity ile isteklerimizi kolay bir şekilde oyuncu katına gönderebiliyor, tek bir kişi üzerinde yoğunlaşabiliyoruz.

Oyuncular üzerindeki hakimiyet had safhada

Oyuncular üzerindeki hakimiyet had safhada
Yapılacak işlerin resmen sonu yok

Menajer olarak dilediğimiz taktirde kendimizi oyunculara tanıtmamız mümkün olduğu gibi, Scout rapor sayesinde her türlü oyuncu istatistiğine an be an ulaşmamız mümkün. Bizi en çok mutlu eden gelişmelerden birisiyse şüphesiz yeni başvuruların farklı renkle çizilmesi oldu. Biraz geç gelen bir özellik ama takımımızda yer almak isteyen oyuncuları "artık" çok daha kolay şekilde ayırt etmemiz işten bile değil. Bizleri için bir diğer önemli gelişmeyse Season Review olarak adlandırılan ve sezonluk raporlara eklenen detaylar. Yani resmen alıp okumak, üzerine kafa yormak ve geçen sezon içerisinde neler olduğuna yakından bakmak gerekiyor. Uzun lafın kısası, yeni mail box sayesinde tek ekran üzerinden tüm Football Manager 2014'ü kontrol edebiliyor, her tülü bilgiye anında ulaşabiliyoruz. Pek tabii tüm yenilikler bunlarla bitmiyor. Şimdi kameralarımızı birazcık daha stadyumun içerisine çevirelim...

3D oyun motoru, bir kez daha karşımızda

3D oyun motoru, bir kez daha karşımızda
Sahadaki teknik sorunlar ne yazık ki devam ediyor

Efendim serinin son yıllarına damgasını vuran 3D maç motoru, birçoklarının beğenisini kazanan özellikler arasında yer alıyor. Nitekim üretildiği günden bu yana sevildiği kadar da eleştirilen bir maç motoruydu bu. Özellikle top mekaniğindeki dengesizlikler, oyuncuların garip hareketleri ve daha birçok ilginç detay, sadece teknik direktörlük yapmak isteyen oyunculardan eksi not aldı. Eh, adamlar inat etti ve bu yıl da 3D maç motorundan caymadılar, üzerine daha da geliştirdiler. Evet, ışık kullanımındaki profesyonellik direk göze çarpıyor ve oyuncu animasyonları da bir hayli ilerletilmiş ama yapımcı ekip her ne iddia ederse etsin, ne yazık ki bir önceki oyundan çok da ileriye gidebilmiş bir 3D maç motoru olmadığı aşikar. Halen oyuncular koşmak yerine kayıyor ve halen, ne yazık ki, rakip takımların defansları resmen ağlıyorlar. Hoş, 2014 ile birlikte yenilenen yapay zeka birçok noktada farkını gösteriyor. Özellikle bizim kurduğumuz stratejilere göre maç içerisinde farklı taktiklere başvurması gerçekten can alıcı bir yenilik. Yine de hala geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz.

Son olarak belirtmekte fayda var; şu anda toplamda 51 adet oynanabilir ülke ve 117 adet oynanabilir lig bulunuyor.

Okuyucu Yorumları