Dünya'nın en güçlü süper bilgisayarları listesinin zirvesinde artık yeni bir canavar var

ABD süperbilişim sistemlerinin zirvesine yerleşti...

Süper bilgisayarların zirvesi el değiştirdi

Amerika Birleşik Devletleri, en güçlü süper bilgisayarların yer aldığı Top500 sıralamasında zirveyi ele geçirdi. AMD EPYC CPU'ları üzerinde çalışan Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nın (ORNL) Frontier sistemi, geçtiğimiz yılın şampiyonu Japonya'nın ARM A64X Fugaku sistemini geçerek ilk sırayı aldı. Sistem halen Tennessee'deki ORNL'de entegrasyon ve test sürecinde ve tamamlandığında ABD Hava Kuvvetleri ve ABD Enerji Bakanlığı tarafından işletilecek.

Hewlett Packard Enterprise'ın (HPE) Cray EX platformu ile çalışan Frontier, açık ara farkla en üst sıradaki sistem oldu ve Linmark karşılaştırmasında 1,1 exaflop'luk bir zirveye ulaşan ilk (bilinen) gerçek exascale sistemi olarak öne çıkıyor. Fugaku ise 442 petaflop ile bunun yarısından daha düşük bir performansa sahip ve bu sayı, önceki iki yıl boyunca ilk sırada kalması için yeterliydi.

Frontier aynı zamanda en verimli süper bilgisayar olmayı da başardı. Watt başına 52,23 gigaflops ile çalışarak, Green500 listesinde Japonya'nın MN-3 sistemini geride bırakarak bu alanda da ilk sırayı aldı. ORNL laboratuvar direktörü Thomas Zacharia bir basın toplantısında, "Dünyanın en hızlı makinesinin aynı zamanda enerji açısından en verimli olması tek kelimeyle şaşırtıcı" dedi.

TOP10'daki diğer sistemler arasında Finlandiya'daki EuroHPC'de (151,9 petaflop) kurulu başka bir HPE Cray EX sistemi, 22 çekirdekli güç (CPU'lar ve NVIDIA Tesla V100 GPU'lar (148,8 petaflop) kullanan IBM tarafından yapılan Summit sistemi ve Lawrence Livermore'un Sierra, bir 94.6 Pflop/s'ye ulaşan Summit'in daha küçük ölçekli versiyonu bulunuyor.