Her Kablo Kendi Yerinde

Eve yeni bir bilgisayar sistemi ile geldiniz... Peki ama şimdi ne yapmanız gerekiyor?

Pratik: 1

Önden bakıldığında bilgisayarın basit bir alet olduğu düşünülebilir. Arkadan bakıldığında ise durum farklıdır. Kasanın arka kısmında yuvarlak, dikdörtgen ve kare şeklinde, bazen anlaşılır bazen de anlaşılmaz sembollerle ayırt edilmiş bir dizi giriş bulunur. Her bir giriş, bilgisayarın farklı donanımlarını bağlamanız için kullanılır. Her ne kadar bu sayfalarda yer alan PC modeli en yaygın montaj kriterlerine göre seçilmiş olsa da, sizin PC'niz bu örnekteki bağlantıların birebir aynısına sahip olmayabilir. Satın alınan bir bilgisayarın konfigürasyonu, kullanıcının ihtiyaçlarına göre değişir. Özel bağlantılara gerek duyan donanımlar kullanılacağı zaman, uygun kartların yardımıyla sisteminizi güncelleştirebilirsiniz. Temel bir PC'de ise, burada anlatılan bağlantılardan fazlasını görme ihtimaliniz oldukça düşük.

SERİ BAĞLANTI NOKTASI

Genellikle üç yada dört adet seri bağlantı noktası bulunur. İki tanesi yuvarlak girişlerdir ve fare / klavye bağlantısı için kullanılır. Diğerleri ise dikdörtgen şeklindedir ve harici modem gibi donanımların sisteme bağlanmasın. sağlarlar. Bu tip bağlantılarda veriler tek tek, birbiri ardına iletilir.

Bağlantı Noktaları

PARALEL BAĞLANTI NOKTASI

Paralel bağlantı ile çalışan yazıcı ve diğer donanımları sisteme eklemenizi sağlar. Veriler, seri bağlantının aksine, eşzamanlı olarak ve birden fazla yolla iletilir. Boylece bağlantı hızı da çok daha yüksek değerlere ulaşır.

USB GİRİŞLERİ

USB (Universal Serial Bus), bilgisayarın bu arabirimi kullanan donanımlarla diyalog kurmasını sağlayan bağlantı tipidir. Yeni nesil bilgisayarların hemen hepsi bu standardı destekler. Çünkü yazıcı, tarayıcı (resimleri yüklemeye yarar), harici CD yazıcı (CD'lere kayıt yapmak için), video kamera ve dijital fotoğraf makinesi gibi aygıtların tümü USB girişleri yardımıyla PC'ye bağlanabilir. Ayrıca seri bağlantı noktası yerine USB girişlerini kullanan fare ve klavyeler de son zamanlarda oldukça yaygınlaşmış durumda.

VİDEO BAĞLANTISI

Bütün bilgisayarlarda monitör bağlantısı için video girişi bulunur. Ayrıca bazı modellerin televizyon gibi analog cihazları bağlayabilmek için diğer bir video girişi daha vardır. Bu girişler direkt olarak anakart üzerine entegre edilmiş olabileceği gibi, ayrı bir ekran kartı üzerinde de bulunabilirler.

Ses Bağlantısı

SES BAĞLANTISI

Temel bir bilgisayar sisteminde ses bağlantıları için kullanılan üç adet yuvarlak giriş bulunur. Bunlar mikrofon, line-in (CD çalar ya da kaset çalar gibi harici ses cihazlarını sisteme bağlamak için) ve line-out'tur (sesin dışarıya aktarılmasını sağlayan hoparlör girişi). Bu girişlere hoparlörler, kulaklık ve mikrofon bağlanabilir.

OYUN İÇİN

Oyun girişi, oyun çubuğu (joystick - PC ile daha rahat oyun oynamaya yarayan aletler) ve direksiyon gibi cihazların PC'ye bağlanması için kullanılır.

İNTERNET İÇİN

Dahili modeme sahip PC'ler, iki adet ekstra girişe sahiptir. Bunlardan ilki klasik telefon hattı kablosunu doğrudan bağlamak içindir. Telefon hattı bağlantısını doğru yapamazsanız internet bağlantısı da gerçekleşmez. Diğer girişe ise telefon bağlanır. Böylece internete bağlı değilken de telefonu normal şekilde kullanabilirsiniz. Harici modemler ise ya seri bağlantı noktasına, yada USB girişine bağlanabilir.

Kasa Girişleri

Kasa Girişleri

Kasanın daha büyük resmini görmek için tıklayınız.

A- FAN: PC açıldığında devreye girer ve iç elemanların ısınmasın. engeller.

B- ELEKTRİK DÜĞMESİ: PC'yi açmaya (1 pozisyonu) ve kapamaya (2 pozisyonu) yarar.

C- GERİLİM DEĞİŞTİRİCİ: Bu anahtar sayesinde bulunulan ülkeye göre akımın giriş gücünü seçmek mümkündür. Örneğin A.B.D.'de 110 Volt'a, Türkiye'de 220 Volt'a ayarlanır.

D- BESLEME: Akım prizine bağlanacak olan kablonun yerleştirilmesi gereken prizdir.

E- PS/2 FARE: Farenin bağlanması için seri bağlantı noktası.

F- PS/2 KLAVYE: Klavyenin bağlanması için seri bağlantı noktası.

G- USB GİRİŞİ: USB (Universal Serial Bus), PC'nin farklı tipte donanımlarla diyalog kurmasında kullanılan en yaygın bağlantı tiplerinden birisidir. Tüm yeni nesil bilgisayarlar USB 1.1 standardını ve bunun daha gelişmiş surumu olan USB 2.0 standardını destekliyorlar. Çünkü fareden tutun da yeni model yazıcı ve tarayıcıya kadar birçok cihaz bu tipteki bağlantıyı tercih ediyor.

H- RJ-45 ETHERNET GİRİŞİ: Ethernet, iş ortamlarında PC'leri yerel bir ağa (LAN, Local Area Network) bağlamak için kullanılan en yaygın teknolojidir.

I- SERİ BAĞLANTI NOKTASI: Normalde harici modemin yada diğer harici donanımların sisteme bağlanması için kullanılır.

J- ENTEGRE VİDEO CIKIŞI: Bu bağlantı noktasına monitörünüzü bağlayabilirsiniz. Giriş, direkt olarak anakarta entegre edilmiştir. Her anakart bu özelliği desteklemez.

K- PARALEL BAĞLANTI NOKTASI: Paralel bağlantı noktası, yazıcı ile yapılan standart bağlantılar için kullanılır. Bir yazıcı hem paralel bağlantıyı, hem de USB bağlantısın. destekleyebilir. Sadece paralel bağlantı ve sadece USB bağlantısını tercih eden yazıcı tipleri de vardır.

L- OYUN GİRİŞİ (GAMEPORT): İsminden de anlaşılacağı gibi bu giriş, bilgisayarın oyun donanımlarıyla bağlantısını sağlamaktadır. Oyun çubukları (joystick) bu tip donanımların en tipik örneğidir.

M ve N- SES GİRİŞLERİ: Hoparlörler ve kulaklık için kullanılan girişlerdir. Line-in (M) ve line-out (N) olarak ikiye ayrılırlar. Farklı renkleri, doğru kablonun doğru girişe takılmasını kolaylaştırır.

O- MİKROFON GİRİŞİ: Mikrofonu sisteme bağlamak için kullanılan giriş.

P- GRAFİK KARTI (EKRAN KARTI): Bu PC'de ekstra bir ekran kartı bulunuyor. Kart, monitör bağlantı noktası (P1) ve TV çıkışı (P2) dışında bir de DVI bağlantısı sunuyor (P3). DVI, yeni nesil LCD monitörleri sisteme bağlamak için kullanılıyor. LCD, son zamanlarda giderek yaygınlaşan ve son derece ince bir yapıya sahip olan monitörlere verilen isim.

R- DAHİLİ MODEM: Bu PC, bir adet dahili modeme sahiptir. Modem, internet bağlantısını sağlar.

R1- TELEFON GİRİŞİ: Telefon hattı kablosunun modeme bağlanması için kullanılan giriş.

S- Sisteme eklenecek yeni kartlar için boş yuvalar.

İpucu: Monitörün Ters Çevrilmesi

İPUCU: MONİTÖRÜN TERS ÇEVRİLMESİ

Yeni bilgisayarınızı ambalajından çıkarırken monitörün en ağır parça olduğunu unutmayın ve çok dikkatli hareket edin. Monitörü ambalajından çıkarmak için öncelikle yere koyun. Kutunun üst kapağını açın. Genellikle kapağın hemen altında monitör için bir destek bulunur ve ilk olarak bu destek çıkarılmalı dır. Bundan sonra monitörün kutusunu dikkatle ters çevirin. Bunu yaparken kapakların açık olmasına dikkat edin. Ardından kutuyu yukarı doğru çekerek monitörden ayırın. Ağır monitörü dışarı çıkarmaktansa hafif kartonu kaldırmak çok daha kolay ve güvenlidir.

İPUCU: TOZA KARŞI KADIN ÇORABI

Bilindiği gibi elektrik tozu çeker. Zamanla bilgisayarınızın içinin tozlanmasını engellemek için, kasanın içine yanlardaki havalandırma deliklerine karşılık gelecek şekilde kadın çorabı yerleştirebilirsiniz.

Bilgi: Tüm Girişler İçin Farklı Renkler

Bilgi: Tüm Girişler İçin Farklı Renkler

BİLGİ

Bağlantıların kolaylıkla yapılabilmesi için PC'nin tüm girişleri farklı renklerle ayrılmıştır.

Terimler

... TERİMLER ...

ARABİRİM: Bilgisayar ile donanım arasındaki bağlantının adıdır. Tüm bağlantı noktaları, farklı tipteki arabirimleri temsil eder.

Okuyucu Yorumları