4K Upscaling Nedir; Ne İşe Yarar?

4K upscaling nedir, yeni alacağınz 4K TV'de neden önem vermelisiniz?

4K upscaling nedir?

Full HD çözünürlüğündeki bir görüntüyü 4K'ya yükseltmek çok kolay bir iş değil. Artık her yerde olan 4K televizyonlar, Full HD TV'leri yok edecek bir hızda yayılıyorlar. Bugün dünya çapında sevk edilen tüm TV'lerin yüzde 50'sini 4K TV'ler oluşturuyor.

3.840 x 2.160 piksel çözünürlük, sekiz megapiksele isabet ediyor ve 2MP'lik Full HD'ye göre çok daha yüksek. Peki neden bazı 4K TV'ler o kadar harika görünmüyor?

Cevap basit; 4K TV her şeyi 4K izleyeceğiniz anlamına gelmiyor. Ultra HD Blu-Ray çalıcınız, Netflix'te Premium üyeliğiniz veya 4K kanal üyeliğiniz yoksa, 4K'nın hiçbir avantajını görmüyorsunuz demektir.

Neredeyse tüm 4K TV'lerde bulunan 4K upscaling işlevi ise HD ve SD kanalların, DVD'lerin ve akış videolarının biraz daha iyi görünmesini sağlıyor. Aşağıda 4K TV satın alırken upscaling hakkında bilmek isteyeceğiniz şeyleri sizlerle paylaşacağız.

4K Upscaling Neden Gerekli?

4K TV dönemine girmiş olsak da, içerikler tamamen 4K'ya geçmiş değil. Full HD görüntüler ise 4K ekranda, bir miktar upscaling olmadıkça, daha iyi görünmeyecektir.

Full HD görüntüyü 4K ekran için yeniden boyutlandırma işlemine upscaling deniyor. Bu süreçte öncelikle gelen videonun türü ve çözünürlüğü analiz ediliyor. Ardından karlanma azaltma devreye giriyor ve dokular, detaylar analiz edilerek keskinleştiriliyor. Son olarak sinyal, 4K'ya, yani ekranın doğal çözünürlüğüne dönüştürülüyor.

Sony bu işlem için bir veri tabanı kullanıyor ve resimdeki öğelerin nasıl görünmesi gerektiğini bu veri tabanına göre belirliyor. Firmaya göre bu alanda birçok kez "tahminde" bulunmak gerekiyor ve bu tahminleri mümkün olduğunca azaltmaya çalıştığını söylüyor. Sony'nin 4K X-Reality PRO işlevi, diğer resim işleyicileri gibi piksel seviyesinde çalışıyor ve pikselin etrafına bakarak tutarlı bir resim kalitesi sunmaya çalışıyor.

Upscaling'i Mağazada Nasıl Test Edebilirsiniz?

Mağazadaki TV'lerin "daha iyi" görünmesi için parlaklık sonuna kadar açıldığından, kumandayı elinize geçirdiğinizde "doğal" veya "sinema" modlarına geçin. Bunun ardından 4K olmayan bir içerik açmayı talep edin. TV'de izleyeceğiniz çoğu şey 4K olmayacağından, canlı TV kanallarını açmakta ısrar edin. HD kanallar muhtemelen iyi görünecektir ancak HD olmayanlar, iyi bir upscaling olmadan korkunç görünebilir.

Okuyucu Yorumları