LG G Watch detaylı testte!

LG'nin Android Wear işletim sistemini kullanan ilk akıllı saati LG G Watch'ı test ettik!

LG G Watch testte!

Google'ın akıllı saat ve diğer giyilebilir cihazlar için geliştirdiği Android Wear işletim sistemini, bu sene üç cihaz kullanacak. Bunlardan ikisi, LG G Watch ve Samsung Gear Live, 25 Haziran'da piyasaya çıktılar. Moto 360 ise önümüzdeki aylarda piyasada olacak.

LG G Watch, Güney Koreli firmanın ilk Android Wear cihazı. Şu anda yurt dışı fiyatı 229 dolar.

Android Wear cihazların en güzel özelliklerinden biri, tüm Android cihazlarla (Android 4.3 veya üzeri) çalışabiliyor olmaları. Yani bu saatle birlikte çalışması için bir LG akıllı cebe ihtiyacınız yok.

Cebiniz Andoid 4.3 veya üzeri bir Android sürümü çalıştırıyorsa, tek yapmanız gereken Google Play'den Android Wear uygulamasını indirmek.

Android Wear uygulamasının içinde, G Watch ile yapabileceğiniz birçok işlevi göreceksiniz.

Genel özellikler ve tasarım

Genel özellikler ve tasarım

G Watch'ın ekranı 1.65 inç 280 x 280 IPS, yani Gear Live'ın 1.63 inç'lik ekranından biraz daha büyük. Yalnız çözünürlüğü, Gear Live'ın 320 x 320 piksellik ekranına oranla daha düşük.

Güç olarak baktığımızda, G Watch'ın donanım özellikleri şu şekilde. 1.2GHz Snapdragon 400 işlemci ve 512MB bellek, ayrıca 4GB dahili hafıza ve 400mAh pil (Gear Live'ın 300mAh pilinden daha çok güç sunuyor).

Bu özellikler gayet tatmin edici olsa da, çok özel bir yönü de yok. Ama belki de saatin özelliği bu. Akıllı saatler, gösterişli ve pratik olma amacını taşıyorlar. Yani cep telefonu gibi sınırsız imkanlar sunmak gibi bir amaçları yok.

Tasarım

Tasarım olarak LG G Watch'ın hiçbir yenilik getirmediğini söyleyebiliriz. Eğer bir başka akıllı saate benzetmek gerekirse, biraz Sony Smartwatch 2'yi anımsattığını söyleyebiliriz.

Sony'nin saatinde önde bir logo ve üç tuş vardı. G Watch'da ise hiçbir tuş yok. Bu, sade tasarımdan hoşlananları tatmin edebilir, ama bizce daha yaratıcı olunabilirdi. Bu haliyle saat, biraz düz görünüyor.

Diğer tasarım özellikleri

Diğer tasarım özellikleri

İnce tip Casio saatleri sevenler için, G Watch biraz kalın gelebilir, ama o kadar da kalın değil. Hatta 63g ağırlığıyla oldukça hafif ve kolunuzda olduğunu unutabiliyorsunuz. G Watch'ın üzerinde söylediğimiz gibi hiçbir tuş yok. Herhangi bir güç tuşu bile yok. Bu da biraz kafa karıştırıcı.

Saati kutusundan ilk çıkardığınızda, dikdörtgen şeklindeki şarj aletine arkasını yerleştirmelisiniz.

Korunması gereken bir tuş veya şarj soketi olmadığı için, saat kolunuzdayken duş almanız daha kolay. Saatin IP sertifikası var, yani toz geçirmez ve 1 metre derinlikte 30 dakikaya kadar suya dayanıklı.

Testte kullandığımız G Watch'ın kayışı griydi ve biraz ucuz görünüyordu. O kadar da kötü olmasa da, isterseniz kayışı standart 22mm bir kayışla değiştirmeniz mümkün.

Sonuç olarak LG G Watch, görünüş olarak pek etkileyici değil. Moto 360 ile karşılaştırıldığında, çok sönük kalıyor.

Ekran

Ekran

Daha önce söylediğimiz gibi saatin 1.65 inç ve 280 x 280 çözünürlüklü, IPS ekranı var. Çözünürlüğü Samsung Gear Live'dan düşük olsa da, yazılar hala keskin. Saatinizle film izlemek ve yüksek çözünürlüklü fotoğraf görüntülemek gibi şeyler yapmayacağınız için, bu pek problem olmuyor.

Ekrandaki saatin görünüşü olarak seçebileceğiniz rengarenk (veya daha az renkli) bir çok seçenek var.G Watch bunları yeterince canlı ve güzel gösteriyor. Otomatik parlaklık ayarının olmaması ise büyük bir eksiklik. Parlaklığı pek de kullanışlı olmayan arayüz içerisinden kendiniz ayarlamanız gerekiyor.

Parlaklığı bir ile altı arasındaki derecelere ayarlayabiliyorsunuz, ama en yüksek derecede bile direk güneş ışığı altındayken görmekte zorlanacaksınız.

Diğer ekran özellikleri ve arayüz

Diğer ekran özellikleri ve arayüz

Parlaklık seviyeleri arasında fazla fark olmadığı için, hiç uğraşmayıp olduğu gibi bırakmak isteyebilirsiniz.

Saati uyandırmak için dokunmaya ihtiyacınız yok. İvmeölçeri sayesinde, saate bakmak için kolunuzu kaldırdığınızda, otomatik olarak ekran açılıyor. Yalnız maalesef bu yeterince hassas değil ve saate çok hızlı bakmaya çalıştığınızda ekran açılmayabiliyor. Galaxy Gear'ın ilk sürümünde de benzer bir sorun vardı.

Arayüz

LG G Watch, Google'ın yeni Android Wear platformunu kullanıyor. About kısmına baktığınızda 4.4W sürümünü çalıştırdığını göreceksiniz.

Arayüzü kısaca açıklayacak olursak, kartların üzerinde duran bir saat gibi diyebiliriz. Saat yüzeyi parmağınızla yukarı kaydırarak, altındaki kartlara ulaşabiliyorsunuz. Duruma ve bildirimlere göre, sadece bir iki kart da olabiliyor, bir düzine de.

Diğer arayüz özellikleri ve uygulamalar

Diğer arayüz özellikleri ve uygulamalar

Ekrandaki saating görünüşü olarak seçebileceğiniz 24 seçeneğiniz var. Saatin üzerine basılı tuttuğunuzda seçenekler karşınıza çıkıyor.

Saatin ses tanıma özelliği genel olarak iyi çalışıyor. Yani çok zorlanmadan, konuşmanızla yazılı mesaj yazmanız, e-mail göndermeniz, alarm kurmanız veya not almanız mümkün.

Buna rağmen G Watch ile bir telefon görüşmesi yapmanız mümkün değil. Yani cep telefonunuzu elinize almadan karşı tarafla konuşamıyorsunuz. Ama çağrıyı reddetmeyi saatin üzerinden yapabilirsiniz.

Uygulamalar

LG G Watch için geliştirilen uygulamaları bulmak pek de kolay değil. İstediğiniz uygulamanın ismini biliyorsanız, sesinizle "OK Google" dedikten sonra "Open [uygulama ismi]" dediğinizde uygulama açılıyor. Bunun yerine istediğiniz uygulamayı tüm yüklü uygulamaların arasından seçmeye kalktığınızda işler biraz karışıyor.

Saate yüklü gelen yalnızca üç tane uygulama var. Compass (pusula), Fit ve World Clock (dünya saati). Bunlardan Fit, adımlarınızı sayan kullanışlı bir uygulama.

Pil ömrü, müzik, ve haritalar

Pil ömrü, müzik, ve haritalar

Pil ömrü

Normal bir saatin pil ömrü yıllarca dayanabiliyor. Ama akıllı saatler için durum oldukça farklı. Akıllı saatlerin çoğu, bir şarjla yalnızca bir gün kullanılabiliyor. Bu yüzden her gece şarj etmek ve şarj aletini de taşımak gerekiyor.

LG G Watch'ın sahip olduğu 400mAh'lık pil, Samsung Gear Live'daki 300mAh pilden daha güçlü. Bu sayede, ekranı hep açıkken dahi, eğer parlaklık seviyesi düşükse, iki gün süreyle dayanabiliyor.

Müzik çalmak

LG Watch'ın kullanışlı özelliklerinden biri de, cep telefonunuzdaki müziklerinizi kontrol edebilmesi. Mesela, cep telefonundan Spotify'ı çalıştırdığınızda, saatin ekranında bir kart beliriyor ve o anda çaldığınız şarkıyı gösteriyor.

Maps (Haritalar)

Maps uygulaması, Android Wear'a entegre edilmiş diğer bir Google uygulaması. Cep telefonunuzda gitmek istediğiniz yönü belirleyince, yönler otomatik olarak saatte gösteriliyor.

Sonuç

Sonuç

Android Wear, akıllı saatlere çok güzel bazı gelişmeler getiriyor. Bu yüzden LG G Watch, rakipleri Sony SmartWatch 2, Pebble ve Samsung Gear 2'nin karşısında güçlü duruyor. Yine de, genel olarak akıllı saatlerin henüz yeterince kendini bulamadığını düşünüyoruz.

LG G Watch, LG'nin ilk Android Wear cihazı olarak güzel görünüyor, ama diğer Android Wear cihazlar olan Samsung Gear Live ve Moto 360'a bakınca, özellikle görünüş olarak yanlarında çok sıradan duruyor.

LG'nin G Watch tasarımında biraz daha yaratıcı olmasını beklerdik. Ayrıca, Android Wear yazılımının da henüz geliştirilmeye ihtiyacı var.

İlginç özellikleri ve güçlü bir donanımı olsa da, genel olarak karşılaştırıldığında, Samsung ve Motorola'nın saatleri varken LG G Watch'a yatırım yapmak istemeyebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları