3B yazıcı ile Aston Martin üretmek....

3B baskı ile neler yapılabildiğini biliyorduk ama bu kadar büyük bir şeyi de asla beklemiyorduk!

3B yazıcıdan bu da çıktı!

Hemen hepimizin çok sevdiği, "keşke şöyle bir arabam olsa" dediğimiz bir model vardır. Aston Martin firmasının, zamanında sadece 1.200 tane ürettiği DB4 model araçları da bu grubun içerisinde yer alıyor. Bugün bazı versiyonlarının açık arttırmada milyonlarca dolara satılabildiği bu arabaya sahip olmak için, Ivan Sentch adlı kişi farklı bir yöntem geliştirmiş.

Yeni Zelanda'nın Auckland şehrinde yaşayan Sentch, bir replikasını üretmekte olduğu aracın yaklaşık dörtte üçünü üç boyutlu baskı alarak elde etmiş durumda. 1961 yılına ait ikinci seri Aston Martin DB4 üretirken aracın fiberglass gövdesinin oluşumunu sağlan yaklaşık 2500 adet plastik tıpa baskısı alması gereken Sentch, bu iş için Solidoodle masaüstü 3D yazıcı kullanıyor. Aracın mekanik parçaları ise eski bir Nissan Skyline'dan alınacak.

3B yazıcı nedir, nasıl çalışır? İşte A'dan Z'ye 3B yazıcılar... Tıklayın...

Sentch, bu iddialı projeye aralık ayında başlamış ve şu anda parçaların yaklaşık olarak yüzde 72'sinin baskısını almış durumda. "Bir sonraki baskı serisini hazırlamak haftada sadece birkaç saat alıyor. Asıl zaman harcayan işlem, baskısı alınmış parçaların yapıştırılmaya hazırlanmak için zımparalanması - ve bu işlem inanılmaz can sıkıcı" cümleleri Solidoodle.com ile konuşan Sentch tarafından kullanıldı. Ayrıca Solidoodle'a konuşması içerisinde Sentch, tüm parçalar toplandıktan sonra da birleşim için "sonu gelmeyen aylarca iş" olduğunu söyledi.

Asıl mesleği programcılık olan Sentch daha önce de araba toplama işine girişmiş ancak DB4, 3B baskı ile ürettiği ilk araba olacak. Şu anda evini satmış olan ve 2 ay içerisinde taşınması gereken Sentch, blogunda, bu iki ay içerisinde aynı hızla üretime devam edeceğini ancak bu iki ayın ardından yeni evi tamamlanana kadar çalışmasını yavaşlatması veya duraklatması gerektiği konusunda bir açıklama yaptı.

Okuyucu Yorumları