İnternette Kendinize Yer Açın

Kendi sitenizi büyük bilgi okyanusunda hayata geçirmek için hazırlanın.

İnternet: 77

Elektronik ticaret dünyasında kendine bir pencere açmak... İnternet kullanıcılarına kendi ürünlerini ve servislerini tanıtmak... Tüm bunlar için, öncelikle bir web alanına ihtiyacınız olacak.

Internet ile tanışan herkesin, kendisi veya şirketi için bir web sitesi hazırlamayı düşündüğünden eminiz. Üstelik günümüzde bir web sitesi hazırlamak, şimdiye kadar hiç olmadığı kadar kolay bir işlem haline geldi. Tüm bunların dışında, günümüz internet siteleri, sınırsız bilgi sunmaktan daha fazlasını yapıyorlar. Örneğin çoğu şirket, artık kendisini internet ortamında tanıtıyor ve yine aynı ortamda ürünlerini pazarlıyor. Hatta sadece internet üzerinden hizmet veren şirketler bile var. Siz de internet dünyasındaki yerinizi almak istiyorsanız, bu konuda öğrenmeniz gereken bazı temel bilgiler olduğunu bilmelisiniz.

Merhaba, Kendimi Tanıtayım

Merhaba, Kendimi Tanıtayım

MERHABA, KENDİMİ TANITAYIM

Internet üzerinde ürünlerini tanıtan büyük şirketler, halta bireyler var. Bunlar, internet adı verilen yeni iletişim aracını kendilerini tanıtmak için kullanıyorlar. Siz de kendiniz veya şirketiniz için bir web sitesi hazırlamayı düşündünüz mü, bilmiyoruz. Ancak günümüzde bunun çok kolay bir işlem olduğunu belirtmeliyiz.

İnternete ve web sitelerine uzun süredir aşina olanlar, web sitesi hazırlamak için HTML adı verilen basit bir programlama dilinin kullanıldığını da biliyorlardır. Yeni başlayanlar ise WYSIWYG (What You See Is What You Get - Ne görüyorsan onu elde edersin) olarak bilinen, görsel web sayfası editörlerini (FrontPage gibi) tercih ediyorlar. Zira bu editörler, web sayfası hazırlama işini oldukça kolaylaştırıyorlar. Bir Word belgesini düzenlemekten daha zor olmayan web sayfası hazırlama işleminden sonra geriye tek bir aşama kalıyor: Hazırladığınız sayfaları genel kullanıma açmak...

Eğer büyük bir şirket değilseniz ve kendi sunucunuz yoksa, sitenizi barındırmak için küçük bir web alanına veya bu alanı size sağlayabilen bir "web hosting" servisine ihtiyacınız olacaktır. Çünkü hazırladığınız web sayfalarını yayınlayabilmek için, öncelikle siteyi oluşturan dosyaları internete açık bir sunucuya yüklemek zorundasınız.

Web Alanı Ararken

Web Alanı Ararken

WEB ALANI ARARKEN

Web sitenizi depolamak ve yayınlamak için kullanacağınız web alanını seçmekle uğraşırken, bu konuda uzmanlaşmış arama motorlarına ve internet kataloglarına baş vurabilirsiniz. Arama motorları ve kataloglar sayesinde, farklı servislerin sunduğu farklı özellikleri bir bakışta görebilirsiniz. Internet üzerinde ücretsiz web alanlarını listeleyenen en önemli site, hiç kuskusuz "www.freewebspace.net"tir. Bu siteyi ziyaret eder ve "Search Personal Free Hosts" bölümünü açarsanız, istediğiniz özelliklerde ve ücretsiz bir web alanı aramaya başlayabilirsiniz. Tercih ettiğiniz minimum web alanını ve servis dilini belirttikten sonra "Search" düğmesine tıklayın. Kriterlerinize uygun olan servisler, sonuç sayfasında listelenecektir.

Normalde ücretsiz web alanı sunan servisler konusunda uzmanlaşan bu sitenin, kısa bir süre önce ücretli web hosting servislerini de desteklemeye başladığını hatırlatalım. Eğer amacınız ücretli bir servis bulmaksa, bu sefer de sitenin ana sayfasındaki "Search for Paid Hosting" bağlantısını kullanmalısınız.

DİKKAT: SERVİS VAR; SERVİS VAR...

Adresleri birbirine benzeyen "www.freewebspace.net" ile "www.freewebspace.com" sitelerini karıştırmayın. İkinci adres, sitenizi barındırmak için tam 100 MB'lık geniş bir web alanı sunuyor.

Ücretli Web Hosting Servisleri

Ücretli Web Hosting Servisleri

Ücretli web hosting servislerini listelemek konusunda uzmanlaşan en önemli site ise, "www.hostindex.com"dur. Bir önceki ay en çok tercih edilen ve en çok önerilen web hosting servislerini de listeleyen site; ister kişisel, ister ticari amaçlarla (ancak profesyonel görünümlü) bir site açmak isteyen kullanıcıların bir numaralı dostu olarak değerlendirilebilir. Bu sitenin "Web Host Guide" bağlantısında ise, web alanı seçimi konusunda bilmeniz gereken pek çok bilgi İngilizce olarak sunulmakta.

Buraya kadar tanıttığımız iki site web alanı arayanlar için benzersiz kaynaklar olsalar da, Türkiye'deki ücretli ve ücretsiz servisleri listelemekte çoğu zaman başarısız olacaklardır. Eğer siz Türkiye'de hizmet veren veya Türkçe desteği sunan bir servis arıyorsanız, popüler arama motoru Google içerisinde, "web hosting" anahtar kelimesini "Türkçe sayfalar" parametresiyle desteklemeniz gerekecektir. Ayrıca Mynet'in bir alt sitesi olan "mysite.mynet.com" adresini ziyaret ederek, ücretli ve ücretsiz web alanı seçeneklerini inceleme şansı bulabileceğinizi de hatırlatmakta fayda var.

Bu bölümde, web hosting servisi sunan farklı sitelere nasıl ulaşabileceğinizi öğrendiniz. Ancak daha önemlisi, sizin nasıl bir web hosting servisine ihtiyaç duyduğunuz-dur. Bu soruya verilebilecek en güzel cevap ise, büyük oranda hazırladığınız web sitesinde gizlidir.

İpucu: Şirketler İçin

İPUCU: ŞİRKETLER İÇİN

Ticari bir web sitesi hazırlamayı düşünüyorsanız, bu konutla uzmanlaşmış kişilerle çalışmak daha güvenli bir çözüm olacaktır. Bu durumda hazırlık maliyetleriniz bir miktar yükselse bile, kendinizi profesyonel görünümlü sayfalarla tanıtma şansını yakalarsınız.

Bilgi: Ücretsiz Web Alanları İçin Genel Kurallar

BİLGİ: ÜCRETSİZ WEB ALANLARI İÇİN GENEL KURALLAR

• Hazırladığınız sayfalar, cinsel içerikli materyal içeremezler.
• Siteye paralı reklam almak, ilgili servis aksini belirtmedikçe yasaktır.
• Söz konusu web sayfasını kullanarak, başka kullanıcılara reklam amaçlı e-posta (spam) göndermek yasaktır.
• Web alanını sağlayan servis, belli bir süre kullanılmayan veya izin verilmeyen içerikli sayfaları silme hakkını saklı tutar. (Burada belirtilenler sadece genel kurallardır. Her servis sağlayıcının kendisine özel kuralları olabilir. Bu kuralları kayıt sırasında dikkatlice okumanızı öneririz.)

Okuyucu Yorumları