80 yıldır kayıp olan Amerikalı asker sonunda bulundu

Kayıp İkinci Dünya Savaşı pilotu, 80 yılın sonunda uzman adli tıpçılar sayesinde bulundu. Adli tıp uzmanlarından oluşan uluslararası bir ekip 2. Teğmen Gilbert Haldeen Myers'ın kimliğini başarılı bir şekilde tespit etti.

80 yıldır kayıp olan Amerikalı asker sonunda bulundu

Yaklaşık 80 yıl önce, 2. Teğmen Gilbert Haldeen Myers’ın yardımcı pilotluk yaptığı bir Amerikan bombardıman uçağı, İtalya’nın Sicilya kenti üzerinde düşürüldü. Kazadan sonra hiçbir yerde bulunamayan Myers’ın operasyon sırasında kaybolduğu ilan edildi. Ama nihayet, uzman adli tıp teknikleri kullanılarak Myers’ın bulunduğunu açıkladı.

27 yaşındaki Myers’ı ve mürettebattaki ABD Ordusu Hava Kuvvetleri’nden beş arkadaşını taşıyan uçak, Temmuz 1943’te adanın Sciacca Havaalanı'ndan yaklaşık 2,4 kilometre uzağında düşmüştü ve mürettebattan hiçbirinin hayatta kaldığı düşünülmüyordu. Cranfield Üniversitesi’nin Çatışma Yaralılarını Kurtarma ve Tespit Etme ekibinin (CRICC) ve ABD Savunma Savaş Esirleri/Kayıp Bulma Ajansı’nın (DPAA) Myers’ın kalıntılarını arama çalışmaları da bu bölgeye odaklanıyordu.

20 adli tıp uzmanından oluşan CRICC ekibi, kaza bölgesindeki dikkatli kazı sürecinden sorumluydu. Cranfield Adli Tıp Enstitüsü’nde arkeoloji ve antropoloji alanında kıdemli öğretim görevlisi olan David Errickson, yaptığı açıklamada “çalışmalarımız sırasında, kemik veya diğer kanıt olabilecek her parçayı titizlikle inceleyerek sistematik bir şekilde zemini kazdık” dedi ve devam etti: “Ekibimiz, Sicilya’daki kazı alanı gibi zorlu ortamlarda insan kalıntılarını ve eserleri ayırmak ve analiz etmek için kazılan malzemenin sudan geçirildiği bir süreç olan ıslak taramayı kullandı.”

Ekip, kazılarda uçak enkazı parçalarının yanı sıra insan kalıntılarını da başarıyla çıkardı. Bunlar daha sonra dünyadaki en büyük ve en çeşitli iskelet tanımlama kütüphanesi olarak görülen DPAA laboratuvarına gönderildi. Buradaki adli antropologlar, DNA analizlerini gerçekleştirdi ve ekibin bulduğu kişisel eşyalar gibi antropolojik ve ikinci derece kanıtlarla birlikte kalıntıların Myers’a ait olduğunu doğruladı.

Errickson, “2’nci Teğmen Myers’ın kalıntılarının bulunması, yalnızca uygun bir askeri törenle cenaze töreni yapılmasını kolaylaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda ailenin bulunan her türlü kişisel eşyayı almasına da olanak tanıyor. En önemlisi, çatışma sırasında kaybolan veya öldürülenlerin ailelerinin aradıkları kapanışını bulmalarını sağlıyor” dedi. Myers, 10 Kasım’da St. Petersburg, Florida’da toprağa verildi.

İkinci Dünya Savaşı sırasında kaybolan 72.000’den fazla Amerikalı personel var. Bunların 39.000’inin bulunabileceği düşünülse de, çalışmalar için ciddi zorluklar da bulunuyor.

Cranfield Adli Tıp Enstitüsü’nden adli antropolog Nicholas Márquez-Grant, “Bazen bu gibi kazılardan hiçbir sonuç çıkmayabilir veya belirsizlikler devam edebilir” dedi ve ekledi: “Ayrıca koşullar, olay sonrası arazi kullanımından da etkileniyor. Çiftçiliğin yapıldığı veya arazinin değiştiği bölgelerde, keşifler genellikle çok küçük parçalarla sınırlı kalıyor.”

Ancak Márquez-Grant, bazen bu parçaların kimliklerin belirlenmesinin kilit parçaları haline geldiğini ve Myers’ın bulunması ve kimliğinin belirlenmesinin, çatışmalarda kaybolan ve ölenleri bulmanın gerçekten mümkün olduğunu gösterdiğini de sözlerine ekledi.