Amiral gemisi Android cihazların yeni işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3 tanıtıldı

Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 3 yongası, güçlü yapay zeka yetenekleri, daha iyi CPU ve GPU performansı, kamera geliştirmeleri, 5G ve Wi-Fi desteği ile birlikte tanıtıldı.

Amiral gemisi Android cihazların yeni işlemcisi Snapdragon 8 Gen 3 tanıtıldı

Önümüzdeki yıl en güçlü Android cihazlara güç verecek olan yeni nesil yonganın duyurusu nihayet yapıldı. Qualcomm'un Snapdragon 8 Gen 3 yongası resmi olarak tanıtıldı.

Yapay zeka, tahmin edileceği üzere bu yılın en önemli konusu. ChatGPT 4.0 gibi üretken yapay zeka modellerinin tüketici lansmanlarının yanı sıra, Google gibi şirketler de yeni Pixel 8 ve 8 Pro gibi cihazlarında yapay zekaya büyük önem veriyor.

Qualcomm'a göre Snapdragon 8 Gen 3, önümüzdeki birkaç yıl içinde yaygınlaşmaya başlayacak olan yeni nesil yapay zekalı dijital asistanların taleplerini karşılayabilmek için özel olarak tasarlandı. Şirket, büyük dil modellerinin çip üzerinde saniyede 20 token gibi etkileyici bir hızda çalışabileceğini söylüyor. Ayrıca Snapdragon 8 Gen 3'ün %98'e kadar daha hızlı Hexagon NPU performansı ve watt başına %40'a kadar daha iyi performans sunduğu iddia edildi.

Yapay zeka performansına odaklanılması, Qualcomm'un temel performansı unuttuğu anlamına da gelmiyor. Qualcomm'a göre Snapdragon 8 Gen 3, Snapdragon 8 Gen 2'ye kıyasla %30 daha iyi CPU performansının yanı sıra %20 daha iyi güç verimliliğine sahip. GPU performansı açısından Qualcomm, çipin %25 daha iyi güç verimliliği ile %25 daha iyi performans göstereceğini söylüyor.

Kamera performansı yıllardır gündemde olan bir konu ve Qualcomm, Pixel serisinin Snapdragon platformunu kullandığı dönemden bu yana çipinde görüntü işlemeyi uzun zamandır öne çıkarıyor. Snapdragon 8 Gen 3, daha iyi ayrıntı ve canlılık için bir çekimi 12 katmana kadar yakalayabiliyor. Qualcomm ayrıca yeni bir Samsung 200 megapiksel kamera sensörü tarafından desteklenen ve kullanıcıların 4K çekim modunda kalarak birden fazla video çekmesine, nesneleri izlemesine ve 2x ve 4x'e kadar yakınlaştırmasına olanak tanıyan yeni Zoom Anyplace teknolojisini de gösteriyor.

Snapdragon 8 Gen 3, Qualcomm'un en yeni mmWave ve alt-6GHz 5G bantlarını destekleyen en yeni nesil X75 modemini barındırıyor. Ayrıca, etkileyici 5,8 Gbps'lik en yüksek hızlarda Wi-Fi 7'yi destekleyen Qualcomm'un FastConnect 7800 Wi-Fi sistemine de sahip.

Snapdragon 8 Gen 3'ün diğer yönleri, çipin önceki nesillerden daha iyi performans göstermesini sağlıyor. Qualcomm, çipin donanım hızlandırmalı ışın izleme ve 240Hz ekranlarda 240 fps desteği de dahil olmak üzere en yeni nesil Elite Gaming özelliklerini sunduğunu belirtiyor. Ayrıca, Bluetooth üzerinden 24-bit 96kHz kayıpsız sesi destekleyen Qualcomm'un Snapdragon Sound teknolojisi için de destek verilecek.

Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 yonga setini piyasada görmeye başlamamız aslında çok uzun sürmeyecek. Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3'e sahip amiral gemisi Android telefonların önümüzdeki haftalarda piyasaya sürüleceğini ve Asus, Honor, OnePlus, Oppo ve Xiaomi gibi şirketlerin hepsinin bunu kullanacağını belirtiyor.