Office 2010 ile ilgli bilmeniz gerekenler

Microsoft'un merakla beklenen yeni Office paketiyle ilgili bilmeniz gereken detaylar burada...

Office 2010 mercek altında

Yazılım devi Microsoft'un uzun bir süredir beklenen yeni Office sürümünün çıkmasına henüz yaklaşık 1 yıllık bir süre var; ancak yeni Office'in kullanıcılara neler sunacağı, eski Office sürümlerinden ne gibi farklara sahip olacağı ve en önemlisi internete daha fazla odaklanan Microsoft'un yeni Office sürümünü kullanıcılara bedava ya da cüzi bir ücretle sunabilme ihtimali kullanıcıların kafalarını daha şimdiden bir hayli karıştırmış gibi görünüyor.

Microsoft'tan daha önce yapılan açıklamalardan da anlaşılacağı üzere yeni Office paketinin kullanıcılara ulaşması için 2010 yılını beklememiz gerekecek. Zaten yazılım devi, 2009'un üçüncü çeyreği gibi Office 2010 ve bu pakete bağlı yazılımların teknik bir önizleme aşamasına gireceğini ve ardından 2010'un ilk yarısında dağıtımına başlanacağını resmi kanallardan kamuoyuna duyurmuştu.

Şimdi isterseniz sözü fazla da uzatmadan Microsoft'un yeni Office paketinin kullanıcılara ne gibi fonksiyonlar sunacağına şöyle bir göz atalım. Sanırız bu yazıdan sonra Office 2010 ile ilgili merak edilen birçok soruya da yanıt vermiş olacağız.

Yeni Office ne zaman çıkacak?

Yeni Office ne zaman çıkacak?

- İlk olarak Microsoft'un resmi kanallardan yaptığı açıklamalardan da anlıyoruz ki Office 2010, bu sonbahar aylarında teknik önizlemeye alınacak.

- Yeni Office paketi önümüzdeki yılın ilk yarısında kullanıcılara sunulacak.

- RTM (release to manufacturing) yani Office paketinin final sürümü 2010 yılının Ocak ayında ortaya çıkacak ve 6 haftadan 4 aya kadar uzanan bir süreçte Office 2010 son kullanıcıya ulaşacak.

- SharePoint Server 2010, Visio 2010 ve Project 2010 aynı zaman çizgisini paylaşacak.

- Microsoft'un yeni Office paketine bağlı yazılımlardan biri olan Exchange 2010'un beta sürümü şu an için kullanıcılara sunulmuş durumda.

Download: Microsoft Exchange 2010 Beta

- Beta sürecinin ardından Microsoft Exchange 2010, bu yılın ikinci yarısında nihai sürüme ulaşacak.

- Bununla birlikte Office Outlook Web Access, Firefox ve Safari'yle tam uyumlu bir hale gelecek.

- Yeni sürüm Exchange'e dahil edilen Mail Tips fonksiyonu ile kullanıcıların yanlışlıkla herhangi bir adrese e-posta göndermesinin önüne geçilecek.

- Ve son olarak Exchange 2010'a yeni ve gelişmiş email arşivleme sistemi de dahil olacak.

Şu an için kullanıcılara sunulan en son Office paketi olan Office 2007, Office 12 olarak kabul ediliyor. Ancak Microsoft, 13 rakamının uğursuzluğundan olsa gerek, yeni Office paketini Office 13 yerine Office 14 kod adıyla geliştirmeyi daha uygun bulmuş. Paketin final sürümü ise Office 2010 adıyla piyasada olacak.

Her ne kadar Microsoft, resmi yollardan herhangi bir açıklama yapmamış olsa da, yeni Office'in 64-bit sürümünün de kullanıcılara sunulması bekleniyor. Böylece 4GB'tan daha fazla sistem belleğini adresleyebilecek olan Office 14, kullanıcıların da bu yöndeki problemlerini ortadan kaldırmış olacak.

Yeni Office sınırları kaldıracak

Yeni Office sınırları kaldıracak

Ve kullanıcıların en çok merak ettiği soruya geliyoruz: Yeni Office paketine kullanıcılar bedava sahip olabilecek mi?

Henüz Microsoft, bu konuda sessiz kalmayı yeğlese de, Microsoft'un İş Bölümünün başında bulunan Stephen Elop'un Reuters'a verdiği demece baktığımızda bu konuda biraz daha aydınlanmış oluyoruz. Elop, bu konuyla ilgili şu sözleri dile getiriyor: "Yeni Office'i çok farklı opsiyonlarda kullanıcılara sunmayı planlıyoruz. Örneğin daha temel yapıdaki ve gelişmiş fonksiyonları içeren Office sürümleri, reklam-fonlu, abone sistemine dayalı, klasik lisanslama ödemesi talep etme ve bunun gibi farklı şekillerde kullanıcılara sunulacak."

Sınırlar kalkacak

Microsoft Office 2010'un web üzerinden kullanıma açılmasıyla birlikte ise yeni Office'i artık hemen herkes kullanabilecek. Hemen her web tarayıcı altında çalışacak olan yeni Office, böylece Windows Mobile dışında iPhone ve Linux gibi Microsoft'a rakip olan platformlar altında da kullanılabilecek.

OpenOffice ile çetin rekabet

OpenOffice ile çetin rekabet

Kısacası yeni Office paketiyle ilgili ortaya çıkan detaylar şimdilik bunlar. Ancak ilerleyen günlerde, Office 2010'un çıkış tarihinin yaklaşmasıyla birlikte, daha ayrıntılı bilgilere de vakıf olacağız.

OpenOffice ve türevi yazılımlar ile ilgili sorulan sorularla sıkça karşılan ve renkli kişiliğiyle sık sık teknoloji dünyasının gündeminde kendine yer bulan Microsoft'un CEO'su Steve Ballmer, Open Office'in yıllardır kendi Office sürümleriyle rekabet içinde olduğunu, buna rağmen şirketlerinin başarı çizgisini koruduğuna vurgu yapıyor ve ekliyor: "Dünya genelinde Office sürümlerinin fiyatlarını makul seviyeye indirdik ve bu ufak fiyat indiriminin bile satışlarımıza oldukça olumlu yansıdığını söyleyebilirim."

Bunun dışında ufak bir hatırlatmada da bulunmakta fayda var: Microsoft, geçtiğimiz günlerde Mac kullanıcıları için geliştirdiği yeni Office 2008'in deneme sürümünü kendi resmi web sitesinde kullanıcılara sunmuş durumda.

Download: Microsoft Exchange 2010 Beta

Download: Microsoft Office 2008 for Mac

Okuyucu Yorumları