ABD'li 3.500 asker, İkinci Dünya Savaşı 77 yıl önce bitmiş olsa da "halen devriyede"

ABD için İkinci Dünya Savaşı'ndan savaşan 3.500 asker, savaş biteli 77 yıl olsa da "halen devriyede."

İkinci Dünya Savaşı 77 yıl önce bitti, onlar halen savaşıyor

Hiroo Onoda, Japonya ordusunda II. Dünya Savaşı'nda Dünya'daki herkesten daha uzun süre savaşan bir askerdi. Filipinler'de gerilla savaşı yürütme emirlerine sadık kalarak, önce bir grup askerle, sonra tek başına yıllarca dağlarda kaldı. Burada saldırılar planlayıp yürüttü ve ayrıca dağın eteklerindeki yerel köylerden yiyecek çaldı. General Tomoyuki Yamashita tarafından imzalanan teslim emirleriyle gruba savaşın bittiğini bildiren broşürler atmak da dahil olmak üzere Onoda ve asker arkadaşlarıyla iletişim kurmak için birkaç girişim başarısız oldu. O savaşın bittiğini bilmiyordu ve çabalar da onu ikna etmeye yetmedi.

Hiroo Onoda'nın acayip hikayesini ve detayları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Ancak, bir ABD geleneğine bakılırsa, savaş bitmesine rağmen savaşmaya devam eden ya da ettiği var sayılan son kişi o değil. ABD Donanması, her yıl büyük bir grup askerle iletişim kurmaya çalışıyor.

ABD'ye göre, İkinci Dünya Savaşı'nda savaşan 374 subay ve 3.131 asker, savaşın sona ermesinden 77 yıl sonra resmi olarak hala "devriye geziyor". Bu askerlerin tamamı, ABD'ye asla geri dönmeyen ABD denizaltılarında görev alıyordu. Denizaltılarda geri dönmeyenler, geleneksel olarak "hâlâ devriyede" veya "ebedi devriyede" olarak listeleniyor. Ancak, bu denizaltıların uzun zaman önce battığı herkes tarafından kabul ediliyor.

Yine de denizciler, gelenek olarak yılda bir kez Noel tatillerinde iletişim merkezlerinden bu denizaltılara mesaj gönderiyorlar.

"Hala devriye gezen" denizcilere adanmış bir plakette "Filolarımız kayıpları değiştirirken ve yaraları sararken düşmana karşı hatları tutanın denizaltılarımız olduğunu asla unutmayacağız" yazıyor.