Multimedya Klavyeleri

Yenilikçi ve ergonomik tasarıma sahip multimedya klavyeler, özel yazılımlarla çok güçlü.

Multimedya: 51

Klavyeler, bilgisayar dünyasında yaşanan büyük gelişmelere ayak uydurmakta biraz geç kaldılar. Yine de multimedya destekli ve kablosuz bağlantıya sahip klavye modellerinin bu sektöre canlılık getirdiği söylenebilir. Peki ama siz, klavye cephesinde yaşanan değişimlerden yeterince haberdar mısınız?

Son yıllarda bilişim dünyasında inanılmaz gelişmeler yaşandı. Daha hızlı işlemciler, daha becerikli bellek modülleri, daha kapasiteli sabit diskler, daha düz ve daha büyük monitörler bilgisayar kullanıcılarının hayatını bütünüyle değiştirdi. Tüm bu gelişmelerden nasibini alamayan nadir bileşenlerden bir tanesi ise klavyeler oldu. Aslında klavyeler, ilk üretildikleri günden bu güne gelinceye kadar çeşitli değişimlere sahne oldular. Klavyelerin iç ve dış mimarisini ilgilendiren bu değişimler, son kullanıcılar için pek de önemli olmadı. Zira yeni bilgisayar satın almak niyetinde olanlar, öncelikle kasanın içindeki bileşenlerin gücü ve kalitesi hakkında bilgi sahibi olmayı tercih ettiler.

Klavyenizi Seçerken Dikkat Edin

Klavyenizi Seçerken Dikkat Edin

Gerçekten de işlemcinin hızı, sabit diskin kapasitesi veya grafik kartının yetenekleri gibi noktalar, kullanıcıların asıl ilgi alanını oluşturuyorlar. Daha titiz müşteriler ise alacağı bilgisayarda CD-ROM veya DVD-ROM sürücü, modem, ağ bağdaştırıcı kartı, monitör gibi bileşenlerin özellikleri vefiyatları ile ilgileniyorlar. En uzman kullanıcılar ise CD yazıcı, kaliteli bir ses sistemi veya LCD ekran gibi donanımlara bile dikkat ediyorlar. Müşteri ile satıcı bu gibi konularda ortak bir karara vardıktan sonra, sıra sistem ile birlikte verilecek işletim sistemine, anti-virüs yazılımına ve ücretsiz internet paketine geliyor.

Tüm bunları bir yana bırakacak olursak, hiç kimsenin klavye veya fare hakkında konuşmadığını görüyoruz. Çünkü çoğu zaman, piyasadaki klavye ve farelerin aşağı yukarı aynı oldukları düşünülür. Aslında durumun tam olarak böyle olmadığı söylenebilir. Öncelikle klavyenin ve farenin, satın alacağınız bilgisayar ile sizin aranızda önemli bir köprü olduğunu unutmamalısınız. Gelecek için sesle veya gözle yönetim gibi teknolojiler planlansa da, günümüzde bilgisayarların gerçek dünya ile fiziksel temasını sağlayan bileşenler klavye ve fareden ibarettir. Üstelik, kaliteli bir klavyenin bilgisayarınızın gerçek performansını hissetmenizi sağlayacak önemli bir bileşen olduğu da gerçektir. Spor bir arabanın küçük ve kalın direksiyonunu elleriniz arasında tutarken duyduğunuz emniyet hissi, bilgisayar başındayken ancak kaliteli bir klavye ile yakalanabilir.

Klavye ve Multimedya

Klavye ve Multimedya

KLAVYE VE MULTİMEDYA

Modern klavyeler, multimedya özellikleri olmadan düşünülemezler. Temel olarak bilgisayarın kontrolünü daha çevik hale getirmeyi hedefleyen bu tip klavyeler, güçlü estetik yapıları sayesinde bir iş yerinin gururu olabilirler. Yenilikçi tasarımlar ve moda renkler, bu açıdan bakıldığında önemli bir etkiye sahiptir. Çok büyük miktarlarda para harcayarak hayallerindeki eve kavuşan bireyler, bu eve yerleştirecekleri bilgisayarın da genel ev tasarımı ile uyum içerisinde olmasını isterler.

Multimedya klavyeler, normal bir klavyeden farklı ve daha basit kontrol şekilleri sunmayı başarıyorlar. Bu ekstra özellikler, çoğu durumda özel yazılımların desteğine ihtiyaç duyuyor. Yani yazılımlar olmadan multimedya klavyenin tüm özelliklerinden faydalanmak mümkün değil. Zaten bilgisayar ile klavye arasında iletişimi sağlayan bu yazıIımlara klavye paketinin içerisinde yer verilir. Hatta çeşitli klavyeler ile birlikte hediye edilen CD'lerde, çeşitli multimedya yazılımlarına veya sistem güvenliğini artıran programlara da rastlayabilirsiniz.

Klasik bir klavye ile multimedya klavye temelde aynı forma sahiptir. Tabii bazı ufak farklılıklar da bulunmaktadır. "F1 - F12" tuşlarının üzerine veya klavyenin sağ tarafındaki sayısal tuşların yanına yerleştirilmiş yeni bazı tuşlar bu durumun en güzel örneğidir. Sayıları genelde on iki ile yirmi arasında değişen bu ekstra tuşlar, standart olarak çeşitli işlevleri yerine getirmek üzere tanımlanmış olabilirler. Internet Explorer içerisinde gezinti veya ses seviyesini değiştirmek gibi işlevler, çoğu multimedya klavyede standart olarak tanımlanmıştır. Bazı tuşlar da kullanıcı tarafından ayarlanmak üzere serbest bırakılmıştır. Örneğin bu tuşlar, kullanıcı tarafından sık kullanılan programlara erişim için ayarlanabilir.

Klavyeniz Özelleştirilebiliyor mu?

Klavyeniz Özelleştirilebiliyor mu?

Özelleştirilebilir tuşların kullanım alanı teoride sınırsızdır. Bu tuşlar, klavye ile verilen yazılımın da desteğiyle bilgisayarı açmak, kapatmak, bekleme konumuna geçirmek, Winamp içerisinden çalınan parçanın ses düzeyini ayarlamak, belli bir programı başlatmak, belli bir web sitesini açmak veya seçili metni bir başka programa aktarmak için ayarlanabilirler. Yaratıcılığınız ve kişisel ihtiyaçlarınız, bu tuşları nasıl programlayacağınızı belirleyen en temel etkenler olacaktır.

Multimedya klavyelerin bir üst kategorisi ise kablosuz olanlardır. Kablosuz klavyeler, adından da kolaca anlaşılabileceği gibi, standart klavyeler gibi bir bağlantı kablosuna ihtiyaç duymazlar. Çoğu kez multimedya özelliklerine de sahip olan bu klavyelerin standart multimedya klavyelerden tek farkı, kullanıcının bilgisayarı uzaktan kontrol etmesini sağlamalarıdır. Kablosuz klavyelerin (ve tabii ki farelerin) en önemli avantajı, bilgisayar masanıza daha düzenli bir görünüm kazandırmalarıdır. Ancak kablosuz klavyelerin sadece bilgisayarı metrelerce uzaktan kullanmak için üretildikleri düşüncesi de doğru değildir. Kablosuz klavyelerin tamamı bu yeteneğe sahip olsalar da, monitörden uzak klavye kullanmanın hiç de kolay olmayacağı açıkça ortada...

Klavyenize Ekstra Özellikler

Klavyenize Ekstra Özellikler

KLAVYENİZE EKSTRA ÖZELLİKLER

Bazı klavye modelleri sadece multimedya özelliklerine değil, aynı zamanda sıra dışı özelliklere de sahip olabilirler; yani bazı özel cihazları içerebilirler. Bu duruma verilebilecek en güzel örnek ise, hiç kuşkusuz fare veya grafik tabletine sahip olan modellerdir. Benzer biçimde, bazı klavyeler de bilgisayara izinsiz erişimleri engellemek için üzerlerinde minik bir tarayıcıya sahip olarak gelirler.

Parmak izini tarayan bu minik klavye eklentisi, sadece önceden tanımlanmış kişilerin bilgisayarı kullanmasına yardımcı olmaktadır. Gerekli ayarlamalar ve tanımlamalar yapıldıktan sonra, bilgisayarı açmak istediğinizde klavye üzerindeki tarayıcıya parmağınızı dokundurmanız yeterli olacaktır. Bu işlemden sonra parmak iziniz taranır ve sisteme kayıtlı parmak izleriyle karşılaştırılır. Eğer parmak iziniz sisteme kayıtlı değilse, bu durumda bilgisayarı açmanız da mümkün olmaz.

Tavsiye

Tavsiye

TAVSİYE

Yeni bir klavye satın almaya karar verdiğinizde, tuşların düzenine ve genel klavye ergonomisine dikkat edin. Çünkü tüm üreticilerin standart pozisyonlara uymaları söz konusu olmayabilir. Tuşların alışılmadık düzeni yeni başlayanlar için problem yaratmayacaktır; ancak geleneksel bir klavye ile çalışmaya alışmış uzman kullanıcıların farklı klavyelere alışmakta güçlük çekeceklerine şüphe yok.

Şaşırtıcı Fiyatlar

Şaşırtıcı Fiyatlar

ŞAŞIRTICI FİYATLAR

Standart bir klavye 10 dolar sınırını nadiren zorlarken, multimedya klavyelerin çıkış fiyatları başlangıçta 30 ile 50 dolar arasında seyrediyordu. Kablosuz klavyelerin fiyatları ise, ilk zamanlarda 100 dolar sınırına dayanıyordu. Grafik tablet veya parmak izi okuyucusu gibi ekstra bileşenlere sahip klavye modellerinin fiyatları çoğu kez 200 dolar sınırını aşıyordu.

Bu fiyatlar, günümüzde çok daha makul seviyelere indi. Artık kablosuz ve multimedya özelliklerine sahip bir klavyeyi yaklaşık 30 dolara satın alabiliyoruz. Hatta kablosuz klavye ve fare setlerinin fiyatları bile çoğu durumda 50 dolar sınırının altında kalıyor.

Kablolu ve multimedya özelliklerine sahip klavyeler günümüzde bir standarda dönüştü ve fiyatları 10-15 dolar seviyesine kadar geriledi. Üstelik klavyelerin renk seçenekleri de şimdiye kadar hiç olmadığı kadar fazla. Artık standart beyaz / bej klavyelere alternatif olarak siyah, saydam veya pastel renklerde klavyeler üretiliyor. Ekstra renge sahip bu klavyeleri satın almak için sadece 1-2 dolar fazladan ödeme yapmanız yeterli.

Bilgi: Fare Gibi Bir Kalem

Bilgi: Fare Gibi Bir Kalem

BİLGİ: FARE GİBİ BİR KALEM

Düz ve elektronik bir düzlemden oluşan grafik tablet, özel kalemiyle üzerine çizilen şekilleri kolayca bilgisayar ortamına aktarır.

Fare yerine de kullanılabilen bu grafik tablet ve elektronik kalem ikilisi, çoğu kez grafik tasarımcıları tarafından bilgisayar ortamında el çizimi yapabilmek için tercih ediliyorlar.

Bilgi: "Q" mu, "F" mi?

Bilgi: "Q" mu, "F" mi?

BİLGİ: "Q" MU, "F" Mİ?

Çoğu ülkenin kişiseli eştirilmiş klavye düzenleri bulunmaktadır. Bunun nedeni, değişik dünya dillerinin kendilerine has vurgu ve harf farklılıklarına sahip olmalarıdır. Türkiye için belirlenmiş klavye düzeni İse "F klavye" olarak bilinmektedir. Ancak başta Amerika olmak üzere tüm dünyadaki en yaygın klavye düzenlerinden bir tanesi olan "O klavye", ülkemizde de oldukça yaygındır. Geçtiğimiz yıllarda basında büyük tartışmalara yol açan bu konu hakkında son kararı vermek ise siz kullanıcılara düşüyor. Hangi düzeni daha rahat kullanabiliyorsanız, tercihinizi de bu yönde yapmalısınız.

Okuyucu Yorumları