AMD ve Intel: Yeni işlemciler mercek altında

İşlemci devlerinin yakın zamanda çıkarmayı planladıkları işlemciler hakkındaki tüm detaylar burada.

AMD&Intel: Sırada ne var?

Intel ve AMD işlemci rekabetinin bir sonraki aşamasına geçiş yapıyor: İki üretici de bu sene masaüstü platformu için farklı işlemciler hazırlıyor. Sizlere yakında bilgisayarlarda hangi işlemcilerin kol gezeceğini gösteriyoruz.

Phenom, Core i7, Athlon, Core 2 Duo, Core i5, Fusion: İşlemci karmaşası içinde kaybolmamak mümkün değil. Bu zor görevi devralıp sizi en yeni CPU gelişmeleri hakkında kısa ve öz biçimde bilgilendiriyoruz.

Eğilimler
Hem Intel hem de AMD bu sene için birçok yenilik planlıyor. Pazar devi Intel şu sıralar uygun fiyatlı orta seviye CPU'lar üzerinde çalışırken AMD, çoktandır tutturmayı başardığı fiyat performans oranını baz alarak işlemci serilerini geliştiriyor. Yakında raflarda yer alacak olan işlemcileri ilerleyen sayfalarda öğrenebilirsiniz.

Intel: Yeni Core serisinden Lynnfield'e kadar

Intel: Yeni Core serisinden Lynnfield'e kadar

Core i7 serisi (Kod adı: Bloomfield) ile şimdiye kadar sadece üst seviye kullanıcılara hizmet edildi. Yeni üst seviye modeller piyasaya çıkmadan önce giriş ve ortaya seviye segmentleri tazelenmeli.

Intel: Yeni Core serisinden Lynnfield'e kadarIntel, Nehalem'in yayımlanmasıyla rakip AMD ile arayı fazlasıyla açtı; özellikle konu performans konusunda. Her ne kadar performans değerleri tepeye vuruyor olsa da birçok kullanıcı için fiyat-performans oranı daha önemli. İşte tam bu noktada AMD ön sırada yer alıyor. Intel de bu durumun farkında ve senenin geri kalanında giriş ve orta seviye segmentine odaklanacak ve iyi bir fiyat stratejisiyle kullanıcıların gönlünü fethetmeye çalışacak.

Elveda Core 2, hoş geldin Core iX
Yeni strateji daha CPU-isimlendirmesinden kendini belli ediyor. Örneğin üretici yakında popüler Core-2 serisini (Core 2 Duo, Core 2 Quad, Core 2 Extreme) üretimden kaldıracak ve yerine yeni nesil işlemciler koyacak. Bunlar Core i3 ve Core i5 isimlerini taşıyacak ve tanıdık Core i7'nin terminolojisini devam ettirecek. İlk Core i5 modelleri hakkında bilgiler de mevcut: Core i5 750 isimli işlemci Intel'in Lynnfield olarak adlandırdığı teknolojiyi baz alıyor. Pratikte CPU'nu dört fiziksel çekirdeği ve dört thread'i var; saat hızı ise 2,66 GHz. Ön bellek miktarı 8 MB ile Core i7'dekiyle aynı, buna karşın maksimum güç tüketimi 95 Watt. Ayrıca Intel, Lynnfield işlemcileri yeni bir sokete yerleştirecek: soket 1156.

Cüzdanına dikkat edenler için yeni Core i7

Cüzdanına dikkat edenler için yeni Core i7Core i5 ve Core i7 arasındaki en büyük fark thread sayısı oluyor. Core i5 dört thread sunarken Core i7, sekiz thread'e sahip. Lynnfield ile Intel i7-serisine iki yeni model ekleyecek ve bunlar da soket 1156'yı kullanacak. Bu iki işlemci arasındaki üst modelin ismi Core i7 870 olacak. İşlemci 2,93 GHz frekansında çalışacak; dört çekirdek, sekiz thread, 95 Watt TDP ve 8 MB önbellek sunacak. Fiyatı ise 560 Dolar civarında olacak. Fakat 2,8 GHz saat hızında çalışan ve 280 Dolar fiyatındaki Core i7 860 daha fazla ilgi çekecek gibi görünüyor. Core i7 860 bütçesine dikkat eden üst seviye kullanıcılara hitap ediyor. İlk giriş seviye işlemcisi Core i3'ün ismi dışında pek bir bilgi yok. Lynnfield temelli işlemciler bu senenin eylül ayı içerisinde tanıtılacak.

Grafik birimi olan işlemci ancak 2010'da
Intel için ufukta yepyeni bir işlemci nesli var: Clarkdale. Burada üretici 32-nm tekniğine geçiyor ve işlemci yongasının içerisine grafik birimi de ekliyor. Clarkdale hakkında şu an için kesin bir bilgi yok; fakat grafik işlemcisinin (GPU) HD içerikleri 1080p çözünürlükte akıcı bir şekilde oynatabileceğine kesin gözüyle bakılıyor. Böylece Intel, anakartlarda çok yaygın kullanılan bütünleşik grafik birimi çözümlerine bir alternatif sunabilir. Clarkdale 2010'un başında piyasaya sürülecek.

AMD: AM3 soketine takviye

AMD: AM3 soketine takviye

AMD'nin Phenom II ve Athlon II işlemcilerde kullandığı en yeni teknolojinin henüz genel bir yenilenmeye ihtiyacı yok. Bu sebeple Intel'in en dişli rakibi mevcut serilerini genişletmeye odaklanıyor.

AMD: AM3 soketine takviyeYeniden elden geçirilmiş Dragon platformunun tanıtılmasıyla AMD, yeni AM3 soketine geçiyor. Bu soketi kullanan anakartlarda üç veya dört çekirdekli Phenom II ve Athlon II işlemciler yer alıyor. En öndeki model ise hala Phenom II X4 955 BE (3,2 GHz).

AM3 soketi için yeni modeller
AMD'nin en yeni soketini kullanan tüm yeni işlemciler bu sene içerisinde çıkacak. Üretici şu sıralar Phenom II serisine daha çok ağırlık veriyor ve bu serideki üç ve dört çekirdekli işlemci sayısını arttırmaya çalışıyor. Örneğin çok yakında üç çekirdekli ve 3,0 GHz saat hızında çalışan Phenom II X3 740 isminde bir işlemci çıkacak. Tahminlere göre bu işlemci çarpan kilidi olmayan bir Black Edition olacak. Yeni Phenom II X4 de giriş seviyesine hitap edecek; ama dört çekirdekli olacak ve 2,8 GHz saat hızında çalışacak. Yeni amiral gemisi ise çok yakında geliyor: Phenom II X4 965 BE, 3,4 GHz saat hızında çalışıyor ve performans açısından en güçlü Intel Core 2 Quad işlemcilerin önüne geçecek.

AMD: İşyeri-masaüstleri için yeni CPU'lar

AMD: İşyeri-masaüstleri için yeni CPU'larAMD işyeri bilgisayarlarında kullanıma yönelik birçok işlemci daha tanıtacak. Kodiak platformu için çıkacak üç yeni işlemci kesinleşmiş durumda: Bir adet Athlon II ve iki adet Phenom II işlemci. Athlon II X2 B24 3,0 GHz hızında çalışacak; 2 MB önbelleği olacak ve 45-nm tekniğine göre üretilmiş Regor çekirdeğini baz alacak. Buna ek olarak işyeri-CPU'larının üst sınırını temsil eden Phenom II X4 B95 geliyor. İşlemci 3,0 GHz hızında çalışıyor, 4 x 512 KB L2 ve 6 MB L3 önbelleği var ve DDR2-RAM'lerin yanında hızlı DDR3-1333 bellekleri de destekliyor. Phenom II X4 B93 ise 2,8 GHz hızında çalışıyor; geri kalan performans yetileri B95 ile aynı. AMD'nin Kodiak platformu sadece işyeri bilgisayarları için düşünüldü ve özellikle Dell, HP ve Acer gibi büyük OEM-satıcılar tarafından kullanılacak. Kesin bir çıkış tarihi henüz belli değil. Güncel dedikodular Eylül 2009'dan bahsediyor.

Altı çekirdek ancak sunucularda ilgi çekici oluyor
AMD sunucu-pazarında Istanbul serisine ait birkaç altı-çekirdekli işlemciyle ön plana çıksa da, masaüstü alanında bu adım henüz atılmış değil. Üreticinin altı çekirdekli işlemcileri ne zaman son kullanıcıya sunacağına dair hiçbir kesin bilgi yok.

AMD, Fusion işlemci - tümleşik grafik çekirdeği olan işlemci, Intel Westmere benzeri - hakkında suskunluğunu koruyor. Son bilgilere göre Fusion, masaüstü bilgisayarlar ancak 2011'de girebilecek.

Okuyucu Yorumları