AMD'den dev gibi bir kart: FirePro S9300 X2

AMD, devasa ekran kartlarına yeni bir dev daha ekledi: İşte FirePro S9300 X2...

AMD'den dev gibi bir kart!

AMD, Nvidia ile içerisinde bulunduğu GPU hızı yarışı kızışırken, birbiri ardına devasa grafik kartları sunmaya devam ediyor. Firmanın geçtiğimiz günlerde duyurduğu FirePro S9300 X2, şu ana kadar AMD'nin sunduğu en hızlı ikinci grafik kartı. Bu kart, genel olarak GPU'ların görsel ve bilimsel uygulamaları hızlandırmak için kullanıldıkları sunucuları ve süper bilgisayarları hedefliyor.

Yeni FirePro, maksimum 13.9 teraflop sunabilmekte. Bu sayı, yakın zamanda duyurulan AMD'nin en iyi performansı sunduğunu söylediği oyun GPU'su Radeon Pro Duo'nun 16 teraflopluk performansının biraz altında.

FirePro S9300 X2, Radeon Pro Duo ile aynı tasarıma sahip. Kart, Fiji mimarisini temel alan iki GPU'nun tek grafik kartının içerisine yerleşimi ile oluşmakta. Bu da GPU'nun performansını iki katına çıkartıyor. FirePro, 300 Watt enerji çekiyor.

Bellek ve bant genişliği (bandwidth) geliştirmeleri de FirePro'nun performansını arttırmış. GPU, 8GB HBM (High-Bandwidth Memory) sahibi ve bu da eski GDDR5 bellekten çok daha hızlı. Ayrıca HBM, daha az yer kaplıyor ve gücü daha etkili bir şekilde kullanıyor.

AMD, şu anda GPU alanında teknolojik avantaja sahip olabilir ancak Nvidia'nın da çok geride olduğu söylenemez. Nvidia'nın önümüzdeki hafta düzenlenecek olan GPU Teknolojileri Konferansı'nda daha hızlı GPU teknolojileri duyurması bekleniyor. Bu teknoloji geliştirmeleri, yeni bir GPU mimarisi, gelişmiş bellek ve daha hızlı işlem hacim mekanizmalarını içerebilir.

AMD de bu yılın ilerleyen zamanlarında kendi GPU'larında yolda olan Polaris mimarisini temel alan grafik geliştirmeleri duyuracak. Şirket, teknolojik başarılarına rağmen süper bilgisayar alanında çok fazla bir şey başarabilmiş değil. Bu alanda Nvidia çok daha ileri bir konumda. Dünya'nın en hızlı bilgisayarlarının büyük bir kısmı Nvidia GPU'lar kullanıyor ve AMD halen rakibini yakalamaya çalışıyor.

FirePro S9300 X2'nin fiyatı ve ulaşılabilirliği henüz açıklanmış değil...

Okuyucu Yorumları