Android 14, AI destekli duvar kağıtları ve iOS benzeri gizlilik özellikleriyle geldi

Google'ın yeni Android sürümü olan Android 14, yapay zeka destekli duvar kağıtları ve iOS benzeri gizlilik özellikleriyle birlikte, uyumlu cihazlar için yayınlandı.

Android 14, AI destekli duvar kağıtları ve iOS benzeri gizlilik özellikleriyle geldi

Google’ın Made by Google etkinliğinde tanıttığı yeni Pixel 8 telefonları asıl ilgiyi üzerlerine toplamış olsalar da, bir diğer önemli haber yeni Android güncellemesi olan Android 14'ün yayınlanmasıydı. Android 14, Pixel 4A'dan başlayarak, desteklenen tüm Google cihazlarına şu anda kurulabilir halde.

Geçtiğimiz yıl yayınlanan ilk işletim sistemi yapılarına dikkat edenler için şaşırtıcı pek fazla haber bulunmuyor. Ancak yapıları takip etmediyseniz, bu yıl yapılan büyük, dikkat çekici eklemelerin tamamı Android kilit ekranıyla ilgili. Android 14, yeni yazı tipleri, arka planlar ve renklerden oluşan bir seçkiyi çok daha hızlı değiştirmeyi sağlayan şablon tabanlı özel bir kilit ekranı seçici ekliyor.

Yapay zeka destekli duvar kağıtları

Google, kullanıcıların basit bir istem aracılığıyla AI görüntü oluşturucu kullanarak bir duvar kağıdı oluşturmasına olanak tanıyor. Ancak kullanıcılar istemler üzerinde tam kontrole sahip olmayacak ve yalnızca önceden belirlenmiş isimler ve renkler arasında seçim yapabilecekler. Bu kısıtlamalar, kullanıcıların potansiyel olarak şüpheli veya türetilmiş sanat eserleri oluşturmasını kısıtlama çabası gibi görünüyor, ancak yine de, kolay duvar kağıdı görüntüleri oluşturmak için kullanabileceğiniz çok sayıda başka AI sanat oluşturucu bulunuyor. Bu özellik, kısa bir süre önce duyurulan Chromebook Plus modellerine de gelecek.

Ayrıca, kullanıcıları QR okuyucu veya Google Home uygulaması gibi en çok kullandıkları uygulamalara yönlendirebilecek birkaç yeni özel kilit ekranı kısayolu ekleniyor. Google, telefonun artık hava durumundaki bir değişiklik gibi hızlı bir bakışla görmeniz önemli olabilecek şeyleri tespit etmek için yapay zekayı kullanacağını da ekledi. Bu durumda Android 14, hava durumu widget'ının boyutunu kilit ekranında daha belirgin olacak şekilde ayarlayacak.

Daha görünür izinler

Google, verilerinize erişmeden önce istenilen izinlerin de çok daha iyi olacağını söylüyor. Artık bir uygulama konumunuz gibi verilerinizi kullanmak isterse, Android tarafından size bildirimler gönderilecek. Bu yeni izin sistemi de Apple’ın genellikle çok daha iyi olan izin sistemini barındıran iOS’a oldukça benziyor. Android, aynı zamanda kullanıcıların sağlık verilerini cihazlarında saklamanın yeni bir yolunu da getiriyor. Bu yeni yöntem, Whoop veya Peloton gibi fitness ve sağlık uygulamalarıyla birlikte çalışabilmesi gereken yeni bir Health Connect özelliği aracılığıyla sunuluyor. Bu özelliğin, cihazdaki Google’ın kullanıcı dışında kimsenin verilere erişmemesi gerektiğini söylediği verilerinizi şifreleyecek.

Yeni Android, kamera ve video modları arasında kolayca geçiş yapmak için eklenen bir düğmeye sahip, güncellenmiş yeni bir kamera kullanıcı arayüzü bulunuyor ve artık videolarda HDR’nin yanı sıra görüntüler için de Ultra Yüksek Dinamik Aralığa da izin veriyor.

Ayrıca görme veya işitme güçlüğü çeken kişiler için birkaç yeni erişilebilirlik seçeneği de mevcut. Kullanıcılar, ayarlar aracılığıyla büyütecin nasıl yakınlaştırılacağını özelleştirebilir ve artık bir uygulamadan diğerine geçerken büyüteci açık tutabilir. Kullanıcılar ayrıca Hızlı Ayarlar aracılığıyla yazı tipi boyutunu biraz daha kolay değiştirebilirler. Kullanıcılar, eğer genellikle sesli bildirimleri duymuyorlarsa “Flash bildirimleri” de ayarlayabilir ve ayrıca Google, işitme cihazlarını kolayca bağlamak için yeni bir yol eklediğini de söylüyor.

Bu güncelleme ile beraber Pixel Fold da bazı yeniliklere kavuşuyor. Google'ın ilk katlanabilir cihazı, en sonunda, kullanıcıların ekranın bir tarafında konuştuklarını diğer taraftaki ekranda tercüme edilmiş olarak göstermesine olanak tanıyan çift ekranlı Canlı Tercüman moduna kavuşuyor.