'Zehir Hapı' nedir? Twitter'dan Elon Musk'a karşı 'Zehir Hapı' savunması geldi

Twitter'ı almaya çalışan Elon Musk'a karşı şirketten 'zehir hapı' hamlesi geldi... Peki, bu 'zehir hapı' planı nedir, ne anlama geliyor? Birlikte bakalım.

Twitter resmen duyurdu

Twitter, Elon Musk'ın sosyal medya şirketindeki hissesini önemli ölçüde artırmasını engelleyebilecek "zehir hapı" planını benimsediğini duyurdu.

Twitter'da %9,2 hisseye sahip olan Elon Musk, şirketin tamamını hisse başına 54.20$'a satın almayı teklif etmişti. İlk olarak büyük yatırımcılardan biri teklifi reddetti. Twitter'ın %4'ünden fazlasını kontrol eden Suudi Arabistan Prensi El Velid bin Talal, Perşembe günü yaptığı açıklamada, teklifi "reddettiğini" duyurdu.

Musk, teklif mektubunda teklifinin "tehdit olmadığını" da sözlerine eklemiş ama Twitter'ı satın alamazsa, "hissedar olarak konumumu yeniden gözden geçirmesi gerekeceğini" de belirtmişti.

ZEHİR HAPI NEDİR?

Bu gelişmelerin ardından twitter'ın “zehir hapı” olarak adlandırılan bir önlem aldığını duyuruyor. Açıklamaya göre Twitter, Elon Musk’ın şirketi satın almasını engellemek amacıyla sınırlı süreli hissedar hakları planını kabul ediyor. Bu önlem ile potansiyel alıcı dışındaki mevcut hissedarların daha düşük fiyata şirketten daha fazla hisse satın alma hakkı korunuyor.

Peki, 'zehir hapı' nedir? Zehir Hapı planı adı verilen bu yöntem 'düşmanca' bir satın almanın hedefi olan bir şirkete bu durumda daha fazla kaldıraç sağlamak için tasarlanan bir model. T. Boone Pickens tarafından hedef alınan bir petrol şirketinin avukatlarının şirkete piyasayı yeni hisselerle doldurmasını tavsiye etmesiyle 1980'lerde ortaya çıktı ve Pickens'ın kontrol hissesi satın almasını zorlaştırdı.

Twitter'ın durumunda, herhangi bir kişi veya grup, yönetim kurulu tarafından onaylanmayan bir satın alma işleminde Twitter hisselerinin en az %15'ini satın alırsa plan yürürlüğe girecek.

Böyle bir satın alma ile tetiklenirse, plan diğer hissedarlara Twitter hisselerinin ek hisselerini indirimli olarak satın alma hakkı verecek ve bu da Musk'ın hisselerinin değerini azaltacak. Bu, Musk'ın hisse alımları yoluyla elde edebileceği kontrolü etkili bir şekilde azaltacak.

Twitter, planın, "Twitter ve hissedarlarının çıkarları için en iyisi olduğuna" inandığını, yönetim kurulunun bir satın alma teklifini kabul etmesini yasaklamadığını söylüyor.