Aaron Swartz için bütün interneti yazdıracak!

Bütün interneti kağıda dökmek isteyen bu adama öyle bir yerden, öyle bir tepki geldi ki...

Tüm interneti yazdıracak!

Bir sanatçının geçtiğimiz aylarda kendini öldüren internet aktivisti Aaron Swartz'ı anmak üzere "interneti yazdırmaya kalkışması", çevrecileri endişelendirdi.

Sanatçı Kenneth Goldsmith, fon toplamaya çalıştığı "tüm interneti yazdırma" projesini Tumblr sayfasında şu sözlerle açıklıyor: "Web'den istediğiniz kadar şeyi yazdırın -- bu bir sayfa veya bir kamyon dolusu yazı olabilir -- bunları Mexico City'ye gönderin. Biz de 26 Temmuz ve 30 Ağustos arasındaki sergide onları gösterelim." Katılımcılar, çevrimiçi olması kaydıyla istedikleri her şeyin çıktısını alabiliyorlar. 6 metre yüksekliğindeki galeri ise 500 metre karelik bir alanı kaplıyor.

TechHive'a göre tüm interneti yazdırmak, 39 milyar standart 8.5x11 inç kağıda den geliyor. Bu denli çok kağıdın harcanacak olması ise haliyle bazı çevreleri harekete geçirdi.

Change.org'da yayınlanan "İnterneti lütfen yazdırmayın" adındaki bir dilekçede Goldsmith'in kullanılan kağıtları geri dönüştürecek olmasının iyi bir şey olduğu, ancak dönüştürmeden önceki kağıt kullanımının azaltılmasının daha önemli olduğu vurgulanıyor. Dilekçe şimdiye kadar yaklaşık 200 kişi tarafından imzalanmış durumda.

Kaliforniya'dan Justin Swanhart ise kağıt üretiminde kullanılan zararlı kimyasalların, plastik ve mürekkep atıklarının, yazıcı kartuşlarının ve kağıt dışı diğer ürünlerin çevreye zarar vereceğini söylüyor ve bir başka imza kampanyası başlatıyor.

Proje ortaya çıkalı bir hafta olsa da Goldsmith, bir grubun Swartz'ın anısına tüm Jstor arşivini yazdırmaya hazırlandığı söylentilerini duymuş. Tüm internetin gerçekten kağıda dökülebilip dökülemeyeceği ise, bu iş nedeniyle çevreye gelecek yük dolayısıyla cevabını duymak istemediğimiz sorulardan.

Okuyucu Yorumları