AMD - Intel rekabetinde mavi takım, kaybettiği pazar payını geri kazandı

AMD ve Intel rekabetinde işler bir yıl öncesine geri döndü: AMD, Intel'den çaldığı pazar payını son çeyrekte rakibine geri verdi.

AMD - Intel rekabetinde mavi takım, kaybettiği pazar payını geri kazandı

Mercury Research’ün son verilerine göre 2023 ikinci çeyrekte Intel, AMD'den üç puanlık pazar payı kapmış durumda ve CPU sevkiyatlarında liderliğini sürdürüyor. Bu da, geçtiğimiz yılın ikinci çeyreğiyle benzer bir manzara ile karşı karşıya kaldığımızı söylüyor.

PCGamer’dan Chris Szewczyk, Mercury Research’ün grafiği üzerine yaptığı incelemede, Intel tarafından alınan yüzde üç payın AMD’nin üç puanlık düşüşüne denk geldiğine dikkat çekiyor. Grafik, AMD’nin %31,6’lık payına kıyasla oldukça yüksek olan %68,4’lük pazar payı ile Intel’in hala güçlü bir şekilde lider olduğunu gösteriyor.

Grafikte, AMD’nin geçtiğimiz yıl bu dönemde sahip olduğu pazar payına gerilediği görülüyor ve bunun Ryzen CPU’ları için duyulan heyecanın devam edebilmesi için pek iyi bir işaret olmadığı söylenebilir. AMD’nin bu CPU’larla elde ettiği pazar payındaki artış umut vericiydi, ancak Intel hakimiyetini sürdürecek gibi görünüyor.

CPU pazarı, büyük ölçüde aşırı envanterin bir sonucu olarak, özellikle zorlu bir dönemden kurtuluyor gibi görünüyor. Konsol kıtlığı kaybolurken AMD'nin konsol çiplerinin düşüşe geçmesi neredeyse kaçınılmazdı ve Intel’in pazar büyümesi ise istikrarlı Chromebook satışlarına bağlanabilir.