50 GB'lık Blu-Ray'den sonra şimdi de TeraDisk

TeraDisk, görünüm itibariyle CD veya DVD'den bir farkı olmasa da, 1 Terabyte kapasiteye sahip!

1 Terabyte Disk!

TeraDisk adında 1 Terabyte'lık optik disk karşımızda. Evet yanlış duymadınız tam 1 Terabyte. Bugüne kadar Blu-Ray disklerin çift katman sayesinde en fazla 50 GB'a kadar ulaştığını biliyorduk ve 50 GB kapasitesiyle Blu-Ray disklerin uzun bir süre daha kapasite anlamında optik disklerin önünde yer alacağını düşünüyorduk. Ancak bugün geliştirilen TeraDisk, adından da anlaşılacağı üzere tam bir terabyte kapasite sunuyor.

Görünüm itibariyle normal optik disklerden bir farkı olmayan TeraDisk bunu nasıl başardı? Bilinen tüm optik medyalar yarısaydam katman üzerine verileri yazıyor. Normal bir CD'nin 1 adet katmanı var ve Blu-Ray diskte ise bu sayı 8'i buluyor. CD/DVD ya da Blu-Ray'a daha fazla katman eklenemiyor, çünkü ışık bu katmanların üzerinden geçtiği anda bozuluyor ve ışık son katmana ulaşana kadar artık diski okumak ya da üzerine yazmak mümkün olmuyor.

TeraDisk 1 TB gibi büyük bir kapasiteyi, her biri 5 GB veri alabilen 200 katman ile sağlıyor. Yani 8 katmanı olan Blu-Ray'in neredeyse 25 katı kadar fazla katmana sahip. Görünümü önceki optik disklere benzese de, lazer teknolojisi tamamiyle yeni.

TeraDisk'in 2010 yılında pazara çıkması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları