16 GB RAM, Windows için zorunlu hale gelebilir

Henüz hakkında çok fazla şey bilmediğimiz bir sonraki Windows sürümü, en az 16 GB RAM'e sahip olmayı zorunlu hale getirebilir.

16 GB RAM, Windows için zorunlu hale gelebilir

Yeni nesil Windows’un, yani Windows 12'nin söylentileri tam gaz devam ediyor. Bir araştırma firması ve pazar analisti olan Trendforce, Microsoft’un büyük ölçüde yapay zeka tarafından desteklenen özelliklere güvenecek yapay zeka bilgisayarları için minimum donanım gereksinimlerini artırmak üzere olduğunu söylüyor. Trendforce, 2024’ün ikinci yarısı için planlanan yeni nesil Windows'u çalıştıran yapay zeka bilgisayarları için 16 GB’ın en düşük sınır olacağını iddia ediyor.

Kendi kaynaklarından alıntı yaparak rapora ekte bulunan Tom’s Hardware, AI PC’lerin hızlı cihaz performansı sağlamak ve “AI PC” adını haklı çıkarmak için 16 GB RAM’e ek olarak en az 40 TOPS’a (hesaplama gücü için performans ölçüsü) ihtiyaç duyacağını iddia ediyor.

Microsoft henüz Windows 12'nin varlığını bile kabul etmediği için, şu anda çok fazla bilinmeyen bulunuyor. Microsoft’un 8 GB veya daha az RAM’e sahip cihazların yeni nesil Windows’a güncellenmesini engellemeyi planlayıp planlamadığı veya yeni Windows 12 yüklü cihazlarda yapay zeka destekli deneyimler için 16 GB sınırının bir gereklilik olup olmadığı bilinmiyor. Şu anda, sisteminiz 4 GB RAM’in altındaysa Windows 11 standart bir şekilde yüklenemiyor.

Donanım gereksinimlerinin büyük bir kısmı hala spekülasyon konusu olsa da, gelecek özelliklerden bazılarının Intel, Qualcomm ve AMD’nin en yeni çiplerinde yerleşik özel donanım ve işlem birimleri gerektireceğinden emin olabilirsiniz.

İlginç bir şekilde, şu an itibariyle Intel çipleri, söylentilere göre 40 TOPS olan gereksinimini karşılayamayan tek şirket olarak dikkat çekiyor. Meteor Lake yalnızca 34 TOPS’a ulaşabiliyor, ancak şirket, yeni nesil işlemcilerin bu değeri üç katına çıkarmasını bekliyor. AMD’nin Ryzen 8000 işlemcilerinin 45 TOPS kapasitesine sahip olduğu söyleniyor ve aynı güç Qualcomm’un Snapdragon X Elite platformundan da bekleniyor.

Microsoft, yeni nesil Windows’una ne isim vereceğine bile henüz karar vermedi. AI PC’ler için temel olan 16 GB RAM hakkındaki yeni söylenti düşünülürse, Windows 11 markasını korumak da mantıklı olabilir. Bu sayede mevcut bilgisayarlar güncellemeleri ve yeni özellikleri almaya devam edebilir, daha güçlü donanıma sahip daha yeni cihazlar ise çok daha gelişmiş yazılımlara kavuşabilir.