ABD ve Rusya arasında yeni bir uydu krizi: Kosmos 2558 uydusu "ajan" mı?

Rusya'nın uzaya gönderdiği yeni uydusu Kosmos 2558, ABD ile Rusya arasında yeni bir krize yol açtı. ABD, Rus uydusunu "casus" olmakla suçluyor.

Rusya'nın fırlattığı uydu, ABD ile yeni bir krize yol açtı

Bir ABD generali, yakın zamanda fırlatılan ve uzayda bir ABD askeri uydusunu takip ediyor gibi görünen bir Rus uydusu konusundaki rahatsızlığını dile getirdi.

ABD Uzay Komutanlığı komutanı James Dickinson, Rus uydusu Kosmos 2558'in fırlatılmasını "sorumsuz bir davranış" olarak nitelendiriyor. Dickinson, “ABD hükümeti için yüksek değerli varlıklarımızdan birine benzer bir yörüngede olduğunu görüyoruz” dedi ve devam etti: "Ve biz de bu durumu güncellemeye ve takip etmeye devam edeceğiz."

Rusya, 1 Ağustos tarihinde Kosmos 2558'i USA 326 olarak adlandırılan bir ABD askeri uydusu ile aynı yörünge düzlemine fırlattı. ABD uydusu Şubat ayında bir SpaceX Falcon 9 roketi ile yörüngeye fırlatılmıştı. Her iki uydunun yörüngesini izleyen uzmanlar, Rusya'nın uydusunun ABD uydusunu gözetlemek için gönderilen bir "ajan" olduğundan şüphelendiklerini söylemişti.

Hollanda Delft Teknik Üniversitesi astrodinamik öğretim görevlisi Marco Langbroek'in söylediğine göre Rus uydusu, Rus uzay limanı Plesetsk'in üzerinden geçen ABD uydusuna denk gelen bir zamanda fırlatıldı ve her iki uydunun yörüngeleri arasında yalnızca 0,04 derece mesafe var. Sonuç olarak Rus uydusu, ABD askeri uydusuna daha yakından bakmak için yörüngede manevra yapabilir ve muhtemel amacını anlamak için onu gözlemleyebilir.

Eğer amacı buysa, bu uydu, Rusya'nın uzaydaki ABD askeri varlıklarını takip etmek için gönderdiği ilk casus uydusu olmayacak. 2020'de, Kosmos 2542 adlı bir Rus uydusu, alçak Dünya yörüngesindeki bir elektro-optik casus uydu olan USA 245'i takip etmişti. Bu davranış takdir edilmeyebilir, ancak uzayda başka bir uydunun yörüngesini takip etmek tamamen yasa dışı değil.

Yani, ABD hükümeti bu durumdan şikayet etse bile, yapabilecekleri fazla bir şey bulunmuyor. Rus uydusunun ABD uydusuna ne kadar yaklaşacağını ise zaman gösterecek…