2015'in firması Apple mıydı, Samsung mu?

Apple mı daha iyi bir 2015'i geride bırakıyor, Samsung mu? Cevap düşündüğünüz gibi olmayabilir!

Apple mı; Samsung mu?

Samsung'un üçüncü çeyrek raporu, firmanın uzun seneler sonunda 2015'te kar elde ettiğini gösterdi. Ancak her şey bu rapordan ibaret değildi; firma rakibi Apple ile telefon, tablet, giyilebilir teknolojiler ve mobil ödeme alanlarında yarışabileceğini gösterdi. Apple'ın yaptıklarını Samsung da hiç geride kalmadan yapabiliyordu.

Bunlar, Samsung için şüphesiz iyi haberler. Apple, satış konusunda önde olabilir ancak Samsung, bu sene daha uygun fiyata sunduğu teknolojilerle çok verimli bir dönemi geride bırakıyor.

Akıllı telefon gösterisi

Galaxy S6, birçok konuda Apple'ın en son telefonu iPhone 6S'i yeniyor. Ekran, kamera, tasarım, hangi alana bakarsanız bakın, Galaxy S6'da daha fazlası var. Oyun oynamak veya web'de dolaşmak mı istiyorsunuz? S6'nın geniş Super AMOLED ekranında bunu daha iyi yapabilirsiniz. Hızla fotoğraf mı çekmek istiyorsunuz? Galaxy S6, iPhone'dan daha iyi odaklanıyor ve daha çok ışık denetimi sunuyor.

Elbette iPhone 6S de boş bir telefon değil ve önemli yenilikler getiriyor. Bunların başında gelen 3D Touch, belirli işlevlere hızla ulaşmanızı sağlıyor. Ancak medya kullanımı, fotoğraf çekme ve iyi tasarım için Samsung'un 2015 telefonlarının önemli yenilikler sunduğu açık.

Giyilebilir teknoloji ve ödeme teknolojileri

Giyilebilir teknoloji ve ödeme teknolojileri

Giyilebilir teknoloji

Samsung, telefon tasarımında Apple'dan ilham almış olabilir ancak giyilebilir teknolojiler alanında kendi yolunu çizdi. Samsung Gear S2 ve Apple Watch'un her ikisi de uygulama çeşitliliği konusunda sıkıntı çekiyorlar. Ancak Gear S2, daha şık görünümlü yuvarlak bir tasarıma, daha sezgisel bir işletim sistemine ve daha geniş uyumluluğa sahip.

Samsung'un Tizen OS yazılımıyla çalışan Gear S2, dönebilen çerçevesi yoluyla uygulamalar, mesajlar, aramalar ve uyarılar arasında rahat biçimde dolaşabilmenizi sağlıyor. Çerçevenin dönerken sağladığı tıklama, Apple Watch'un dokunmatik ekranına kıyasla daha rahat kullanım sağlıyor.

Apple Watch'un yalnızca iPhone'la çalışırken Gear S2'nin Samsung markasını taşımayan Android telefonlarla bile çalışabilmesi önemli bir avantaj.

Ödeme teknolojileri

Samsung Pay ve Apple Pay, iki firmanın dijital cüzdan alanındaki girişimleri, ancak ikisi arasında önemli farklar var. Apple Pay, yalnızca NFC destekli satış makineleriyle çalışıyor. Samsung Pay ise Magnetic Secure Transmission (MST) anteni sayesinde neredeyse tüm PoS (point of sale) makineleriyle veya kredi kartı okuyucularıyla çalışabiliyor. Samsung Pay, bu anten sayesinde makineye kredi kartı bilgisi gönderiyor, böylece makine üzerinden bir kredi kartı geçirmiş gibi oluyorsunuz.

Samsung Pay, ister NFC destekli olsun, ister olmasın, çoğu PoS cihazıyla çalışıyor ve bu sayede kendini Apple ve diğer dijital cüzdanlardan ayırıyor.

Sanal gerçeklik ve sonuç

Sanal gerçeklik ve sonuç

Sanal gerçeklik

Samsung'un 2015'teki en çekici yeniliği ise Gear VR başlığıydı. Galaxy telefonlara özel bu aksesuar, PC veya konsol satın almaya bütçesi yetmeyen kullanıcılara yüksek kalitede sanal gerçekliği tecrübe etme olanağı sunuyor.

Gear VR, diğer VR çözümlerine göre hem daha ucuz, hem de kurulumu oldukça kolay. Telefonu cihaz içine yerleştirdikten sonra başlığın yanındaki touchpad'i kullanarak veya isteğe bağlı üçüncü parti denetimle arayüzde gezinebiliyorsunuz. Gear VR'ın ekosistemi küçük olsa da şu sıralar hızla büyüyor.

Apple, 2015'te Gear VR benzeri bir ürün sunmadı, ancak böyle bir cihazın yolda olduğuna dair söylentiler var. Yine de Apple'ın sanal gerçeklik alanına adım atması biraz şüpheli bir konu.

Sonuç

Apple, muhasebecilere göre 2015'in lider şirketiydi. Ancak Gear VR, Gear S2 ve Galaxy serisiyle Samsung, liderliğe nihayet hazır olduğunu gösteriyor. Firmanın 2015 ürünleri müthiş ekranlarla ve fazlasıyla gelmekteydi. Güney Koreli devin önümüzdeki sene sınırları daha da zorlamaması için hiçbir neden yok. Tabi ki Samsung'un bu başarısını devam ettirmesi, Apple'ın çıkaracağı iPhone 7'ye iyi bir cevap vermesinden geçecek.

Okuyucu Yorumları