30.000 maymunu aynı yere toplama fikri öfkeyle karşılandı

30.000 maymunu tek bir yerde toplamayı amaçlayan dev çiftlik planı, ABD'de büyük öfke ve endişe ile karşılaştı.

30.000 maymunu aynı yere toplama fikri öfkeyle karşılandı

ABD’deki en büyük maymun yetiştirme tesisini inşa etme planları, Georgia’daki hayvan hakları gruplarının ve yerel sakinlerin öfkesine ve endişesine sebep oldu. Devasa kompleks, ilaç testleri ve biyomedikal araştırmalar için üniversitelere ve ilaç şirketlerine satılacak 30.000 kadar makağa (yerel şehrin insan nüfusunun iki katı) ev sahipliği yapacak.

Daha Güvenli İnsan Tıbbı (SHM), 800 dönümlük bu kompleksi Georgia’nın Decatur İlçesindeki küçük bir şehir olan Bainbridge’de inşa etmeyi hedefliyor. Plan, Aralık 2023’te Bainbridge Belediye Meclisi’nin projenin sahada devam etmesi için ağır vergi indirimleri vermesiyle sonuç vermeye yaklaştı.

Tesis, yengeç yiyen makaklar (Macaca fascicularis) olarak da bilinen sinomolgus makaklarını, güvenli çitlerle çevrili tutarken biraz temiz hava ve güneş ışığı sağlayacak çok sayıda büyük muhafaza içinde barındıracak.

Şehri makaklarla paylaşma fikri, sakinleri kızdırdı

Tahmin edilebileceği gibi, şehirlerini binlerce makakla paylaşma fikri bazı sakinler arasında pek hoş karşılanmadı. Yerel halk, koku ve gürültüyle ilgili endişelerin yanı sıra, çevre kirliliği ve toplu maymun kaçışları olasılığıyla ilgili endişelerini de dile getirdi. Örneğin tesisin sadece 120 metre uzağında yaşayan David Barber, yerel haber kaynaklarına, “Kimsenin yan komşusu olarak 30.000 maymun isteyeceğini sanmıyorum” dedi. Tesisin başka bir komşusu Johnny Reynolds “İlk duyduğumda kendim, mülk değerimin ne olacağı, sağlığımıza ne olacağı konusunda endişelendim ve sonra birdenbire bu sadece benimle ilgili olmadı. Sorun aslında bu bölgedeki tüm bu insanlarla ilgiliydi” dedi ve ekledi: “Üreme tesisini durdurun. Genel hedefimiz budur.”

PETA da protestolara katılıyor

PETA da tartışmaya dahil olarak tesise karşı yerel protestolara katıldı. Hayvan hakları grubunun söylediğine göre Bainbridge sakinleri, tartışmalı planın onaylanması nedeniyle 15 Şubat’ta Bainbridge Şehri ve diğer yerel yetkililere karşı dava açtı.

PETA’nın primatolog ve kıdemli bilim danışmanı Dr. Lisa Jones-Engel, cesurca ifade edilen bir açıklamada “Birkaç işi kendine çekmek amacıyla şehir ve ilçe yetkilileri, birçoğu düşük ücret alan ve zoonotik hastalıklara maruz kalma riski taşıyan bazı şüpheli kişilerin ekolojik felakete yol açabilecek ve potansiyel olarak bir sonraki salgını tetikleyebilecek etik olmayan bir planı için kırmızı halıyı serdiler” dedi ve devam etti: “PETA, Bainbridge yetkililerini, kürek toprağa çarpmadan önce desteklerini geri çekmeye ve bu projeyi durdurmaya çağırıyor.”

SMH ise Bainbridge’de tesis kurma planını savundu ve yerel altyapıya 270 milyon dolar yatırım yapacağını ve bölgede 250’ye kadar yeni iş yaratacağını iddia etti. Şirket, yerel sakinlere yazdığı açık mektupta, insanların tesisle ilgili olabilecek çeşitli sorularına yanıt verdi.

Bu mektupta, hayvan deneylerinin bilimsel araştırmanın bir gerçeği olduğunu savunarak, pek çok araştırmacı ve bilimsel kuruluşun, bilgisayar modelleri ve laboratuvarda yetiştirilen organoidler üzerinde yapılan testlerin aksine, hala hayvanlar üzerinde yapılan testlerin ilaç ve hipotezleri incelemenin en etkili yolu olduğunu düşündüğünü belirttiler.