Büyük PC defansınız sizi bekliyor

CHIP Online Windows tabanlı PC'nizi korumanıza yardımcı olacak yazılımları bir araya getirdi...

Güvenlik vakti geldi!

Virüslerin ve casus programların çok sevdiği bir amaç vardır: Windows-kullanıcısı. Sistemine sınırlar koymayan ve uygun şekilde yapılandırmayan, dijital zararlıların işini kolaylaştırır. CHIP Online'ın sizin için bir Download-Defansı hazırladı.

Windows'u ancak bu şekilde güvenli yapabilirsiniz: Ağ kablosunu çekin, DVD sürücünüzün kablolarını sökün ve tüm USB girişlerini devre dışı bırakın. Tek sorun: Bu şekilde pek de verimli çalışmak mümkün olmuyor.

PC'nizi güvence altına almak için tornavidayı değil, Download-Defansını kullanmalısınız. Amaç: Sisteminize girmek isteyen her saldırganın işini zorlaştırmak. İlk olarak "sağlam bir güvensizlik" hissi ile işe başlamalı ve çekici e-mail eklerine ya da oradan buradan gelen her web linkine tıklamamalısınız. Eğer gözünüzden bir şey kaçarsa bu sefer güvenlik yazılımınız son koruma çizginizi oluşturmalı. Sizlere Download-Defansının en iyi programlarını tanıtacağız. Tâbi ki, kullanım süresi ve kısıtlılık gibi sıkıntılar çekmemeniz için ücretsiz yazılımlara ağırlık vereceğiz.

Temel: Güvenlik duvarı ve Anti-virüs yazılımı

Temel: Güvenlik duvarı ve Anti-virüs yazılımı

Güvenlik duvarı yönlendiricisi olmayanlar, kişisel bir güvenlik duvarı ile bunu telafi etmeliler. Dosya işlemlerini ise bir virüs tarayıcı kontrol eder.

Temel: Güvenlik duvarı ve Anti-virüs yazılımıModem kullanıcıları için güvenlik duvarı
Sadece bir modem ile internete girenler veri trafiğini yazılımsal bir güvenlik duvarı ile ekstra olarak güvence altına almalılar. Fakat kendi güvenlik duvarı olan modemlere sahip olanlar da kişisel bir güvenlik duvarını paket filtresi ve bilgi kaynağı olarak kullanabilirler. Bizim tavsiyemiz: ZoneAlarm. Ücretsiz yazılım 7.1 nolu sürümden bu yana Vista ile de uyumlu çalışıyor. Ayrıca program, kurulumdan sonra yeterli miktarda yapılandırılmış olarak geliyor ve yine de profesyoneller için geniş bir ince ayar imkânı sunuyor.

Download: ZoneAlarm - Personal Firewall

Temel: Güvenlik duvarı ve Anti-virüs yazılımıKoruyucu olarak ücretsiz anti-virüs
Kötücül yazılımlar artık sadece şüpheli web siteleri veya kendini bariz belli eden spam-maillerden bulaşmıyor. Bu yüzden şüpheye düştüğünüz durumlarda dosya işlemlerinizi gözetleyen bir anti-virüs işinize yarayacaktır. İşte ücretsiz AntiVir. Fakat hangi yazılım için karar verirseniz verin program sürümünün ve tanımlama dosyalarının en güncel durumda olmasına ve programın arka planda sürekli çalışmasına dikkat edin. Ancak bu şekilde program güncel zararlıları tanıyabilir ve çalıştırılmadan önce bunları diskten defedebilir.

Download: Avira AntiVir

Gizlilik: Hassas dosyalar için şifreleme

Gizlilik: Hassas dosyalar için şifreleme

Hassas dosyalar ile çalışanlar çok dikkatli olmalılar. Şifreleme, iletişiminizi ve dosyalarınızı meraklı bakışlardan korur.

Gizlilik: Hassas dosyalar için şifrelemeTrueCrypt: Sabit diski şifreleyin
Ücretsiz yazılım TrueCrypt tüm sabit diskinizi casuslardan korur. Güncel sürüm ile artık sistem partisyonunuzu da şifreleyebiliyorsunuz. Avantaj: PC'nize izinsiz giren bir kişi olsa dâhi doğru parolayı bilmeden verilerinizle hiçbir şey yapamaz. Komplike bir parola kullanmanız şartı ile güvenli şifreleme metotları, sağlam bir koruma duvarı sunarlar. Buna ek olarak program kolayca kuruluyor ve yapılandırılabiliyor. Kılavuzumuz size ilk adımlarda yardımcı olacaktır.

Download: TrueCrypt

Gizlilik: Hassas dosyalar için şifrelemeGPG4Win: E-mailleri şifrelemek
E-mail, en popüler iletişim araçları arasında yer alıyor. Fakat pek de güvenli olduğu söylenemez. Mesajlarınız "bit'i bit'ine" şifresiz yazı olarak iletişim kanalları üzerinden taşınır. Casusların işi ise kolay. Ağ iletişiminin tüm veri paketlerini basit bir şekilde parçalarlar ve büyük bir sakinlikle gönderilen mesajları ve verileri birleştirirler. Ücretsiz yazılım GPG4Win bunun önüne geçiyor. Program, Public-Key yönteminin yardımıyla tüm mesajlarınızı karakter salatasına çeviriyor. Buna karşın alıcı taraf bu karmaşayı doğru anahtar ile deşifre ediyor ve anlamlı bir mesaj haline getiriyor.

Download: GPG4Win

Hepsi dışarı: Spyware ve Spam

Hepsi dışarı: Spyware ve Spam

Spyware ve spam sadece sinir bozucu değildir. Çünkü bunlar zararlı yazılımlar için halen sıkça kullanılan arka kapıları oluşturuyor.

Hepsi dışarı: Spyware ve SpamSpyBot: Search & Destroy
Ücretsiz spyware-öldürücüler arasında bir klasik olan Spybot, sisteminizi istenmeyen casuslardan koruyor. Avantaj: Spybot sisteminizi şüpheli yazılımlardan ayıklayabiliyor fakat bunu, programın sadece şüpheli kısımlarını silerek yapıyor. Böylece programın istenen fonksiyonlarından yararlanmaya devam edebiliyorsunuz. Buna ek olarak program PC'nizi tarayıcı geçmişi ve çerezler gibi kullanım izlerinden arındırabiliyor.

Download: Spybot

Hepsi dışarı: Spyware ve SpamSpamihilator: Spam-maillere karşı
Ücretsiz yazılım Spamihilator posta kutunuzdaki spam'lere son veriyor. Bu iş için program kendisini sunucu ve mail-istemcisi arasına yerleştiriyor ve istenmeyen reklamları ayıklıyor; doğrudan iletim sırasında. Bu sayede posta kutunuza gelmesini istediğiniz maillere konsantre olabilirsiniz. Ayrıca Spamihilator sizi zararlı bir linke veya e-mail ekine tıklamadan önce uyarıyor. Ücretsiz yazılım Outlook, Thunderbird ve Eudora gibi yaygın tüm e-mail istemcileri ile bütünleşebiliyor. Detaylı rehberimiz kendinizi nasıl daha iyi koruyabileceğinizi anlatıyor.

Download: Spamihilator

Dedektifler: Saldırganları ifşa edin

Dedektifler: Saldırganları ifşa edin

Ağ saldırıları ve çetin rootkit'ler sadece özel uzmanlar ile ortaya çıkarılabilir. Tavsiyemiz: Snort ve Gmer.

Dedektifler: Saldırganları ifşa edinSnort: Ağ saldırılarının izini sürmek
İzinsiz Giriş Tespit Sistemi (IDS: Intrusion Detection System) Snort, WinPcap kütüphaneleri yardımıyla gelen paketleri doğrudan ağ arayüzünde geri çevirebiliyor. Sürekli güncellenen kural seti, veri yığınlarının kalıbına bakarak olası izinsiz girişleri bildiriyor. Snort.conf yapılandırma dosyasında doğru ayarları yapmak ve log-dosyalarıyla başa çıkmak zor olduğu için bu yazılımı profesyonellere tavsiye ediyoruz. Eğer Snort'u Engage Security'nin IDSCenter adındaki grafiksel arayüzü ile kontrol ederseniz kullanım daha rahat olacaktır.

Download: Snort

Dedektifler: Saldırganları ifşa edinRootkit'lere karşı Gmer
Rootkit'ler en çetin zararlılar arasında yer alır. Sisteme yapılan derin saldırılar, zararlıların işlemlerini yakalanmadan yapmalarını sağlar. Ücretsiz yazılım Gmer bu tip gizli dosyaları, işlemleri ve kayıt defteri girdilerini ortaya çıkarıyor. Birkaç tıklama ile istenmeyen verileri diskinizden kovabilirsiniz. Kılavuzumuz size ilk adımlarda yardımcı olacaktır.

Download: Gmer

İnce ayar: NoScript ve Hijack This

İnce ayar: NoScript ve Hijack This

Yazılımsal sınırlama zararlılara karşı tesirli bir araç. Bu yüzden Firefox eklentisi NoScript olmazsa olmaz bir download. Profesyoneller ise sistemini bir de Hijack This ile analiz edebilir.

İnce ayar: NoScript ve Hijack ThisNoScript: Firefox eklentisi
Zararlı yazılım üretenler, virüsleri ve casus programları kullanıcılara sunmak için sürekli yeni bir şeyler düşünmek zorundadırlar. Bunun bir sonucu olarak web sitelerinin zayıf noktalarını kullanmak gittikçe daha da popüler hale geldi. Saf kullanıcının sistemi sörf sırasında sessiz bir şekilde didik didik edilir. Bu yüzden saldırgana mümkün mertebe dar bir oyun alanı bırakmak ve tarayıcıyı sınırlandırmak yararlıdır. Firefox için geliştirilmiş mükemmel NoScript eklentisi ile internet sitelerindeki script'lerin çalıştırılmasını kesin bir şekilde kontrol edebilirsiniz.

Download: NoScript (Firefox)

İnce ayar: NoScript ve Hijack ThisHijack This: İz peşinde
Ücretsiz yazılım Hijack This tüm sisteminizi zararlı yazılımların etkisi olabilen tezatlara karşı tarar. Kayıt defteri düzenleyicisi, Autostart-Manager veya işlem gezgini gibi tekil araçlar kullanmak yerine bu ücretsiz yazılımın log-dosyasını kullanabilirsiniz. Yalnız log-dosyalarını değerlendirmek zor bir iş. Bu yüzden acemi kullanıcıları sonuçlara bakarak işlemleri ve kayıt defteri girdilerini düşüncesizce silme konusunda uyarıyoruz. Şüpheli durumlarda log dosyasını metin dosyası olarak kaydedin ve güvenlik forumlarında bulabileceğiniz tecrübeli kullanıcılara başvurun.

Download: HijackThis

Okuyucu Yorumları