A9X'in hızının arkasındaki sır...

Apple'ın A9X işlemcisi, sadece iki çekirdeğe sahip olmasına rağmen neden bu kadar hızlı?

A9X neden bu kadar hızlı?

Apple'ın ürünleri hakkında ne düşünürseniz düşünün, iPad Pro'nun A9X işlemcisinin hızlı olduğu kesin. Hatta bazı durumdalar bir dizüstü bilgisayarın performansına bile rakip olabiliyor. Peki Apple'ın yüksek saat hızlarından, çok çekirdekli işlemcilerden ve diğer performans arttırıcı detaylardan uzak durmasına rağmen bu işlemcinin bu kadar hızlı olmasının sebebi ne?

AnandTech ve Chipworks sayesinde bu sorunun cevabını artık biliyoruz. A9X'i parçalayan ve inceleyen ikili, bu çipin sadece iki CPU çekirdeğine sahip olduğunu ve işlemciyi çalışır tutacak bir Level 3 önbelleğe bile sahip olmadığını söylüyor. Ancak devasa bir bant genişliğine (saniyede 51GB) ve 12 grafik çekirdeğine sahip. Bu da iPhone 6S'in A9 çipinin iki katı anlamına geliyor. Genel olarak A9X, Intel'in en son dört çekirdekli masaüstü işlemcilerinden daha büyük ve Apple, çoğu PC'de görmediğiniz büyüklükte parçalar için yeterli alana sahip.

Bu ipuçlarından anlaşıldığı kadarıyla Apple, A9X'i özellikle iPad Pro'yu düşünerek tasarlamış durumda ve ürünün bu devasa işlemci için gerekli alana ve bataryaya sahip olduğunu biliyordu. Aynı zamanda bu durum, iPad Air 2'nin niye artık eski sayılabilecek A8X donanımı ile satışta olduğunu da açıklamakta. Büyük olasılıkla Apple, bazı fedakarlıklarda bulunmadan A9X'i bu daha küçük tabletin içerisine yerleştiremeyecekti. Başka bir deyiş ile bu hızların daha taşınabilir bir hale dönüşmesi için bir süre beklememiz gerekebilir...

Okuyucu Yorumları