Virüslerle Mücadele Etmek

Virüsleri engellemek ve onlardan korunmak için yöntemler.

Temel Bilgiler: 18

Virüsler, bilgisayarlara farklı şekillerde zarar vermek amacıyla hazırlanmış küçük programlardır. Yol açabilecekleri sorunlar zaman zaman çok ciddi olabilir; bu yüzden onları hafife almamalısınız.

Bilgisayarınıza virüs bulaşma riskini azaltmak için seçilebileceğiniz iki yöntem vardır. Bunlardan ilki pasif bir yöntemdir ve bazı temel önlemler alarak riski azaltmayı hedefler. İkinci yöntem ise, PC'ye antivirüs programları ve koruma sistemleri yükleyerek bilgisayarın sürekli kontrol altında tutulmasını sağlamaktır.

Pasif Koruma: Önleme ve Kontrol

Pasif Koruma: Önleme ve Kontrol

PASİF KORUMA: ÖNLEME VE KONTROL

Koruma ve güvenlik, bilgisayar için önemli kavramlardır. Amaç virüs bulaşma riskini en aza indirmek olduğunda şu tavsiyeler hayatınızı kolaylaştırabilir:

• Kimlerin elinden geçtiğini bilmediğiniz disketlere dikkat edin. Virüs taşıma riski yüksek olan bu disketleri kullanmadan önce antivirüs yazılımlarıyla kontrol etmek en İyisidir.
• Kaynağından emin olmadığınız programları bilgisayarınıza yüklemeyin ve çalıştırmayın.
• Antivirüs programınızı her zaman güncel-leyin ve mümkünse aynı anda iki farklı antivirüs programı kullanarak güvenliği maksimum seviyede tutun.
• Bir Word ya da Excel belgesini sisteminize kopyalarken dikkatli olun. Bu belgeler, Macro virüsü olarak bilinen zararlı programları içerebilir.
• Disketleri hiçbir zaman bilgisayarın içinde bırakmayın. Bilgisayar açılırken, içindeki disketi de gözden geçirir. Bazı virüsler, işte tam da bu anda bulaşırlar.

Aktif Koruma: Antivirüs Programları

AKTİF KORUMA: ANTİVİRÜS PROGRAMLARI

Virüslere karşı mücadele eden programlar vardır. Piyasada bu amaç için üretilmiş pek çok program olduğu için, hangisini seçeceğinize karar vermekte zorlanabilirsiniz. Üstelik her antivirüs üreticisi kendi yazılımının en İyisi, en güveniliri olduğunu iddia eder. Peki ama gerçekten en İyi ve en güvenilir antivirüs programını nasıl bulacağız? Eğer bir programlama uzamanı değilseniz, yapmanız gereken sadece bu yazılımların kullandıkları temel mekanizmaları tanımaktır.

Check Sum Yöntemi

1- Check sum yöntemi

Antivirüs programları, bu yöntemle bazı program dosyalarını ve boyutlarını kontrol ederler; dosyaların oluşturulma tarihini, saatini ve içerik bilgilerini denetlerler. Bir virüs saldırısı durumunda bu bilgilerin değişip değişmediği belirlenir ve anormal bir değişiklikte kullanıcı uyarılır.

Bu yöntem kolay, hızlı ve özellikle bazı virüslere karşı çok etkilidir. Dezavantajı ise dosya bilgilerine dokunmayan virüslere karşı tamamen etkisiz olmasıdır.

Bilinen Özelliklerin Araştırılması

2- Bilinen özelliklerin araştırılması

Bir insanı tarif ederken saçından, göz renginden, boyundan ve kilosundan bahsederiz. Bazı virüslerin de kendilerini tanıtacak, "string" denilen karakteristik özellikleri vardır ve bu özellik antivirüs programları için birer ipucudur. Programlar, tanımlanmış virüsler için bu bilgileri kendi veri bankalarında tutarlar ve yeni bir dosya incelenirken bu tanımlara uyan virüsleri ararlar. Fakat bu yöntem sadece karakteristik özellikleri belli olan, tanımlanmış virüslere karşı etkilidir.

Normal Dışı Aktiviteler

3- Normal dışı aktiviteler

Antivirüs yazılımları, bu sistem sayesinde diğer programların aktivitelerini kontrol ederler. Eğer bir anormallik fark ederlerse kullanıcıyı uyarırlar. Bir önceki yöntemin aksine, bu yöntem tanımlanmamış yen i virüsleri de ayırt edebilir.

Güncelleme Özelliği

Güncelleme Özelliği

4- Güncelleme özelliği

Aslında güncelleme bir yöntem değil, tüm antivirüs programlarında bulunması gereken önemli bir özelliktir. Antivirüs yazılımı çalışmaya başladığında bir yandan sistemi ve dosyaları virüslere karşı tararken, bir yandan da internete bağlanarak en yeni virüs tanımlarını kontrol etmelidir. Bu işlemin amacı, bilgisayarınızda tutulan bilgi bankasının güncellenmesidir. Böylece yeni bir virüs henüz bilgisayarınıza saldırmaya dahi çalışmamışken önlemi almış olursunuz.

Bu özellik, güçlü bir donanıma sahip olmayan bilgisayarlarda önemli bir performans kaybına yol açabilir.

Hangi Antivirüs Yazılımı?

Hangi Antivirüs Yazılımı?

HANGİ ANTİVİRÜS YAZILIMI?

Virüslerin nasıl yakalanacağını anlattıktan sonra, şimdi de sıra bir antivirüs programı seçmeye geldi. Antivirüs programı seçmek, yeni bir araba satın almaya benzer; belli kriterleri göz önünde bulundurmak gereklidir.

İyi bir antivirüs programı, yukarıda bahsettiğimiz yöntemlerden en az ikisini destekliyor olmalıdır. Çünkü program, ancak bu şekilde gerçekten etkili bir koruma sağlayabilir. Ayrıca güncelleme özelliği de son derece önemlidir. Bu yüzden, satın alacağınız program sürekli güncellenmeye uygun olmalıdır. Bunu ya program otomatik olarak yapmalı, ya da sizin (örneğin her hafta başında) yeni virüs tanımlarını internetten indirmenize olanak sağlanmalıdır.

Yeni bilgisayarın çoğu zaten bir antivirüs programı yüklenmiş olarak satılmaktadır. Eğer yüklü değilse, bu programları bilgisayar mağazalarından veya internetten kendiniz de satın alabilirsiniz. En tanınmış antivirüs programları, bu sayfadaki BİLGİ kutusunda listelenmiştir.

BİLGİ: TARAMA

Tüm sistemi virüs taramasından geçirmek, hızlı bilgisayarlar için bile zaman alan bir süreç olabilir. Taramayı çok detaylı yaparsanız, program her ayrıntıyı inceleyeceğinden sonuca ulaşmak için uzun bir süre beklemek zorunda kalabilirsiniz.

Bilgi: En Yaygın Antivirüs Programları

BİLGİ: EN YAYGIN ANTİVIRÜS PROGRAMLARI

Pek çok antivirüs programı vardır; ancak bunlar arasında en yaygın kullanılanlar şunlardır:

• Norton Antivirüs (www.symantec.com)
• NOD32 Antivirüs (www.nod32.com.tr)
• Mcafee Antivirüs (www.mcafee.com)
• Panda Antivirüs (www.pandasoftware.com)
• Trust Antivirüs (www.my-etrust.com)

Terimler

... TERİMLER ...

STRING: Bir dosyanın sahip olduğu harf dizisidir. Virüsler de aslında birer dosya oldukları için, çoğunun kendine özgü bir dizisi vardır. "String" veri bankasına sahip antivirüs programları, dosyalan tararken bu dizilere göz atarlar ve bu şekilde virüsleri ayırt edebilirler.

Okuyucu Yorumları