Doğru Hoparlörü Satın Almak

Hoparlör satın alırken dikkat etmeniz gerekenler.

Multimedya: 10

Bilgisayarınızı hangi amaçla kullanıyor olursanız olun, ses kalitesinin önemi asla değişmez. Kaliteli sese giden yol ise, doğru hoparlör setini seçmekten geçiyor.

Bilgisayarlar tarafından üretilen seslerin kalitesi, günümüzde hatırı sayılır derecede gelişmiştir. Ancak küçük ve eski teknolojiyi temsil eden hoparlörler, gelişmiş bilgisayar ile birlikte kullandığımız ses kartlarının erişebilecekleri ses kalitesine ayak uyduramazlar.

Eğer kaliteli bir hoparlör seti için fazla para harcamak istemiyorsanız, alternatif olarak müzik setinizin hoparlörlerini kullanabilirsiniz. Bunun için, müzik setini ses kartının "line-in" girişine bağlamanız gerekir. Bağlantıyı tamamladığınızda sesin kalitesi de önemli oranda artar. Ama bu yöntemin çok da pratik bir çözüm yaratacağını söyleyemeyiz. Eğer müzik setiniz ve bilgisayarınız birbirlerine yakın yerlerde değilse, araya kablo çekmek ve bu kabloyu ayak altından uzak tutmak son derece zordur. Müzik setini bilgisayarın yanına taşımak belki soruna çare olabilir; ancak bu sefer de diğer aile fertlerinin cihazı kullanmasını engellemiş olursunuz.

Kısacası yüksek ses kalitesine sorunsuz bir biçimde ulaşmanız, ancak kaliteli bir hoparlör seti ya da güçlü bir kulaklık satın almanızla mümkün olabilir. Bu yüzden ses kartınıza eşlik edebilecek ürünlere göz atmaya başlamanızda büyük yarar var.

Kulaklıklar

Kulaklıklar

KULAKLIKLAR

Bilgisayarınızda müzik dinlerken çevrenizdekiler rahatsız oluyorlarsa, bu sorunu kaliteli bir kulaklık kullanarak çözebilirsiniz. Kulaklığı seçerken, ilk olarak kablosunun yeterince uzun olup olmadığına dikkat edin. Ses kartındaki giriş genellikle kasanın arkasında kaldığı için kablonun uzunluğu son derece önemlidir. Ayrıca kulaklığı satın almadan önce ses kartınızın girişine göz atmanızda yarar var. Aksi halde bu girişe uymayan bir kulaklık ile baş başa kalabilirsiniz.

Woofer ve Tweeter

Woofer ve Tweeter

WOOFER VE TWEETER

İnsan kulağının ayırt edebileceği frekanslar, 20 HZ ve 20.000 HZ arasındadır. Farklı frekanslardaki sesler, farklı boyutlara sahip hoparlörler tarafından dış dünyaya aktarılabilir. Düşük frekanslı, yani bas sesler için kullanılan hoparlörlere "woofer"; yüksek frekanslı, yani tiz sesler için kullanılan hoparlörlere ise "tweeter" adı verilir.

"Woofer"lar, "Tweeter"lara oranla çok daha büyük boyutlara sahiptir. Ancak orta seviye bir hoparlör seti, genellikle "Midrange" olarak adlandırılan ve ortalama bir boyuta sahip olan hoparlörlerden oluşur. "Midrange" hoparlörler hem bas, hem de tiz seslerde ortalama bir performans sergileyebilirler. Gelişmiş bir hoparlör seti ise, her üç hoparlör tipinin bir arada kullanılmasını gerektirir. Böylece her frekans, kendine ait bir hoparlörden çıkar ve ses kalitesi de bir hayli yükselir.

Hoparlör Satın Alırken

Hoparlör Satın Alırken

HOPARLÖR SATIN ALIRKEN

Alacağınız hoparlör setine karar vermeden önce ses kartınızın özelliklerine göz atmanızda yarar var. Eğer eski bir ses kartınız varsa, muhtemelen üzerinde sadece tek bir hoparlör çıkışı bulacaksınız. Bu durumda yeni nesil çok kanallı dijital hoparlörleri kullanmanız da oldukça zor. Eğer surround ses teknolojisini destekleyen dijital hoparlör setleri konusunda ısrarlıysanız, önce yeni bir ses kartı almayı düşünmelisiniz. Aksi halde sadece 2 adet hoparlörden oluşan basit bir stereo set sizin için en uygun alternatif olacaktır. Ama ne tip bir hoparlör seti satın alırsanız alın, bu hoparlör setinin amplifikatöre sahip olmasına dikkat edin.

Bilgisayarı hangi amaçla kullandığınız da, seçim sırasında büyük önem taşır. DVD filmler ya da oyunlarla ilgilenmiyorsanız, 2 yan hoparlör ve 1 subwoofer'dan oluşan basit bir set tüm ihtiyaçlarınızı rahatlıkla karşılar. Ancak multimedya uygulamaları sizin için önemliyse, bu durumda surround ses teknolojisini destekleyen çok kanallı ses sistemlerinden vazgeçmeyin.

Bu noktada hoparlör üzerinde göreceğiniz ses çıkış gücü kavramından bahsetmekte de yarar var. Hoparlörlerin ses çıkış güçlerinin belirlenmesinde iki farklı yöntem kullanılıyor. Bunlardan ilkinde, hoparlörün en uygun şartlar altında ulaşabildiği maksimum çıkış gücü ölçülüyor ve sonuçta PMPO (Peak Momentary Performance Output) değeri ortaya çıkıyor. Bu değer sadece anlık bir ölçümün sonucunu yansıtıyor ve her zaman için geçerli değil.

Ses çıkış gücü konusunda doğru sonuçlara ulaşmak için RMS (Root Means Squared) değerinin kullanılması gerekli. RMS değerinin ortaya çıkması için öncelikle farklı şartlarda birçok ölçüm yapılıyor ve tüm bu ölçümlerin ortalaması alınıyor. Sonuçta belirlenen rakam ise, hoparlör setinin RMS türünden ses çıkış gücünü ortaya koyuyor.

Hoparlör seti üzerinde göreceğiniz PMPO değerlerinin sizi etkilemesine asla izin vermeyin. PMPO ölçümlerinde sadece uygun şartlar söz konusu olduğundan, RMS'e göre çok daha yüksek sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Ancak üzerinde "500 Watt PMPO" ibaresi gördüğünüz bir hoparlör seti, çoğu zaman 60 Watt RMS değeri sunan diğer bir setin performansını yakalayamaz. Bu yüzden karşılaştırma yaparken sadece ve sadece RMS değerlerini göz önünde bulundurmanızda yarar var.

Aktif ve Pasif

Aktif ve Pasif

AKTİF VE PASİF

PC'de müzik dinlemek ve her türlü ses efektini duymak İçin en çok kullanılan araç, kuşkusuz hoparlörlerdir. Aktif ve pasif olmak üzere İki tip hoparlör bulunur. Pasif hoparlörler ampflikatöre sahip değildir. Aktif olanlar İse, farklı ayarları yapmanızı sağlayan bir ampflikatörle birlikte gelirler. Hoparlör üzerindeki amflikatörler, genellikle dahili ya da harici bir güç kaynağından beslenirler. Bu görevi, nadiren de olsa pillerin üstlendiğini görmeniz bile mümkündür.

İpucu: Nereye Koymalı?

İPUCU: NEREYE KOYMALI

Eğer hoparlörlerinizden yüksek verim almak İstiyorsanız, göz ardı etmemeniz gereken konuların başında onları nereye ve nasıl yerleştireceğiniz gelmelidir. Mümkünse hoparlörler İçin birer ayak edinmeli ve hoparlörlerinizi yükseğe yerleştirmelisiniz. Ayak yerine rafları ya da kitaplıkları kullanmanız da mümkündür, önemli olan, hoparlörlerin yer seviyesinden yukarıda olmalarıdır.

Okuyucu Yorumları