AMD'nin yeni grafik kartı serisi, bu kez Linux altında ortaya çıktı

Linux yamalarında keşfedilen ipuçları, AMD'nin yeni grafik kartlarının çok da uzağımızda olmadığını gösteriyor.

AMD'nin yeni grafik kartı serisi, bu kez Linux altında ortaya çıktı

AMD’nin yeni nesil grafik kartları hakkında çok detaylı bir bilgimiz olmasa da, en azından Linux’ta RDNA 4’e referansların olduğu görüldü ve bu, son sızıntıların üstüne ekleniyor.

Wccftech, Linux yamalarında, GFX1200 ve GFX1201 dahil olmak üzere birkaç AMD çipinin desteklendiğinin belirtildiğini bildirdi. GFX11, RDNA 3 serisinde yer aldığı için GFX12, AMD'nin grafik kartı adlandırma sistemini aynı mantıkla sürdürdüğünü varsayarsak muhtemelen RX 8000 modelleri olacak yeni nesil RDNA 4’ü tanımlıyor. Bu GPU’ların gerçekte nasıl ürünler olduklarını bilmiyoruz ancak Navi 44 ve Navi 48 çeşitleri olabilecekleri öneriliyor.

Eğer bu öneri doğruysa, bunların daha düşük seviyeli çipler oldukları tahmin edilebilir. Navi 31’in mevcut en üst seviye ürün olduğu ve sonrasında aşağı doğru inildiğini hatırlatmamızda fayda var. Mevcut AMD GPU nesline bakıldığında, RX 7600'de kullanılan Navi 33 en düşük çip seviyesini oluşturuyor, dolayısıyla en azından teoride yeni nesil modellerin bu seviyenin altında kalması gerekiyor.

Elbette şu anda bunların tamamının, GFX1200 ve GFX1201’in ne olabileceğine dair tahminler olduğunu unutmamak ve şimdilik şüpheyle yaklaşmak lazım. Yine de, bu yeni sızıntıda odaklanılması gereken nokta, bunların hangi GPU’lar olabileceğinden ziyade RDNA 4 modellerini destekleme konusunda erken çalışmalarda ortaya çıkması ve yeni nesil grafik kartlarının piyasaya sürülme yolunda düzgün bir şekilde ilerlediğini göstermesi.

Şu anda bu konuda çok fazla söylenti bulunmuyor ve ortaya çıkanların çoğu, RDNA 4’ün potansiyel olarak üst düzey grafik kartlarından uzak duracağı ve orta sınıf grafik kartlarına odaklanacağını belirtiyor. Yine de, bu orta sınıf RDNA 4 tekliflerinin oldukça güçlü olması bekleniyor ve çok daha makul bir fiyat etiketiyle mevcut RX 7900 XT’yi geride bırakacak bir performans bizleri bekliyor olabilir.

RDNA 4’ün çıkış tarihi teorik olarak 2024’ün sonları olarak öne sürülüyor ve AMD, Nvidia’nın RTX 5000 grafik kartlarından önce sahneye çıkabilir.