ABD ve Japonya, bir Japon astronotu Ay'a göndermek için anlaştı

ABD başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Ay'a bir Japon astronotu göndermek için anlaştı.

ABD ve Japonya, bir Japon astronotu Ay'a göndermek için anlaştı

ABD başkanı Joe Biden ve Japonya Başbakanı Fumio Kishida, Ay'a bir Japon astronotu gönderme planlarını sağlamlaştırdı. Böylece gelecekteki Artemis görevleri sırasında bir Japon astronotun Ay'da yürüme olasılığını da doğruladı.

Biden ve Kishida, Gateway uzay istasyonuna potansiyel olarak bir Japon astronotu gönderecek bir Uygulama Anlaşması hakkındaki görüşmeleri sürdürmek için geçtiğimiz hafta Tokyo'da bir araya geldi. Liderler ayrıca her iki ülkenin iklim değişikliğine ilişkin verileri paylaşma taahhüdünü de yinelediler. Gateway personeli hakkındaki görüşme, ABD ve Japonya arasında NASA'nın yaklaşan Ay görevleriyle ilgili devam eden konuşmaların bir parçası olarak karşımıza çıkıyor.

Gateway, NASA'nın Artemis programı olarak bilinen bir dizi yaklaşan görev olan Ay'a geri dönme çabasının ayrılmaz bir parçası. Gateway inşa edildikten sonra, Ay'a bağlı astronotlara ziyaretleri için destek sunan Ay yörüngesinde bir karakol görevi görecek. Ay uzay istasyonu, Artemis görevleri için kritik bir altyapı olarak hizmet etmenin yanı sıra, gelecekte Mars'a düzenlenecek mürettebatlı görevler için bir aşama noktası olarak da hizmet edecek. Yaklaşan ay istasyonunun ilk parçalarının en erken Kasım 2024 tarihinde fırlatılması bekleniyor.

Biden bir NASA basın açıklamasında “Son yıllarda, hızla değişen bir dünyanın yeni zorluklarını (fırsatlar kadar önemli) üstlenmek için birlikte çalışırken, Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri arasındaki ittifak daha güçlü, daha derin ve daha yetenekli hale geldi” dedi.

Beyaz Saray'ın bilgi formuna göre Japonya ve ABD, henüz belirlenmemiş bir Artemis görevi sırasında Ay'ın yüzeyine bir Japon astronot göndermeyi planlıyor. NASA, 2025 yılına kadar astronotları Ay'ın güney kutbuna indirmeyi planlıyor ve Artemis, 1972'de Apollo 17'den bu yana ilk mürettebatlı Ay görevlerini içerecek. NASA Yöneticisi Bill Nelson, yayında şunları söyledi: “Japon ve Amerikalı astronotların Ay'da birlikte yürüdüğünü görme konusundaki ortak tutkumuz, milletlerimizin, burada, Dünya'da insanlığın yararına sorumlu ve şeffaf bir şekilde uzayı keşfetme konusundaki ortak değerlerini yansıtıyor.

Gateway'in ilk parçalarının fırlatılmasına daha birkaç yıl olmasına rağmen, ABD ve Japonya'nın bir araya gelmesi daha fazla ülkenin katılımını sağlamak için bir fırsat olarak görülebilir. Artemis görevleri küresel bir çaba olacak ve Ay'a geri dönmek, uzay araştırmaları ve mühendisliğinde heyecan verici bir sonraki adımı temsil ediyor.