7 yıl sonra işlem tamam!

Microsoft, Office 2013 ile , 7 yıldır çok fazla eleştirildiği bir uygulamasını da tarihe gömüyor!

7 yıl sonra işlem tamam!

Yakında piyasaya çıkacak olan Office 2013 ile Microsoft nihayet Open XML belge standardını "tam anlamıyla" desteklemeye karar verdi. Format Microsoft'un kendisi tarafından yaratılmıştı ve yaklaşık 7 senedir reklamı yapılıyordu.

Open XML formatı, aslında Office 2007'nin çıkışından bu yana Microsoft'un Office paketinde kullanılan ana format durumundaydı (.docx, .xlsx ve .pptx). Microsoft Open XML'in uluslararası açık bir standart olduğunu ve hem Ecma'dan, hem de ISO/IEC'den onay aldığını her fırsatta dile getiriyordu

Ne var ki 2006'da Ecma, 2008'de ISO standardı haline gelen format Microsoft tarafından asla standartlara konu olduğu şekilde kullanılmadı. Şirket bunun yerine Transitional Open XML adını verdiği ve Open XML yaygınlaşana kadar kullanmayı amaçladığı bir formatı tercih etti. Bu formatın tasarlanmasındaki amaç "halihazırdaki belgelerin Open XML'e taşınana kadar özelliklerinden bir şey kaybetmesini engellemek"ti. Bu da sadece eski Microsoft Office sürümlerinde bulunan ve sadece Microsoft'a ait olan format özelliklerinin diğer ofis yazılımı geliştiricilerin kullanımına sunulmaması anlamına geliyordu. Daha doğrusu diğer üreticiler, bu özellikleri "özgürce" kullanamıyordu.

Yeni Office 2013 ile tam anlamıyla kullanılacak olan Open XML, Libre Office, Open Office gibi açık kaynak yazılımlar ile MS Office arasında eksiksiz belge alışverişi sağlayacak ve gerçek bir uluslararası standart işlevi görecek. Ayrıca diğer ofis paketi geliştiricileri, artık Microsoft'a bağımlı olmaktan kurtulacak.

Yeni formatın bir avantajı da Microsoft'un tekel yasaları sebebiyle çektiği sıkıntıları biraz daha azaltacak olması.

Okuyucu Yorumları