Evimizdeki Bilgisayarlar

Ofisinizde tamamlayamadığınız işleri evinizin rahatlığında tamamlayın.

Temel Bilgiler: 20

Başlangıçta sadece teknolojiye meraklı insanlar için geliştirilmiş özel bir cihaz olarak görülen bilgisayar, günümüzde neredeyse tüm evlere girmiş durumda.

Bilgisayar evde ne işime yarar diye düşünüyor olabilirsiniz. Her şeyden önce, ofisinizde yetiştiremediğiniz işleri evde tamamlamanıza yardımcı olabilir. Sadece bu kadar da değil... Eğitim CD'leri ile coğrafya, tarih, edebiyat gibi pek çok konudaki bilgi dağarcığınızı zenginleştirebilirsiniz. CD-ROM'lardaki multimedya ansiklopedileri, eğlendirirken öğretmek konusunda gerçek birer uzmandır. Ayrıca çalışma saatleri dışında kalan boş zamanlarınızı keyifli bir şekilde değerlendirmek için de bilgisayardan yardım alma şansınız var.

Windows ile birlikte gelen küçük oyunlar, hem eğlenceli dakikalar geçirmenizi sağlarlar; hem de bilgisayar kullanma becerilerinizi arttırırlar. Bu kadarı sizin için yeterli değilse, gelişmiş bilgisayar oyunlarını denemekte de serbestsiniz. Eğer bilgisayarı sadece zaman kaybı olarak görüyorsanız, onun gücünden haberiniz yok demektir. Hiç bir öğretici yanı yokmuş gibi gözüken bilgisayar oyunları bile, aslında hafızayı ve refleksleri geliştiren önemli birer araçtır. Bu listeye, son zamanlarda giderek gelişen ve en önemli bilgi kaynağı olarak değerlendirilen interneti de katarsak; bilgisayarın bir yardımcı, bir öğretmen, bir arkadaş ve daima daha fazlasını sunmaya hazır bir cihaz olduğunu rahatlıkla anlayabiliriz.

Eve İş Getirenler

Eve İş Getirenler

EVE İŞ GETİRENLER

Ofisinizde tamamlayamadığınız işleri evinize taşıdığınız zamanlar mutlaka olmuştur. Ofisteki bilgisayara yüklü olan programlar, evdeki bilgisayarda da kolaylıkla kullanılabilir. Örneğin kelime işlemci programlar ile, iş mektuplarınızı evinizde yazabilir ya da hazırladığınız bir mektuba resim ve grafik öğeleri ekleyebilirsiniz. Eğer evinizde bir bilgisayar varsa, bazen işe gitmeniz bile gerekmeyebilir. Çünkü bilgisayarınız, ihtiyaç duyduğunuz her türlü imkanı sunacaktır.

Dil Öğreniyoruz

DİL ÖĞRENİYORUZ

Artık yabancı dil konusunda sıkıcı kitaplar ve pahalı öğretmenlerle çalışma devri kapandı. Kaliteli hoparlör setleri ile donatılmış bilgisayarlar, yabancı dil öğrenimi ve telaffuzu konusunda çok başarılı birer eğitmen haline geldiler.

Eğer yabancı dil öğrenmeye yeni başladıysanız, son zamanlarda giderek yaygılaşan eğitim CD'leri tam size göre. Bildiğiniz bir yabancı dil ile ilgili yardıma ihtiyaç duyduğunuzda ise, elektronik sözlüklere ve telaffuz yardımcılarına başvurabilirsiniz.

Bilgisayar sadece yabancı dil öğretmekle kalmaz, yeri geldiğinde sayfalarca dokümanınızı istediğiniz dile çevirebilir. Bunun için, gelişmiş bir tercüme programı satın almanız yeterli olacaktır.

Yemek Yapmak ve Daha Fazlası

Yemek Yapmak ve Daha Fazlası

YEMEK YAPMAK VE DAHA FAZLASI

Bilgisayar, günlük yaşamın her alanında yardıma hazırdır; mutfakta bile sizi yalnız bırakmaz. Yemek yapmayı sevenler, yeni tariflere asla hayır demeyeceklerdir. Tüm dünya mutfaklarından yemekleri "tatmanızı" sağlayan multimedya CD-ROM'ları ve internetteki siteler ("www.yemeksepeti.com" gibi), evinizdeki yemek kitaplarından çok daha fazla sayıda tarif içermektedirler.

Evinizdeki bir bilgisayarı, bahsettiğimiz konuların dışında kalan pek çok farklı alanda kullanabileceğinizi de unutmayın. Belki mimar olmayabilirsiniz; ama evinizde yapacağınız ufak değişikliklerde ve dekorasyon konusunda önemli olan, sizin fikrinizdir. Kafanızdakileri önce bilgisayar ekranına yansıtabilir; daha sonra da yazıcı yardımıyla basabilirsiniz.

Eğer bilgisayar sisteminize bir TV/radyo kart eklerseniz, TV ve radyo yayınlarına ulaşmanız da mümkün olacaktır. Bu şekilde, bir belge üzerinde çalışırken bile televizyon izleyebilirsiniz. Ayrıca güçlü bir hoparlör seti ve kaliteli bir ses kartı ile, bilgisayarınızı müzik setine dönüştürme şansınız bile var. Yani evinizde bir bilgisayar bulunması; TV, radyo ve müzik setine de sahip olduğunuz anlamına gelir.

İnternetin Katkısı

İNTERNETİN KATKISI

Evlerde bilgisayar kullanımının bu denli artmasını, biraz da internetin varlığına bağlayabiliriz. Araştırdığınız herhangi bir konu, pek çok bakış açısı ile değerlendirilmiş olarak internet üzerinde bulunabilir. İnternette, aklınıza gelebilecek her türlü konu hakkında sayfalarca bilgi mevcuttur.

Sitelerin veri bankaları, kullanıcıya daha iyi hizmet vermek için sürekli olarak güncellenirler. Böylece, sadece birkaç saniye içerisinde yeni gelişmeleri öğrenme şansını yakalamış olursunuz. Eğer aradığınız bilgiyi bir sitede bulamazsanız, benzer diğer sitelere göz atabileceğinizi de unutmayın.

Dikkat: Lisanslar

DİKKAT: LİSANSLAR

Freeware veya Shareware olarak adlandırılan bilgisayar programları ücretsizdir. Bunların dışında kalan programlar İçinse belli bir bedel ödemek zorundasınız. İş yerinizdeki lisanslı programları kopyalamaktan kaçının. Eğer bu programları evinizde de kullanmak istiyorsanız, mutlaka yeni bir lisans satın almalısınız.

İpucu: Evinizdeki Ofisiniz

İPUCU: EVİNİZDEKİ OFİSİNİZ

Bilgisayarınızı bir yazıcı, bir tarayıcı ve bir de faks-modem İle donatırsanız; evinizi kolayca ofise dönüştürebilirsiniz. Bu donanımları tek tek satın almanız mümkün. Ancak hepsini bünyesinde barındıran "çok fonksiyonlu" cihazların varlığından da haberdar olmanızda yarar var. Bu tip cihazlar İle hem belgelerinizi kağıda dökebilir, hem kağıt üzerindeki bilgileri bilgisayara aktarabilir, hem de gerektiğinde faks gönderebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları