Geçtiğimiz Yıl Apple'a Açılan Emoji Davası Resmi Olarak Kapandı!

Apple'a karşı açılan ve daha ilk bakışta zaten çok saçma bir görünen emoji davası, resmi olarak kapandı. Tahmin edilebileceği gibi kazanan, Apple oldu!

Apple, emoji davasını kazandı

2020'de Cub Club firması, iDiversicons uygulamasındaki çeşitli emojilerden tonları kopyalayıp iOS'a entegre ettiği gerekçesi ile Apple'a dava açmıştı. Davanın açılmasından iki yıl sonra, bir yargıç sonunda davayı karara bağladı ve Apple'ın haklı olduğunu belirledi.

Cub Club, 2014'te Apple ile olası bir ortaklık üzerine bir toplantı gerçekleştirdiğini, daha sonra anlaşma olmadığını söylüyor. Ardından, 2015 yılında Unicode standardı yeni bir renk tonuna sahip bir emoji getirdi, Apple da bazı özelleştirmeler ekleyerek bu tonu iOS içine entegre etti. Cub Club Apple'ın bu emojileri firmanın iDiversicons uygulamasından çaldığı iddiası ile dava açtı. Daha ilk zamanlardan beri uzamanlar, bunun çok saçma bir iddia olduğu yönünde birleşiyordu.

Davaya bakan Yargıç Vince Chhabria, çeşitli emojiler yapmanın "birçok yolu olduğundan" Cub Club'ın emojisi ile öne sürdüğü telif hakkı iddiasının geçersiz olduğunu belirtti ve davada Apple'ın lehine karar verdi. Kararda, iki emoji seti arasındaki farklar da vurgulandı. Firmanın iddialarının aksine, Apple'ın emojilerinin Cub Club ile "aynı" olmadığı belirtildi. Cub Club emojilerinde renk geçişleri kullanılıyor, Apple emojileri ise sabit renkli. Apple'ın emojileri şişkin, Cub Club'ınkiler ise düz. Cub Club emojilerinde olan gölgeleme, Apple emojilerinde yok. Renk farkları da yer yer bulunduğundan dolayı firmanın iddialarının geçersiz olduğu belirtiliyor.

Okuyucu Yorumları