5.1, 3.1 veya 2.1 Soundbar: Aralarında ne fark var, hangisini satın almalısınız?

Şu sıralar aklınızda yeni bir soundbar alma fikri varsa, aralarındaki ayrımı iyi biliyor olmanız lazım. Örneğin 5.1, 3.1 veya 2.1 gibi sayılar ne anlama geliyor? Dolby Atmos ve DTS:X ne demek? Hepsini sizler için cevaplıyoruz.

5.1, 3.1 veya 2.1 Soundbar: Aralarında ne fark var?

Oyun sistemi veya TV kurulumunda ses kalitesini iyileştirmenin en kolay yollarından biri, kuşkusuz yeni bir soundbar satın almak. Zira kurulumu basit ve kullanımı oldukça kolay. Ayrıca konumlandırıldığı yerde duruşları gayet şık ve mevcut kurulumların pek çoğuna kolayca uyum sağlayabiliyorlar.

Peki iş satın alma noktasına geldiğinde, hangi soundbar'ı seçeceğinize nasıl karar vereceksiniz? 5.1, 3.1 veya 2.1 olarak ayrılan soundbar'ların aralarındaki farklar önemli mi?

Soundbar'ları tanımlayan sayılar ne anlama geliyor?

En başta duran sayı hoparlör (kanal) sayısını, ikinci sayı ise subwoofer'ı ifade ediyor. Yani, 5.1 soundbar yapılandırması beş hoparlör ve bir subwoofer içerirken, 3.1 soundbar yapılandırması üç hoparlör ve bir subwoofer içerir.

Ancak soundbar'larla ilgili bir sorun var. Şekilleri ve tarzları nedeniyle, hoparlör sayısı her zaman fiziksel olarak gördüğünüz şeyi ifade etmez. Soundbar'ların hoparlörleri ünitenin uzunluğu boyunca düzenlenmiştir. Dolayısıyla, 5.1 soundbar'a sahip olsanız da, odanın etrafına her zaman beş fiziksel hoparlör yerleştiremeyebilirsiniz.

Artık bu sayıların ne anlama geldiğini bildiğinize göre, dinleme deneyiminizi nasıl etkilediklerine göz atalım.

2.1 Soundbar

2.1 soundbar kurulumu tipik olarak aynı ünitede 2 ana hoparlör kanalı (yani iki hoparlör) ve bir subwoofer'dan oluşur. Yani soundbar'da bir sol ve sağ kanalınız olacağı gibi, subwoofer da düşük frekanslı sesler üretmek için tasarlanmış ayrı bir ünite şeklinde olacaktır.

Bir 2.1 soundbar, dahili hoparlörlere göre çok daha iyi stereo ses ayrımı sağlar ve daha net, daha belirgin ses verir. Ancak çoğu 2.1 soundbar sürükleyici bir surround ses deneyimi sağlamaz.

3.1 Soundbar

3.1 soundbar, subwoofer ile birlikte size sol, sağ ve orta sesleri vermek için ekstra bir hoparlöre sahiptir. Bu ekstra hoparlör, sesinizin genel dengesini önemli ölçüde iyileştirir ve vokalleri ve diğer diyalogları daha net hale getirir.

Yeterli büyüklükteki bir soundbar üç hoparlör içerir. Özellikle modern film ve dizilerde konuşulan kelimeleri duymakta sorun yaşıyorsanız, 2.1 soundbar'dan 3.1 soundbar'a geçiş yapmak daha net diyalog isteyen herkes için doğru bir tercih olacaktır.

5.1 Soundbar

5.1 soundbar ise kuruluma iki kanal daha ekleyerek size sol, sağ ve orta kanalların yanı sıra surround ses efekti sağlayan iki kanal daha sunar. 2.1 veya 3.1 soundbar'dan 5.1 soundbar'a geçiş, genel ses kalitesinde muazzam bir artış sağlayarak odanızın etrafına yığınla hoparlör yerleştirmeden tam surround ses deneyimine en yakın deneyimi sağlar.

Bir 5.1 soundbar ile ses kalitesindeki artış, tamamen sürükleyici bir deneyim sunduğu gibi yeterince yüksek kaliteli bir soundbar, uygun bir mini tiyatro tarzı ses düzeni bile oluşturabilir. Kısacası, tam bir ses deneyimi istiyorsanız, 5.1 soundbar'daki kanal ayrımı neredeyse her tür medya için en iyi seçenek diyebiliriz.

Peki ya Dolby Atmos ve DTS:X?

Soundbar'ların genel itibarıyla sesleri kalitelidir. Hatta satın aldığınız soundbar'a bağlı olarak mükemmel olabilir. Ancak bir soundbar satın aldığınızda, göz önünde bulundurmanız gereken tek şey hoparlör sayısı değil. Zira Dolby Atmos ve DTS:X teknolojileri, dikey bir ses boyutu ekleyerek dinleme deneyimini önemli ölçüde artıran gelişmiş bir ses sağlar.

Soundbar hoparlör adındaki sayıları anlatmıştık; ilk rakam kanalları, ikincisi subwoofer'ı tanımlar. Ancak bu ekstra hoparlörlere sahip değilseniz, Dolby Atmos ve DTS:X gibi ses teknolojileri sanal dikey ses sağlayarak ekstra fiziksel hoparlörler olmadan tam bir surround ses deneyimi yaratır.

Dolby Atmos teknolojisi ile donatılmış bir soundbar'da, dahili hoparlörler sesi yukarı doğru yansıtır. Bu ses dalgaları tavandan dinleyiciye yansıyarak yükseklik yanılsaması yaratır ve ses deneyimine derinlik katar. Bu teknoloji, izleyicilerin tepelerinde uçan bir helikopter veya etraflarına düşen yağmur damlaları gibi farklı sesleri daha net ve gerçekçilikle algılamasını sağlar.

DTS:X teknolojisiyle donatılmış bir soundbar da benzer bir sürükleyici deneyim sunar, ancak hoparlör yapılandırmalarında daha esnek olacak şekilde tasarlanmıştır ve kesinlikle yukarı doğru bakan özel hoparlörler gerektirmez. Çok boyutlu bir ses ortamı oluşturmak için mevcut donanıma uyum sağlayabilir ve belirli yükseklik kanalları olmayan soundbar'ların dinamik bir ses deneyimi sunmasını sağlar.

Dolayısıyla, 2.1, 3.1 veya 5.1 soundbar satın alırken Dolby Atmos veya DTS:X desteği olup olmadığını kontrol ederek, daha iyi bir ses deneyimi yaşayabilirsiniz.