20 Yıl Öncenin Kabusu ILOVEYOU Virüsünü Yazan Kişi, Şimdi Ne Yapıyor?

2000 senesinde milyonlarca bilgisayarı çökerten ILOVEYOU virüsünü hatırlıyor musunuz? Peki o döneme damgasını vuran virüsün yazan olan Onel de Guzman'ı 20 yıl önce PC'lerin kabusu haline gelen Guzman, acaba şimdi ne yapıyor?

ILOVEYOU'nun sahibi şimdi nerelerde

4 Mayıs 2000'de internete salınan ILOVEYOU virüsü, milyonlarca bilgisayarı yerle bir etmiş, bolca baş ağrısına yol açmıştı.

Virüsü programlayan iki programcılık öğrencisinden biri olan Onel de Guzman, aradan geçen 20 senenin sonrasında Filipinlerin başkenti Manila'da bir telefon onarım kabininde çalışırken görüntülendi.

Her şey, 2000'de Guzman Manila'daki AMA Bilgisayar Üniversitesi'nde okurken başladı. O zamanlar Filipinler'deki çevirmeli bağlantı, dakika başına ücretlendiriliyordu ve Guzman'ın bütçesi buna yetmiyordu. BBC News'taki bir makaleye göre Guzman bunun için internet erişim parolalarını çalmaya yönelik bir kod yazdı.

Virüs, kullanıcılara konu satırında "ILOVEYOU" yazan bir eposta gönderiyordu. İçerisinde "LOVE-LETTER-FOR-YOU.txt.vbs" dosyayla gelen eposta, bu dosyayı açanların parolalarını çalıyor ve tüm dosyalarının üzerine yazıyor, ardından kendisini otomatik olarak kurbanın adres defterindeki kişilere gönderiyordu. İşlerin kontrolden çıkmasıyla virüs, çok kısa sürede dünya çapında on milyonlarca bilgisayara yayıldı.

Uzun süre sonra 11 Mayıs 2000 tarihinde ortaya çıkan Guzman, Manila'da bir konuşma yaptı ve internetin eğitimsel olmayı amaçladığını ve ücretsiz olması gerektiğini söyledi. Şu sıralar sesiz bir hayat yaşayan Guzman, Manila'nın Quiapo bölgesindeki bir alışveriş merkezinde, telefon tamiri yapıyor. Guzman'ın ortaya çıkardığı virüsün mirası, bugünkü internet virüsleri ve zararlıların davranışlarında hala gözleniyor.

Okuyucu Yorumları