ABD'nin Kara Listesine Şimdi de Çinli Devler Alibaba ve WeChat Girdi!

ABD'nin çevrimiçi dolandırıcılık ile ilgili kara listesine şimdi de Çinli dev şirketler Alibaba ve WeChat girdi!

ABD'nin kara listesine yeni isimler

Çevrimiçi dolandırıcılık şüpheleri nedeniyle ABD'de baskıyla karşı karşıya kalan son isimler arasına Alibaba ve Tencent'in sahip olduğu Çinli e-ticaret siteleri de eklendi.

Bu haber, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği Ofisi'nin (USTR), "önemli ticari marka sahteciliği veya telif hakkı korsanlığına karıştığı veya kolaylaştırdığı" bildirilen "kötü şöhretli pazarlar" hakkında yıllık raporunun yayınlanmasının ardından geldi.

Son birkaç yıl içerisinde pek çok farklı Çinli şirket bu listeye girdi ve 2021 yılı raporu için de durum farklı gözükmüyor: Alibaba'nın AliExpress'i ve Tencent'in WeChat'i düzinelerce diğer kuruluş arasına eklendi.

ABD'nin söylediğine göre, bu iki platform " ticari marka sahteciliğini ciddi ölçüde kolaylaştırdığı bildirilen Çin merkezli önemli çevrimiçi pazarları."

USTR, sahtecilik ve telif hakkı korsanlığı için potansiyel yollar olarak 42 çevrimiçi pazar ve 35 fiziksel pazar listeliyor. AliExpress ve WeChat'e ek olarak, Baidu Wangpan, DHGate, Pinduoduo ve Alibaba'nın Taobao'su son yıllarda eklendikleri listede yerlerini koruyor.

USTR, bu yılın listesini 2011 yılında oluşturmaya başladı ve o zamandan beri ABD dışındaki şirketlere uygulamalarını iyileştirmeleri için baskı uygulamak amacıyla yararlı bir yol olduğunu kanıtladı.

Eski Başkan Obama döneminde USTR'de çalışan Robert Holleyman'ın söylediğine göre "[liste], şirketlerin, bu platformları kullanan ve giderek artan bir zorluk olan dolandırıcılığı, sahteciliği kullanan kötü aktörler ile nasıl başa çıkabileceğine dair en iyi uygulamaların paylaşılmasını sağlıyor."

Büyükelçi Katherine Tai, "Küresel taklit ve korsan ürün ticareti, kritik ABD yeniliklerini ve yaratıcılığını baltalıyor ve Amerikalı işçilere zarar veriyor" dedi ve ekledi: "Bu yasa dışı ticaret, aynı zamanda, taklit ürünlerin imalatında yer alan işçilerin sömürücü emek uygulamalarına karşı savunmasızlığını da artırıyor ve taklit ürünler, dünya çapında tüketicilerin ve işçilerin sağlık ve güvenliği için önemli riskler oluşturabilir."

Çin güçlendikçe, ABD de ülkeyi kontrol etmek veya kısıtlamak için mümkün olan tüm araçları kullanıyor. Başkanlığı sırasında Donald Trump, Çin yapımı ve ithal mallara büyük kısıtlamalar uygulayarak oldukça agresif bir yaklaşım sergilemişti. O zamandan beri iki ülke arasındaki ilişki genel olarak daha da kötüleşti.

Okuyucu Yorumları