99 satırlık bir kod yazdı, tüm interneti baştan aşağı değiştirdi: Robert Tappan Morris kimdir?

1988 yılında bir üniversite öğrencisi, yazdığı 99 satırlık bir kodla interneti baştan aşağıya değiştirdi. İşte Tappan Morris'in "interneti bozma" hikayesi...

99 satırlık bir kod yazdı, tüm interneti baştan aşağı değiştirdi

2 Kasım 1988 akşamı, MIT'deki bir bilgisayar laboratuvarında bir öğrenci, yaptıklarıyla interneti baştan aşağıya değiştirdi. Cornell Üniversitesi'nde 23 yaşında bir bilgisayar bilimi öğrencisi olan Robert Tappan Morris, 99 satırlık bir kod yazmıştı ve programı internetin ilk temeli olan ARPANET'te serbest bıraktı. Ne yazık ki farkında olmadan, internetin ilk kendi kendini kopyalayan, kendi kendine çoğalan solucanlarından birini, yani "Morris Solucanını" serbest bırakmıştı ve bu, internete bakışımızı sonsuza dek değiştirecekti.

Çalışkan bir öğrencinin neden böyle bir şey yaptığı halen gizemini koruyor. 30 yıl ve bir cezai soruşturmanın ve hikayesinin sayısız yeniden anlatımının ardından bile bu gizem belirsizliğini koruyor.

Morris, bunun internetin boyutunu ölçmek için zararsız bir istismar olduğunu iddia etti. Ancak, solucanı kendi Cornell Üniversitesi kolejinden değil MIT'de serbest bıraktığı gerçeği, Morris'i eleştirenler arasında sıklıkla bir soru işareti olarak görülüyor. Cornell Üniversitesi'nin 1989 tarihli olayla ilgili resmi raporuna göre, "Spekülasyonlar, intikam, saf entelektüel merak ve birini etkileme arzusu gibi çeşitli motivasyonlara odaklandı."

Ancak her ne sebeple olursa olsun, Morris ciddi bir hata yapmıştı. Nispeten basit programlama içinde, solucanı çok hızlı, çok agresif ve çok bariz hale getirmişti.

Program, çalışan programın bir kopyası olup olmadığını sorarak bilgisayarlara yayıldı. Bilgisayar "hayır" yanıtını verirse, solucan kendisini bilgisayara kopyalayacaktı. Morris, aynı makineye birden çok kez kopyalanmasından da kaçınmak istedi, böylece program istenmeyen dikkatleri üzerine çekmeden önce daha fazla bilgisayara yayılabilirdi. Bir bilgisayar soruya "evet" yanıtını verirse, solucan yalnızca kendini kopyalayacaktı ve her 7 defada bir başka bir kopya kuracaktı.

Ve işler kontrolden çıkıyor

Ancak, işler hızla kontrolden çıktı. Program, Morris'in beklediğinden daha hızlı yayıldı ve "7'de 1” yönteminin etkisiz olduğunu kanıtladı. Dünyanın dört bir yanındaki bilgisayarlar, yüzlerce kopyayı sonsuz bir döngüye hızla kuruyor ve sonunda onları gereksiz işlemler yığınlarıyla çalışamaz hale getiriyordu.

3 Kasım sabahı, dünyadaki internet bağlantılı bilgisayarların tahmini yüzde 10'u kapalıydı. MIT'nin bilgisayarları ilk ve en sert darbeyi aldı, ancak solucan hızla ABD'ye yayıldı ve Avrupa ile Avustralya'ya kadar uzandığı bildirildi.

Tahmin edebileceğiniz gibi, sadece 60.000 bilgisayarın olduğu bir zamanda bile, bu çok büyük bir maddi hasardı. Hasar tahminleri büyük ölçüde değişiyor olsa da, 100.000 dolardan başlayarak on milyonlara kadar çıkıyor.

Hızla bunun Rus bilgisayar korsanlarının işi olduğuna dair haberler yayılmaya başladı; sonuçta Soğuk Savaş hala devam ediyordu. Gazeteler ve kablolu haber kanalları, en azından Morris'in babası Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) bilgisayar güvenlik kolunda kıdemli bir isim olduğu için hikayeyi büyük bir şevkle renklendirmeye ve yaymaya başladı.

Panik ve kafa karışıklığı ortadan kalktıktan sonra, Morris yakalandı ve Bilgisayar Dolandırıcılığı ve Kötüye Kullanımı Yasası uyarınca suçlandı. "Suçsuz" olduğunu iddia etti, ancak jüri aksini düşündü ve onu üç yıl denetimli serbestlik, 400 saat toplum hizmeti ve 10.050 dolar para cezasına çarptırdı.

1990'da, cezasından hemen sonra, New York Times şunları yazdı: "Bilgisayar sistemleri çalıştıran birçok insanı korkuttu."

Bunun büyük bir hafife alma olduğunu söyleyebiliriz. Kasım 1988'in sonunda, DARPA, Morris Worm'a doğrudan yanıt olarak Bilgisayar Acil Müdahale Ekibi için fon ayırmıştı. O andan itibaren, internet artık sakin ve güvenli bir kablo ağı olarak görülmedi. Artık şüpheli insanlarla ve açık kapılarla dolu, yönetilemeyen sokaklardan oluşan bir ağdı.

1989 tarihli Cornell Komisyonu raporunun belirttiği gibi "Bu, birinin kilitli olmayan evinde izinsiz ama zarar verme niyeti olmadan dolaşmaya benzer basit bir izinsiz giriş değildi. Daha uygun bir benzetme, yağmurlu bir günde bir mahalledeki çoğu evin içinden golf arabasıyla geçmek olabilir.

Morris, daha sonra ünlü bir profesör olarak bir kariyer inşa etmek için MIT'nin bilgisayar teknolojisi bölümüne geri döndü…