Akıllı telefon satışları üzerindeki kara bulutlar dağılacak gibi görünmüyor

Küresel akıllı telefon piyasasında yaşanan sıkıntılar, görünüşe bakılırsa bir süre daha devam edecek. Tahmin edilen sevkiyat sayısı kara bulutların dağılmadığını gösteriyor.

Akıllı telefonların üzerindeki kara bulutlar dağılmıyor

Piyasa analiz şirketi IDC, bu yılki küresel akıllı telefon sevkiyatlarına ilişkin tahminini, daha önce beklenenden daha yavaş olacağına inandığını yansıtacak şekilde revize etti. Bu yıl dünya genelinde akıllı telefon sevkiyatının yüzde 1,1 oranında düşerek 1,19 milyar adede gerilemesi bekleniyor. IDC önceki tahminlerinde sevkiyatlarda yüzde 2,8'lik bir büyüme bekliyordu. Pazarda gerçek bir toparlanmanın 2024 yılına kadar beklenmediği belirtildi.

IDC'nin Mobilite ve Tüketici Cihazları Takip Merkezi Araştırma Direktörü Nabila Popal konuyla ilgili olarak şunları söyledi: "Artan maliyetler ve tüketici talebinde devam eden zorluklar nedeniyle OEM'ler 2023 yılı için oldukça temkinli. Son zamanlarda Çin'in yeniden açılmasıyla birlikte nihayet bazı iyi haberler gelse de, hala çok fazla belirsizlik ve güven eksikliği var ve bu da temkinli bir görünüme neden oluyor. Ancak, bu kısa vadeli zorlukları aştıktan sonra küresel pazarın 2024 yılında büyümeye geri döneceğine inanmaya devam ediyoruz çünkü gelişmiş pazarlarda önemli bir yenileme döngüsü ve gelişmekte olan pazarlarda akıllı telefon penetrasyonunun istikrarlı uzun vadeli büyümeyi desteklemesi için alan var."

Android cihazların sevkiyatında bu yıl iOS cihazlara kıyasla yüzde olarak daha büyük bir düşüş bekleniyor. IDC, Android cihaz sevkiyatlarının yüzde 1,2 oranında düşeceğini, iOS cihaz sevkiyatlarının ise yüzde 0,5 oranında düşeceğini belirtiyor. Bu durum, birçok Android cihazın daha düşük fiyat etiketi nedeniyle satın alınması ve bu düşük ila orta sınıf cihazlarla ilgilenen kişilerin, dünya genelindeki ülkelerde yaşam maliyetini artıran yaygın enflasyon göz önüne alındığında, bu yıl telefon alacak paralarının olmamasına bağlanabilir.

Bu durum telefon üreticileri için kötü bir haber olsa da, IDC rapor edecek bazı olumlu şeyler bulmayı başardı. Bu yıl 5G cihazlarının sevk edilen akıllı telefonların yüzde 62'sini oluşturacağını ve katlanabilir telefon pazarının büyümeye devam ettiğini söyledi. Ayrıca, akıllı telefonların ortalama satış fiyatının 2022'de 334 dolardan 415 dolara yükseldiğini, ancak bu rakamın bu yıl düşmeye başlayacağını ve 376 dolara ulaşacağını belirtti. Bu, yakın gelecekte uygun fiyata satın alacak bir cihaz arayan dar bütçeli insanlar için harika bir haber.