Yeni PC Satın Alma Rehberi

Kişisel bilgisayar satın alırken değerlendirilmesi gerekenler.

Temel Bilgiler: 5

Alışverişe çıkmadan önce, mutlaka satın alacağınız bilgisayardan beklentilerinizi bir kenara not edin. Bu sayede çoğu işlevini kullanmayacağınız pahalı bilgisayarlara yönelmek yerine, beklentilerinize cevap verebilecek sade bir PC'yi seçebilir ve tasarruf edebilirsiniz.

Bilgisayar satın almak oldukça masraflı bir iştir. Bu nedenle öncelikle satın alacağınız PC'den beklentilerinizin ne olduğunu ve bütçenizin ne ölçüde elverdiğini göz önüne almalısınız. Günümüzde bilgisayarlar genellikle üzerinde işletim sistemi ve bazı faydalı yazılımlar yüklenmiş olarak satılıyorlar. Bu sayede bilgisayarı satın aldığınızda hemen çalışmaya başlayabiliyorsunuz.

BİLGİSAYAR NE İŞE YARAR?

Öncelikle bilgisayarı ne amaçla satın alacağınıza karar verin. Oyun oynamak için mi? Yoksa evde kendinize bir çalışma ortamı hazırlamak için mi? Farklı işler ve ihtiyaçlar için kullanılan donanımlara sahip olan PC'lerin fiyatları, büyük farklılık gösterebilir.

UYGUN BİLGİSAYARI SEÇERKEN

Bilgisayarın verdiği hizmetler, birtakım yazılım ve donanım öğelerinin bir araya gelmesiyle tamamlanır. Bu bileşenler gelecekteki kullanımlarınız için son derece önemlidir. Eğer bilgisayarınızın sahip olduğu öğeleri verimli bir şekilde kullanamayacaksanız ve bunlardan kendiniz için azami faydayı sağlayamayacaksanız, en son ve en yeni teknolojiye sahip süper bir bilgisayar satın almanız gereksizdir. ihtiyaca uygun bilgisayarı satın alırken göz önün , de tutmanız gereken en önemli kriterler işlemci hızı, sistem belleğinin miktarı ve sabit disk kapasitesidir.

İşlemci

İşlemci

İŞLEMCİ

Bilgisayarlarda kullanılan işlemciler, zaman içinde büyük değişikliklere uğramıştır. Yaklaşık 15-20 yıl önce kullanılan PC'lerde 286, 386, 486 gibi işlemciler mevcutken, daha sonra bu işlemcilerin yerini daha hızlı çalışan Pentium grubu aldı. Bugün bilgisayarlarda genellikle tercih edilen işlemciler, Intel'in Pentium 3/4 ve AMD'nin Athlon serisi işlemcileridir. Intel'in Celeron modelleri, Pentium modellerinin daha ekonomik alternatifleridir. Pentium 4'ün en ileri sürümleri, yüksek güce sahip ileri seviye PC'lerde kullanılır. AMD Athlon ise Pentium 4'ün başlıca rakibidir.

Sistem Belleği

Sistem Belleği

SİSTEM BELLEGİ

Kısaca RAM olarak tanımlanır. RAM, Random Acces Memory teriminin kısaltmasıdır. RAM'in kapasitesi Megabyte (MB) ile ifade edilir. Bugün yeni nesil bilgisayarlara takılabilen en düşük RAM kapasitesi 128 MB'tır. Bilgisayarın bellek kapasitesi, işlem hızıyla doğrudan ilişkilidir. Eğer çalışmak ya da oyun oynamak için kullandığınız bilgisayarın belleği yetersiz kalıyorsa, sistem belleğine istediğiniz zaman ilave yapabilirsiniz.Bellek terfisi fazla pahalı değildir ve uygulanması son derece kolaydır.

Sabit Disk

Sabit Disk

SABİT DİSK

Sabit disk, ürün broşürlerinde genellikle HDD (Hard Disk Drive) kısaltmasıyla ifade edilir. HDD, bilgisayarınızdaki programların ve verilerin sürekli saklanabilmesi için kullanılan bir depolama aracıdır. Sabit disklerin kapasitesine bağlı olarak saklayabileceği veri miktarı değişir. Sabit disklerin boyutu GB ile ifade edilir.

Günümüzde yeni sistemlerde genellikle 60 GB ve üstü sabit diskler kullanılıyor. Bu kapasite, bilgisayarınızda tutabileceğiniz programların ve verilerin miktarını belirler. Bilgisayarınızın sabit disk kapasitesini artırmak için PC'nize yeni diskler ekleyebilir veya eski diskinizi daha yüksek kapasiteli bir diskle değiştirebilirsiniz.

Floppy Disk (Disket) Sürücü

Floppy Disk (Disket) Sürücü

FLOPPY DİSK (DİSKET) SÜRÜCÜ

Artık yavaş yavaş kaybolmaya yüz tutsalar da, floppy diskler PC'lerde halen kullanılıyor. Bu nedenle bilgisayarınızda floppy disk sürücü mutlaka bulunmalı. 1.44 MB'lık floppy diske alternatif olarak kullanılan farklı tip disklerden bahsetmekte de yarar var. Bunlara zip adi veriliyor. Zip'ler boyutlan itibarıyla floppy diske benzeseler de, kapasiteleri 100 ile 250 MB arasında değişiyor. Bu diskler, yüksek miktarda veri transferine gereksinim duyan kişilerin hayatını oldukça kolaylaştırıyor.

CD-ROM Sürücü

CD-ROM Sürücü

CD-ROM SÜRÜCÜ

CD-ROM sürücüler günümüzde bilgisayarın temel unsurları arasındadır. Mevcut çok sayıda multimedya içeriğinden yararlanmak ve CD'ler üzerinde kayıtlı uygulamaları kullanmak, ancak bu bileşen sayesinde mümkün olabiliyor.

CD-ROM modelleri, CD okuma hızı ile birbirilerinden ayrılıyorlar. Yeni nesil CD-ROM sürücüler 50X hızını geçebiliyorlar. Hız kriteri bir CD'nin okunur olmasını değil, sadece veri transfer hızını etkiler. Yani normal bir CD'yi 24X sürücüde de, 52X sürücüde de okutabilirsiniz. Multimedya uygulamaları için 24X ve üstü yeterlidir. Ayrıca piyasada CD-ROM ile birlikte DVD de okuyan daha pahalı sürücüler de bulabilirsiniz. Standart bir CD, 650MB veri depolama kapasitesine sahiptir.

Monitör

Monitör

MONİTÖR

Monitör, bilgisayar sistemi için olmazsa olmaz bileşenlerin başında geliyor. Piyasada bulabileceğiniz monitör tipleri ikiye ayrılır: CRT ve LCD. CRT monitörler, klasik televizyon görüntüsünde ve katot tüplü monitörlerdir. Derinlikleri yüzünden biraz fazla yer kaplarlar.

LCD monitörlerse likit kristal teknolojisiyle üretilirler. Çok daha incedirler ve daha az yer kaplarlar. Seçim yaparken dikkat etmeniz gereken nokta, görüntü kalitesindeki farkların yanında LCD'lerin CRT'lere göre çok daha yüksek bir fiyata sahip olduğudur.

Modem

Modem

MODEM

Birçok bilgisayar dahili modemle birlikte satılır. Böylece PC'niz ile rahatça internet bağlantısı kurabilirsiniz.

Dahili modemlerin kalitesi iyi olmakla birlikte, her zaman için mükemmel değildir. İnternete bağlı kalma sürenizi göz önünde tutarak, harici bir modeme ihtiyacınız olup olmadığına kendiniz karar verebilirsiniz.

DİKKAT: YAZILIMIN ÖNEMİ

Bilgisayar seçiminde dikkat edilecek bir diğer nokta da beraberinde gelen yazılımlardır. Günümüzde neredeyse tüm PC'ler, yeni nesil bir işletim sistemi yüklenmiş halde gelirler. Ancak bazı PC'lerde işletim sisteminin yanında son derece faydalı bazı yazılımlar da hediye olarak gelir. Alışveriş sırasında bu konuyu da mutlaka göz önünde bulundurun.

Bilgi: Bit & Byte

BİLGİ: BIT & BYTE

BIT: Bilgisayarlardaki en küçük veri boyutu birimidir.

BYTE: 8 bit değerindedir. Veri boyutu olarak ekrandaki bir harfi ifade eder.

• Kilobyte (KB):1024 Byte'a eşdeğer.

• Megabyte (MB): 1024 KB'a eşdeğer.

• Gigabyte (GB): 1024 MB'a eşdeğer.

Terimler

... TERİMLER ...

BUNDLE: Alışveriş sırasında kendinize avantaj sağlamak için, satın almayı planladığınız ürünlerin yanında "bundle" olarak tabir edilen hediye yazılım ve donanımların bulunup bulunmadığını sorun. Bu sayede işinize yarayacak bir yazılımı, veya yazıcı gibi faydalı bir donanımı bedavaya getirebilirsiniz.

HDD: Hard Disk Drive teriminin kısaltmasıdır ve sabit diskleri temsil eder. Sabit diskler sistem belleğinden farklı olarak bilgisayar kapalıyken de verileri saklamaya devam eder.

Okuyucu Yorumları