8 yaşındaki kızın marifeti!

8 yaşındaki minik kızın tek istediği iPhone'da oyun oynamaktı ama sonuç 1.400 dolarlık fatura oldu!

8 yaşındaki kızın marifeti!

Apple denilince aklımıza ilk gelen uygulamalar oluyor. Neredeyse her gün bir yenisi çıkan uygulamalar ise, yanlış kişiler tarafından kullanılırsa, kullanıcılara bir hayli zarar verebiliyorlar. Nasıl mı?

Sekiz yaşındaki Madison isimli ufak kız, sömestr tatilinde bir iPhone uygulaması olan Smurf's Village isimli oyunu oynadı. Oynadı ama ailesi 1,400 Dolarlık faturayı görünce işin şekli biraz değişti. Aldığı Smurfberries'lerin gerçek para karşılığında satın alındığının farkına varmayan ufak kızın ailesi firmaya bir hayli sert çıktı. iTunes hesabı üzerinden gönderilen faturayı gören annenin yorumu kısa ve net oldu; "Bu uygulamaların çocuklar için olması lazımdı. Oyunun üzerinde dört yaş ve üzeri çocuklar için yazıyordu." diyerek durumun ciddiyetine değindi.

Birçok oyun Apple'ın iTunes merkezinden ücretsiz olarak indirilebiliyor fakat servis sağlayıcıları bu oyunları kendi isteklerine göre ücretlendirebiliyorlar. Geçtiğimiz haftalarda Google'ın Android mobil telefonlar ve tabletler için açtığı "in-app prchases" sağlayıcısı da bu duruma bir başka örnek olarak karşımıza çıkıyor.

Apple mı yoksa aileler mi suçlu?

Apple mı yoksa aileler mi suçlu?
Oyunları indirmek ücretsiz

Oyunlardaki bir diğer durumsa, ufak yaşlardaki çocukları, oynadıkları oyunlarda birinci sırada olmayı istetmesi oluyor. Yine alım işine girişen bir çocuk bir anda inanılmaz paralar harcayabiliyor çünkü bir vagon Smurfberries'in fiyatı 99 Dolar. Bu tarzdaki alımları durdurmak için gereken önlemse şifreleme yönteminden geçiyor. Fakat konu hakkında yazan yorumcular bu durumun da çok işe yaramadığına değiniyorlar.

Common Sense Media başkanı Jim Styer; "Aileler bu tarzdaki uygulamaları daha yakından takip etmeli. Çok açıkça görülüyor ki birçok firma bu uygulamalar üzerinden para kazanmaya çalışıyor ve çocuklar da bu iş için biçilmiş kaftan."

Apple'sa, Madison'a olan olayların benzerlerinin tekrarlanmaması için ailelere Apple üzerindeki kullanıcı ayarlarını değiştirmelerini ve yeni şifreleme yazılımlarını kullanmalarını öneniyor. Fakat yine de ailelerin ayrıca dikkatli olmaları gerekiyor; çünkü Madison Smurfberries'lerini satın almak için ablasından yardım istedi. Ailesinin iTunes şifresini bilen ablaysa yardımını esirgemedi...

Okuyucu Yorumları