Grafiklere Metamorfoz

"Morphing" adı verilen popüler sinema efektini evlerinize taşıyoruz.

Multimedya: 48

Televizyon ekranında veya sinema perdesinde gördüğünüz fantastik efektlerin bir kısmını kendi evinizde bile gerçekleştirebilirsiniz. Örneğin "morphing" programları sayesinde, iki farklı resim arasında şaşırtıcı bir geçiş sağlamanız mümkün.

Film endüstrisi, günümüzde hayal gücünü zorlayan efektlerle karşımıza çıkıyor. Hatta yerli dizilerde ve küplerde bile, eskiden bizi hayrete düşüren görsel efektler sıkça kullanılıyor. Pek çok kişi, tüm bu işlemlerin sadece sofistike bilgisayarlarla donatılmış profesyonel stüdyolarda gerçekleştirilebileceğini düşünüyor olabilir. Yanlış! Nitekim, benzer efektlerin bir kısmını kendi evinizde bile gerçeğe dönüştürebilirsiniz. Şu sıralar etkileyiciliğini yitirmiş olsa da, bir nesnenin başka bir nesneye dönüşmesi, bir zamanların en akıl almaz görsel efektlerinden bir tanesiydi. Hatta "Terminator II" ve "Şeytanın Avukatı" filmlerinde de, ana karakterin yüzünün şekil değiştirmesi çoğu kişinin hafızalarında yer eden görüntülerdir.

Film endüstrisinde bu efekte, en basit şekliyle "morphing" adı veriliyor.

Teknik olarak "morphing", bir objenin bir başka objeye kademeli olarak dönüşmesidir. Bu işlemin kalitesi, değişimi tamamlayacak geçiş resimlerinin sayısına bağlıdır. Bir ev bilgisayarıyla elde edeceğiniz kalite, çoğu zaman profesyonel olmaktan uzaktır. Ancak yeterince tatmin edici bir kalite elde edeceğinizi de bilmelisiniz. Şimdi, "morphing" isimli bu işlemin nasıl gerçekleştiğini ve puf noktalarını öğrenmeye başlayabiliriz.

Neyi Dönüştüreceksiniz?

Neyi Dönüştüreceksiniz?

NEYİ DÖNÜŞTÜRECEKSİNİZ?

İlk olarak, aynı boyuta sahip iki adet resim hazırlamalı ve bu resimlerden hangisinin metamorfoza uğrayacağına karar vermelisiniz. Resimlerin, programların büyük çoğunluğu tarafından desteklenen "BMP" formatında olmasında büyük yarar var. Dönüşüm işlemi sonunda tatmin edici bir sonuçla karşılaşmak için, kullanacağınız resimlerin çok büyük olmamalarına ve olabildiğince kaliteli olmalarına özen göstermelisiniz.

Dönüşüm Nasıl Gerçekleşiyor?

Dönüşüm Nasıl Gerçekleşiyor?

DÖNÜŞÜM NASIL GERÇEKLEŞİYOR?

Bu işlem sırasında kullanılabilecek değişik programların, kendilerine has komutları vardır. Ancak "morphing" programlarının hemen hepsi, genel olarak üç temel aşamaya sahiptir. Bu aşamalardan ilki, başlangıç ve sonuç resimlerini tanımlamaktır. İkinci aşamada, bu iki resmin nasıl dönüştürüleceği belirlenir. İlk resimde dönüştürülecek bölge, ikinci resimde de dönüşümün sonucunda ortaya çıkacak bölge belirtilir.

Son aşamada ise gerekli parametreler seçilir. Ayarlanacak parametreler, iki resim arasında dönüşüm sağlanırken kullanılacak geçiş resimlerinin sayısını ve sonuçta ortaya çıkacak dosyanın (genelde "AVI") kaydedileceği konumu belirlememizi sağlarlar. Bu üç aşamadan sonra, "morphing" efekti devreye girer. Dönüşüm işleminin süresi, geçiş resimlerinin sayısına ve sisteminizin özelliklerine göre farklılık gösterecektir.

Doğru Programlar Nerede Bulunur?

Doğru Programlar Nerede Bulunur?

DOĞRU PROGRAMLAR NEREDE BULUNUR?

"Morphing" efektine yönelik çok sayıda program bulunmaktadır ve bu programlardan bazıları ücretsizdir. Birçok farklı "morphing" programına, "buraya tıklayarak" ulaşabilirsiniz. Üstelik bu adreste, programların fonksiyonlarına dair açıklamalar ve özellik karşılaştırmaları da bulunmaktadır.

İpucu: Michael Jackson'da Metamorfoza Uğradı

İpucu: Michael Jackson'da Metamorfoza Uğradı

İPUCU: MICHAEL JACKSON'DA METAMORFOZA UĞRADI

"Morphing" yönteminin, Michael Jackson'ın "Black and White" adlı video klibinde de kullanıldığını söylersek, bu yazı boyunca okuduklarınızın ne kadar etkili olduğunu kolayca anlayabilirsiniz. Bu küpte, bir grup İnsanın yüzleri "morphing" efektine tabi tutuluyor ve farklı yüzlere dönüştürülüyordu.

Bilgi: "Morphing" Kalitesini Etkileyen Faktörler

BİLGİ:"MORPHING" KALİTESİNİ ETKİLEYEN TEMEL FAKTÖRLER

1- Kullanılan resimlerin kalitesi,

2- Her resmin bölündüğü bölgelerin sayısı,

3- Dönüşümü tamamlamak İçin kullanılan geçiş resimlerinin sayısı.

Okuyucu Yorumları