ABD, şimdi de Çin'den gelen elektrikli otomobillere savaş açtı

ABD, Çin'den gelen teknoloji ürünleri ile savaşını farklı bir boyuta taşıyor ve şimdi de gözüne Çinli otomobillere dikmiş durumda.

ABD, şimdi de Çin'den gelen elektrikli otomobillere savaş açtı

ABD, Çin’de ve ismi açıklanmayan diğer “endişe verici ülkelerde” üretilen otomobillere ilişkin bir inceleme başlatılacağını duyurdu. Biden yönetimi, otomobillerin sürücülerin telefonları, diğer araçları, Amerikan altyapısı ve üreticileriyle “sürekli bağlantı kurduğunu” ve yeni modellerin sürücü destek sistemleri gibi teknolojileri kullandığını belirtiyor.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada “Bağlantılı araçlar, sürücüleri ve yolcuları hakkında büyük miktarda hassas veri topluyor; ABD altyapısı hakkında ayrıntılı bilgi kaydetmek için kameralarını ve sensörlerini düzenli olarak kullanıyor; kritik altyapıyla doğrudan etkileşime giriyor ve uzaktan kumanda edilebiliyor veya devre dışı bırakılabiliyor” denildi. Yetkililer, yabancı hükümetlerin verilere erişmesi halinde bağlantılı araçlarda “yeni güvenlik açıkları ve tehditlerin” ortaya çıkabileceğinden endişe ediyor. ABD, söz konusu ülkelerin bu tür bilgileri ulusal güvenliği riske atacak şekilde kullanabileceğinden çekiniyor.

Soruşturmayı Ticaret Bakanlığı yürütecek. Ticaret Bakanı Gina Raimondo, “Bu otomobillerde geniş miktarda veri toplayabilen veya bağlı araçları uzaktan devre dışı bırakabilen veya yönlendirebilen teknolojinin boyutunu anlamamız gerekiyor. Bu nedenle ICTS (bilgi ve iletişim teknolojisi ve hizmetleri) yetkililerimiz kapsamında harekete geçilip geçilmeyeceğine karar vermek için bilgi talep ediyoruz” dedi.

Bakanlık, önerilen kurallara ilişkin yayınladığı erken bildirimi aracılığıyla, “düzenleme için en uygun olabilecek teknolojilerin ve piyasa katılımcılarının” belirlenmesine yardımcı olmak için halktan geri bildirim istiyor. Soruşturma, Ticaret Bakanlığı’nın harekete geçilip geçilmeyeceğine karar vermesine yardımcı olacak. Beyaz Saray, bakanlığın Sanayi ve Güvenlik Bürosu’nun Trump dönemi Yönetici Emirleri kapsamında “yurt içi bilgi ve iletişim teknolojisi ile hizmet tedarik zincirlerini ulusal güvenlik tehditlerinden korumaya odaklanan” bir soruşturmayı ilk kez yürüttüğünü söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, “Çin, adil olmayan uygulamalar da dahil olmak üzere otomotiv pazarının geleceğine hakim olmaya kararlı. Çin'in politikaları, pazarımızı araçlarıyla doldurabilir ve ulusal güvenliğimiz için risk oluşturabilir. Bunun benim gözetimim altında olmasına izin vermeyeceğim” dedi ve devam etti: “Çin’den gelen bağlantılı araçlar vatandaşlarımız ve altyapımız hakkında hassas veriler toplayabilir ve bu verileri Çin Halk Cumhuriyeti’ne geri gönderebilir. Bu araçlara uzaktan erişilebilir veya devre dışı bırakılabilir.”

Washington Post’un da bildirdiği üzere, Çin’de üretilen otomobiller henüz ABD yollarında pek yaygın değil, ancak Avrupa gibi diğer pazarlarda giderek yaygınlaşıyorlar. Endişe yaratan araçların çoğu elektrikli araçlar olsa da, soruşturmanın odağında otomobillerin kameraları, sensörleri ve yazılımları yer alıyor.