Bilgisayar ve Ses

Bilgisayarın kullanıcılarına sunduğu etkileyici ses özellikleri.

Multimedya: 9

Multimedya dünyasında yaşanan gelişmeler, bilgisayar ve ses kavramlarını da birbirlerine oldukça yakınlaştırmış durumda. PC'niz ile seslere nasıl hakim olabileceğinizi öğrenmek ister misiniz?

Bilgisayarınızın size sunduğu ses efektlerini ya da müziği duyabilmek için sıradan bir hoparlör seti ya da kulaklık bile yeterli olacaktır. Ancak bilgisayarlar, sadece sesleri size ulaştırmakla kalmazlar; mikrofon ya da başka bir kaynak yardımıyla kayıt yapmanıza ve bu kayıtları saklamanıza da izin verirler. Üstelik bu işlem, hiç de sanıldığı kadar zor değildir.

Ses Kartları ve Diğerleri

Ses Kartları ve Diğerleri

SES KARTLARI VE DİĞERLERİ

Bilgisayarın sesleri kullanıcıya ulaştırabilmesi için gereken temel unsur ses kartıdır. Bu kartların görevi, en basit şekliyle sesleri sizin için oluşturmaktır. Piyasada pek çok farklı ses kartı bulabilirsiniz. Üstelik bunların büyük çoğunluğu uygun fiyatlarla satışa sunulurlar ve ses kaliteleri çoğu zaman ortalamanın üzerindedir. Ses kartı dendiğinde, aklınıza sadece anakart üzerine (kasa içerisine) takılan bir kart gelmemeli. Yeni nesil bilgisayar sistemlerinde kullanılan anakartlar, sahip oldukları entegre ses işlemcisi sayesinde ses kartı olarak da görev yapabiliyorlar. Yani günümüzde ekstra bir harcama yaparak yeni bir ses kartı satın alabileceğiniz gibi; entegre ses işlemcisine sahip bir anakart da tercih edebilirsiniz. Sonuçta her ikisinin işlevi de aynı olacaktır.

Ses özelliklerinden yararlanmak için sadece ses kartına sahip olmanız yeterli değil. Bunun yanında kaliteli bir sabit diske, hızlı bir işlemciye, yeterli miktarda hafızaya ve iyi bir hoparlör setine de ihtiyacınız olacak.

Seslerini Dinleyelim

Seslerini Dinleyelim

SESLERİ DİNLEYELİM

Bilgisayarınızdan gelen sesleri dinlemek için kulaklık veya bir hoparlör seti kullanabilirsiniz. Fiyatları çok yüksek olmayan hoparlör alternatiflerini, bilgisayar reyonuna sahip bir markette bulmanız mümkündür. Bu tip mağazalarda, kendinize uygun bir mikrofon da bulabilirsiniz. Üst düzey hoparlör setleri ise (ev sineması sistemleri gibi), çoğu zaman ses ve görüntü alanında uzmanlaşmış özel şirketlerden temin edilir.

Bilgisayarınızda müzik dinlemek istiyorsanız, Windows'un size sunduğu küçük ve faydalı programlardan yararlanabilirsiniz. Ses kontrolü, işletim sisteminin özel mikseri ile sağlanır. "Media Player" ile müzik CD'lerini dinlemeniz ve "Ses Kaydedicisi" ile kayıt yapmanız da mümkündür. Ancak dilerseniz çok daha gelişmiş programlara başvurabileceğinizi de hiçbir zaman aklınızdan çıkartmayın. Üstelik bu yazılımların büyük çoğunluğu, internetten ücretsiz olarak da indirilebilirler.

Windows'un Ses Kontrolü

Windows'un Ses Kontrolü

WINDOWS'UN SES KONTROLÜ

Windows işletim sistemleri, ses ayarlarını "Ses Ayarı Denetimi" adı verilen küçük bir mikser programı ile kontrol altında tutarlar. Bu programı çalıştırmak için uygulama çubuğunun sağ kısmında, saatin yanında göreceğiniz hoparlör simgesine çift tıklamanız yeterli olacaktır. Karşınızda "Ses Ayarı Denetimi" isimli farklı bir pencere göreceksiniz. Bu pencere üzerinde çok sayıda sütuna yer verilmiştir. Her bir sütun, farklı ses ayarlarını yapmak amacıyla kullanılır. En soldaki "Ses Ayarı Denetimi" isimli sütun genel ses seviyesinin kontrolü içindir.
Mikser üzerinde gördüğünüz sütunları azaltmanız ya da bu sütunlara yenilerini eklemeniz mümkündür. "Seçenekler" menusunu açın ve buradan "Özellikleri seçin. Görüntülenebilecek tüm sütunların bir listesini göreceksiniz. CD-ROM sürücüden müzik CD'lerini dinlemek istiyorsanız ses ayarı için

"CD Sesi" sütunundan yardım alabilirsiniz. Dış bir kaynaktan (ses kartınızın "line-in" girişine bağlanmış her hangi bir cihaz) gelen sesler için "Giriş" ve mikrofonun ses seviyesi için "Mikrofon" sütunlarını kullanmalısınız. Biz yine tüm sütunların listelendiği pencereye dönelim... Normalde mikser üzerinde görüntülenmeyen seçenekleri aktif hale getirmek için, yanlarındaki boş kutucukların üzerine tıklamanız yeterli olacaktır. Aynı şekilde, mikserdeki bir sütunu kaldırmak için yine yanındaki kutucuğa tıklamalısınız.

Sesleri Kaydedelim

Sesleri Kaydedelim

SESLERİ KAYDEDELİM

PC ile ses kaydı yapabilmek için, öncelikle ses kartınıza takabileceğiniz bir mikrofona ihtiyacınız olacak. Eğer mikrofonunuz varsa ve bu mikrofonu ses kartınızın mikrofon girişine bağladıysanız, gerekli ayarları yapmak için de hazırsınız demektir.

"Ses Ayarı Denetimi" penceresini açın. "Seçenekler" menüsünden "Özellikleri tıklayın. Açılan yeni pencerenin üst kısmında "Çalma" ve "Kaydetme" satırlarını göreceksiniz. "Çalma" satırı, yukarıda da bahsettiğimiz ses ayarlarını içerir. Ancak biz ses kaydı için gerekli ayarları yapmak istiyoruz. Bunun için "Kaydetme" satırının yanındaki küçük onay kutusuna tıklayın. Ardından "Tamam" düğmesi ile seçiminizi onaylayın.

Ses kontrol penceresinin yerini yeni bir pencerenin aldığını göreceksiniz. Bu pencerede kayıt yapmak için hangi kaynağı tercih ettiğinizi belirlemeli ve ses seviyesini ayarlamalısınız. Örneğin mikrofon seçeneğini işaretlerseniz, kayıt işleminin mikrofondan yapılacağını belirtmiş olursunuz. Nasıl kayıt yapabileceğinizi ise, gelecek sayımızda öğreneceksiniz.

MIDI nedir?

MIDI nedir?

MIDI

"Musical Instument Digital Intenface" teriminin kısaltmasıdır. Çok eski bir bilgisayarlar bile dinleyebileceğiniz basit bir ses formatını temsil eder. MIDI form atın in en büyük avantajı, dosya boyutlarını çok küçük rakamlarda tutabilme yeteneğidir. Özellikle bazı eski bilgisayar oyunlarında sıklıkla kullanılan MIDI dosyaları, çoğu zaman klasik bir orgdan çıkan sesleri andırırlar.

Bilgi: Ses Dosyası Uzantıları

BİLGİ: SES DOSYASI UZANTILARI

Metin ve resim dosyalarında olduğu gibi (.DOC, .BMP, JPG gibi), ses dosyalarında da özel dosya uzantıları kullanılır. En çok karşılaşılan uzantı ".WAV'dır. Birkaç yıl öncesine kadar yoğun olarak kullanılan ".VOC" uzantısı İse günümüzde geçerliliğini büyük oranda yitirmiştir. Midi dosyalarının uzantısı ".MID"veya ".MOD" olabilir. Popüler ses formatı MP3'ün uzantısı İse, tahmin edilebileceği gibi ".MP3"tür.

Bilgi: Stereo Ses

BİLGİ: STEREO SES

Mono ile stereo sesler arasındaki farkı bilmeliyiz. Mortoda sağ ve sol hoparlörlerden gelen sesler birbirlerinin tıpa tıp aynısıdır. Fakat stereoda sol ve sağ hoparlörden farklı sesler gelebilir. Örneğin bir şarkıda gitarlar sol hoparlörde daha yüksek gelirken, vokaller sağ hoparlör üzerinde yoğunlaştırılmış olabilir.

Okuyucu Yorumları