NASA’dan, astronotların Ay'da kaybolmasını önleyecek özel "Ay sırt çantası"

NASA, geliştirdiği özel "Ay Sırt Çantası" ile astronotların Ay’ın karanlık yüzünde kaybolmalarını engelleyecek.

Ay, kaybolmak isteyeceğiniz türden bir yer olmasa gerek. Özellikle yüzeydeyken GPS sisteminiz yoksa, üsse geri dönmek için tozlu ayak izlerini takip etmeye çalışmak bir hayli zor olabilir. Neyse ki uzay mühendisleri bunu düşünmüş ve Ay’ın gerçek zamanlı 3 boyutlu bir haritasını oluşturmak için bir sırt çantası tasarlayarak astronotların Ay’da kaybolmanın önüne geçmişler.

Kinematik Navigasyon ve Haritacılık Sırt Çantası (KNaCK) olarak isimlendirilen bu ürün, geleceğin kaşiflerinin Ay’ın daha az bilinen güney kutup bölgelerinde yollarını bulmalarına yardımcı olmak için NASA ve özel sektör ortaklarıyla beraber geliştirilmiş.

KNaCK, gerçek zamanlı bir navigasyon sistemini kullanıyor ve yakındaki nesnelere ve yüzey özelliklerine olan mesafeleri ölçen darbeli bir lazer kullanarak çalışıyor. NASA’ya göre sistem, Ay’da sırt çantası takan astronotlara çevrelerinin 3 boyutlu, yüksek çözünürlüklü bir haritasını sağlayabiliyor.

Kullanılan teknoloji, frekans modülasyonlu sürekli dalga lidar olarak adlandırılıyor ve bozulan toz parçacıklarının hızı ve mesafesi de dahil olmak üzere saniyede milyonlarca ölçüm noktası için hız ve aralık sağlama yeteneğine sahip. NASA'da KNaCK projesine liderlik eden Michael Zanetti, “Temel olarak sensör, hem navigasyon hem de bilim haritalaması için santimetre düzeyinde hassasiyette ultra yüksek çözünürlüklü 3D haritalar oluşturabilen ve onlara zengin bir bilimsel bağlam verebilen bir ölçme aracıdır,” derken Marshall Uzay Uçuş Merkezi ise yaptığı açıklamada bu teknoloji için, "Ay gibi GPS'in kullanılamadığı bir ortamda, astronotların ve gezici araçların güvenliğini sağlamaya yardımcı olacak, uzak yer işaretlerine olan gerçek mesafeleri belirleyecek ve kaşiflere gerçek zamanlı olarak ne kadar yol kat ettiklerini ve ne kadar yollarının kaldıklarını gösterecek,” diyor.

KNaCK, Kasım 2021'de New Mexico'daki Potrillo'daki eski bir volkanik kraterde test edildi ve Nisan ayı sonlarında da NASA'nın Kilbourne Hole, New Mexico'daki Güneş Sistemi Keşif Araştırma Sanal Enstitüsü'nde (SSERVI) başka bir test için kullanılacak.