Word'de Otomatik Sözlük

Word ile çalışırken aynı kelimeleri tekrar tekrar yazmanıza gerek yok.

Pratik: 42

Aynı kelimenin veya kelime grubunun sıkça tekrarlandığı dokümanlar oluşturmak zorunda kalıyorsanız, işte hayatınızı kolaylaştıracak ipuçları...

Word kullanıcılarının hayatını kolaylaştırmaya yönelik pek çok özellikten biri de "Otomatik Metin" adını taşıyor. Bu özellik sayesinde sık tekrarlanan kelimelerin tümünü yazmaktan kurtulabilirsiniz. Sadece ilk birkaç harfini yazdıktan sonra Word, kelimenin devamını sizin yerinize otomatik olarak tamamlayabilir. Her seferinde aynı kelimeyi tekrar yazmaktan kurtulmak istiyorsanız, "Otomatik Metin" özelliğini mutlaka kullanın.

1- İmleci, otomatik kelimeyi yerleştirmek istediğiniz yere getirin. Ardından "Ekle" menüsünden "Otomatik Metin" seçeneğinin üzerine gelin. Karşınıza önceden tanımlanmış kelimelerin listesi gelecektir. Bunlar arasında örneğin imza, selamlama ve sonuç için kullanılabilecek kelimeler yer alır. Eğer buradaki tanımlı kelimeler işinize yarıyorsa, dilediğiniz birini farenin sol tuşu ile seçmelisiniz.

2- Yeni bir otomatik kelime oluşturmak için "Araçlar" menüsünden "Otomatik Düzeltme Seçenekleri"ni seçin. Karşınıza farklı sekmelere sahip bir pencere gelecektir. Aralarından "Otomatik Metin" sekmesine tıklayın. "Otomatik Tamamla Önerilerini Göster" seçeneği işaretli ise işareti kaldırın. Altında bulunan metin kutusuna yeni sözlük maddesini yazın ve "Listeye Ekle" düğmesine tıklayın. Yeni eklediğiniz kelimenin ilk harflerini metninize girdiğinizde, Word de geri kalanını otomatik olarak tamamlamayı teklif edecektir. Kabul etmek için "enter" tuşuna basın.

Otomatik Metin Özelliğini Kullanmak

Otomatik Metin Özelliğini Kullanmak

3- Bu işlemi daha da kolaylaştırmak için araç çubuklarım kullanabilirsiniz. "Görünüm" menüsüne tıklayın ve "Araç Çubukları" satırını seçin.

Karşınıza gelen araç çubukları arasında "Otomatik Metin" seçeneğinin de bulunduğunu göreceksiniz.

4- Belirlenmiş bir kelime veya kelime grubunu otomatik metin listesine eklemek için yapmanız gereken; metnin içindeki kelimeleri seçip "Otomatik Metin" araç çubuğundaki "Yeni"ye tıklamaktır.

5- Buraya otomatik olarak tamamlanmasını istediğiniz kelimeyi yazın ve işlemi onaylayın. Artık bu kelimenin ilk harflerini her yazdığınızda, Word de geri kalan kısmı otomatik olarak tamamlamayı önerecektir. Kabul etmek için tek yapmanız gereken, "enter"a basmak.

6- Uzun bir metni sıkça tekrarlıyorsanız, kısayol tuşlarını kullanarak büyük zaman kazanabilirsiniz. Bunun için "Araçlar" menüsünde yer alan "Özelleştir" seçeneğine bir kez tıklayın ve "Araç Çubukları" sekmesinin sağ alt tarafında bulunan "Klavye" düğmesine basın.

7- "Kategoriler" bölümünden "Otomatik Metini seçtiğinizde, sağdaki kutuda otomatik tamamlama için belirlenmiş tüm kelimelerin bir listesini göreceksiniz. Listedeki herhangi bir kelimeye kısayol tuşu vermek isterseniz, unutmayacağınız bir tuş kombinasyonuna basın ve ardından seçiminizi onaylayın.

Dikkat: Kelimelerin Kısayolları

Dikkat: Kelimelerin Kısayolları

DİKKAT: KELİMELERİN KISAYOLLARI

Bir kelimeye kısayol atadığınızda, aynı tuş kombinasyonunun daha önce başka bir İşlem İçin atanmadığından emin olmalısınız. Pencerenin alt bölümünden daha önce atanmış kısayolları kontrol edebilirsiniz.

Okuyucu Yorumları