3D yazıcı teknolojisi ile gelen "mucize"

Başlangıçta oyuncak gözüyle baktığımız 3D yazıcılar, küçük "mucizelere" imza atmaya başladı bile...

3D yazıcı ile gelen "mucize"

Endonezya'da genç bir kadın olan Nini, çalıştığı plastik fabrikasındaki bir kaza sonrası sağ elindeki bütün parmaklarını kaybetmişti. Durumu daha da kötü hale getiren şey ise, o sırada bir çocuk bekliyor olması ve elini kullanamadan, çocuğunu tutmak, beslemek ve ilgilenmek gibi en temel işleri bile yapamayacağından korkmasıydı.

Neyse ki doğumdan birkaç ay önce, beş gönüllüden oluşan ve e-NABLE üyesi Christian Schild'in liderlik ettiği bir grup, Nini için 3D yazıcı ile bir el protezi üretmek ve hem anneye, hem de kıza daha iyi bir yaşam şansı sunmak için bir araya geldi.

e-NABLE, küresel olarak çalışan ve gönüllü tabanlı bir organizasyon. Bu organizasyon, ihtiyacı olan çocuklara ve ailelere 3D yazıcı ile üretilmiş özel protezler sunmakta. Klasik protezler çoğu kişi tarafından satın alınamayacak kadar pahalı olsa da, e-NABLE topluluğu, yaş, ırk, cinsiyet veya sosyoekonomik sınıfı önemli olmaksızın herkesin ihtiyaçlarını ucuz ve ulaşılabilir bir protez ile karşılamasını hedeflemekte.

Rotary Club, Jakarta Sentra üyesi olarak Schild, genellikle, en yaygın görülen bölgeler Hindistan, Brezilya, Nijerya ve Endonezya olmak üzere Dünya genelinde 2-3 milyon kişiyi etkileyen bir kronik enfeksiyon hastalığı olan cüzzam hastaları ile ilgilenmekteydi. Çalışması sırasında da Ali Sage isimli bir hasta ile tanıştı ve iyileşmesine yardımcı oldu.

Sage, iyileştikten sonra bu yardımı geri sunmak isteyerek, ihtiyacı olan diğer kişilere yardım etme kararı aldı. Böylelikle de küçük bir Endonezya köyünde bir protez atölyesi açtı ve kendi protezlerini üretmeye veya satın almaya imkanı olmayan sınırsız kişiden yardım isteği aldı. Bu kişilerden biri de, o sırada hamile olan Nini'ydi.

Bu ana yakın bir zamanda da Schild'in oğlu Luke, bir çocuğun 3D yazılmış bir el aldığı bir sosyal medya videosu ile karşılaştı. 3D yazılmış protezler, klasik protezlere göre daha hafif ve rahat olmalarının yanı sıra çok daha ucuzlar ve var olan malzemelerden yerel bir şekilde üretilebilmekte. Bu yüzden de Schild ve Sage, Nini için 3D yazılmış bir protez el üretme kararı aldı. Schild'in eşi Trisweni Astuti de ekibe katılarak anlaşmanın mümkün olduğunca kolay olması için tercümanlık yeteneğini sunmaya karar verdi.

3D yazıcı teknolojisi ile gelen

Schild, bölgede yaptığı araştırmalarda 3D yazıcı ve malzemeleri sunan 5 firmanın bulunduğunu öğrenerek bu firmalar ile görüşmeye karar verdi. İlk olarak Surabaya'daki PT Indoprint'ten Heri Kristanto ile görüştüğünü söyleyen Schild, Kristanto'nun bir el üretmeyi önerdiğini söylüyor. Kısa bir süre sonra da Jakarta'daki 3D Solution'dan Wadi Chan'in kendisi ile iletişime geçerek, teknoloji üzerinde bilgili olduğunu ve bir Raptor/Osprey elin üretilmesini önerdiğini belirtiyor.

Ancak gerekli olan 3D yazıcıların bulunmasına rağmen, protezi üretme süreci ekibin neredeyse iki ayını almış. Bunun sebebi de, yazıcıların bulunmuş olmasına rağmen gerekli olan malzemelerin toplanmasının ve yazıcının kurulmasının zaman almış olması. Neyse ki 3D protez el, doğum öncesinde hazır edilerek, Nini'nin bebeği ile karşılaşmadan önce protezi denemesi sağlanmış.

Bu protez sayesinde Nini, sadece bebeğini tutmayı değil, aynı zamanda beslemeyi, giysileri seçmeyi ve kendisi ve bebeği için gerekli olan diğer işlemleri de rahatlıkla yapabiliyor. Bu basit, göreceli olarak ucuz 3D yazılmış el, basit bir plastik olmanın ötesine geçerek, gerekli teknolojik desteğin sunulması ile basit iyiliklerin ne kadar ileri gidebileceğinin bir sembolü olarak gözükmekte. Ekip, Nini'nin ardından bölgede ihtiyacı olan diğer kişilere de yardımcı olmayı ümit ediyor...

Okuyucu Yorumları